Protezinize alışabilmek için ilk günlerde yatarken çıkarmayınız. Protezinizi kullanmaya alıştıktan sonra yatarken protezler çıkarılmalı, ağız dokuları dinlendirilmelidir. Yatarken protezlerini çıkarmayı tercih etmeyenler ise gündüz, uygun olan bir zamanda protezlerini çıkararak ağız dokularını dinlendirmelidirler.
Yüksek sesle okuyarak ve doğru telaffuz edilmeyen kelimeleri tekrar ederek normal hale getirilmeye çalışılmalıdır. Tam protezlerle daha rahat yemek yiyebilmek en az 4-6 hafta sürebilir.
Alışma süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle birkaç hafta sürer. Hareketli protezler ilk takıldığında ağızda bir yabancılık ve büyüklük algılanabilir, dudaklarda ve yanaklarda dolgunluk hissedilmesi olasıdır. Alışma sürecinde hareketli protez dil ve dudaklar kullanılarak oynatılmamalıdır.
Protez ile iyi çiğneyebilmek için en az 6-8 haftaya gerek vardır. Çiğnemeye ufak parçalar ve yumuşak gıdalarla başlayınız. Çiğneme çenenin 2 tarafı ile aynı anda yapılabilirse hareketli protez ile oynama eğilimi azalır. İlk 2-3 HAFTA içinde sert gıdalar yememelisiniz.
Diş hekiminiz, protezlerin neden olduğu ağrıyı hafifletmek için benzokain içerenler gibi topikal anestezikler önerebilir. Ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın. Ağrı kesici ilaç kullanın. Diş hekiminiz iltihap, ağrı ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olmak için reçetesiz ağrı kesiciler önerebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kaplama yapılan dişlerin hassasiyeti, özellikle ilk birkaç gün veya hafta boyunca sıkça görülebilir ve ağrı olur. Bu hassasiyet, dişin hazırlanması sırasında yapılan işlemler veya dişlerin tedaviye verdiği reaksiyonlardan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, hassasiyet genellikle kısa sürede kendiliğinden azalır.
En az yarım fincan ılık suya yarım çay kaşığı tuz eklemek, ağzınızdaki yaraları iyileştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Diş protezinizi her gün düzenli olarak temizlemek bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır ve böylece diş proteziniz ferahlığını korumaya devam eder.
Cevap: Çoğu durumda, diş hekiminiz takma dişinizi yeniden takabilir. Bu amaçla, protezin tabanı önemli ölçüde küçültülür veya çenenizin yeni ölçüsü alınır. Bu ölçü yardımıyla diş teknisyeni, değişen çene yapınıza karşılık gelen protez için yeni bir taban oluşturabilir.
Mümkün olduğunca ön dişlerle ısırma hareketi yapılmamalıdır. Ağız ile oldukça uyumlu protezler bile ilk günler vuruk yapabilir. Buna bağlı olarak ağrılar oluşabilir. Protez takıldıktan sonraki ilk 24 saat içinde bu durum kendini gösterir.
Çünkü protezlere yapışma riskleri olduğunda herhangi bir yapışma söz konusu olursa protezler yerinden oynayabilir. Son olarak kahve, çay ve sigara tüketimleri protezlerin renklerinde değişimlere neden olan etkenlerdir.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Sabit protezler, en iyi takma diş hangisi sorusuna cevap olarak verilebilmektedir. Çünkü uzun ömürlüdür ve hareketli olan protezlere göre daha dayanıklıdır.
Yapıştırıcıyı ağızdan çıkarmak için sıcak su ve diş macunu ile fırçalama yapılmalıdır. Protezlerdeki Kalıntılar Giderilmelidir: Protez temizleyici olarak yarım sirke yarım su çözeltisi kullanılabilir. Bunun için ilk olarak protezler, karışımın içine bırakılmalıdır. Sonrasında iyice fırçalanmalıdır.
İstatistiklere göre, tam protezler 5 ila 10 yıl arasında dayanırken, kısmi protezler maksimum 15 yıllık bir ömre sahiptir. Bu süre zarfında, hem ağzınız hem de protezleriniz büyük değişikliklere uğrayabilir, bu da protezlerinizin uygun şekilde oturmamasına ve çekici olmayan bir görünüme neden olabilir.
Gerek doğal dişler üstüne gerekse implantların üstüne yapılıp yapıştırılan ya da vidalan protezler bu gruba girer. Kalıcı yapıştırmadan sonra 1 saat katı şeyler yenmemeli ve çok soğuk-sıcak şeyler içilmemelidir.
Daha önce protez kullandıysanız yeni protezinize daha kısa sürede ve rahatlıkla alışacaksınız. Protezinize alışabilmek için ilk günlerde yatarken çıkarmayınız. Protezinizi kullanmaya alıştıktan sonra yatarken protezler çıkarılmalı, ağız dokuları dinlendirilmelidir.
Sabit Protez Dezavantajları
Sabit protezler, köprüler kullanılırken bakteri üremesine ve kötü ağız hijyenine neden olabilir. Köprünün altındaki dişlerde ve köklerde çürüklere neden olabileceğinden uygulama sırasında bilgi verilmelidir. Ayrıca protezler kırılır ve renk değiştirirse yeniden yapılması gerekebilir.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
Aksi durumda protezin alt kısmında yemek birikintileri toplanmaktadır. Ağız kokusunun oluşmaması için her gece takma dişlerin çıkarılması ve suda bekletilmesi gerekir.
Diş protezi nemli tutulmazsa eğrilerek düzgün şeklini kaybedebilir. Bu nedenle diş protezinizi takmadığınız zamanlarda saklama kutusu içerisinde solüsyonda ya da suda saklamalısınız.
Sert kabuklu yemişler ve çekirdekten taze veya kurutulmuş meyvelere kadar, özellikle ilk alışma sürecindeki diş protezi kullanancılarını zorlayabilecek çok sayıda yiyecek ve içecek vardır.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Ağız yaraları genellikle 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda 10 güne kadar uzayabilen lezyonlar görülebilir.
Yeni nesil diş protezleri, geleneksel protezlerden farklı olarak daha gelişmiş malzemeler, tasarımlar ve teknolojiler kullanılarak üretilen protez çözümleridir. Bu tür diş protezleri, daha doğal bir görünüm, daha iyi uyum ve daha iyi fonksiyonellik sağlamayı hedefler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri