Takma kirpik kullanmak da haramdır.
el Cevab: Takma kirpik takmak sıkıntılı bir durum. Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
Ancak konunun uzmanları tarafından uygulamanın yapıldığı bölgeye 24 saat su değdirilmemesi tavsiye edilmektedir. Ne var ki böyle bir uygulama, tedavi olarak değerlendirilemeyeceğinden, abdest esnasında uygulama yapılan kısım yıkanmayacak olursa alınacak abdest ve kılınacak namaz geçerli olmayacaktır.
Bu itibarla kirpik lifting uygulamasının sağlık açısından bir sakıncası olmadığı sürece caiz olduğu söylenebilir.
Protez kirpik(ipek kirpik) gusle engel midir? Selamünaleyküm. Altına su geçirmeyen bir şey, tıbbî bir nedenle kullanılmıyorsa gusle mani olduğu için caiz olmaz.
İlgili 36 soru bulundu
Takma kirpik kullanmak da haramdır.
Ancak kadın bunu kocasına süslenmek maksadıyla, kocasının yanında yaparsa caizdir.
el Cevab: Takma kirpik takmak sıkıntılı bir durum. Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
Fıkıh alimleri bu hadisten yola çıkarak yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler.
İpek kirpik kirpiklerin şeklini değiştirme, şekil verme işlemidir. Kirpik köklerini kapatmaz veya abdestinizi etkilemez.
Allah'a hamd olsun. Zararı olmaması ve yabancı erkeklere gözükmemesi şartıyla kirpikleri; sürme, maskara veya farklı boyalarla boyamakta sakınca yoktur. Ayrıca siyaha boyamada sakınca yoktur.
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır (Müslim, Hayz, 35-38). Oje, ruj, rimel gibi vücut/deri üzerinde tabaka oluşturup suyun deriye ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur.
Necaset boyutuyla da necisliği sabit olmadığından caizdir. Vücuda deri altına boya sürülmesi boyutu, derinin hoş görünmek kastıyla doğal yollardan renklenmesi ya da renklendirilmesi caizdir. Deri altına ilaç enjekte edilmesi sakıncalı değildir.
Kirpiklerin abdest alırken ıslanmış gerekir.
Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, geçici dövme ve takma tırnak gibi maddeler bu ruhsatın dışındadır.
Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Makyaj malzemesinin içinde, pis ve zararlı maddeler olmaması abdest alırken suyun altına geçmesi önemlidir. Kozmetik ürünü pis ve zararlı ise alt kısmına su geçmiyorsa, namaz kılınması uygun görülmemektedir.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır. Ama psikolojini bozacak kadar kötüyse aldırabilirsin” dedi.
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.
Kaş aldırmak, kaşa şekil vermek günah mı, haram mı soruları her dönemde İslam alimlerine sorulmuş olan sorular arasındadır. Kaş almak hakkında Diyanetin son açıklaması şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: "Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır.
Hemen her kadının sıklıkla kullandığı takma kirpikler, uzun süre bakımsız şekilde kullanıldığında göze pek çok zarar verebiliyor. Uzmanlar tarafından sıklıkla gündeme getirilen takma kirpikler gözlerde yanma, batma ve kızarıklık sonucu enfeksiyona sebep olabiliyor.
Takma kirpik seçerken öncelikle göz şeklinizi dikkate almalısınız. Küçük ve birbirine yakın gözler için daha yoğun ve uzun kirpikleri tercih edebilirsiniz. Kısık veya düşük gözler için ise ortası yoğun kirpikler uygun olacaktır.
Bütün olan takma kirpiklerle uyuduğunda kenarlarından kalkabilir ve yapıştırıcı özelliğini kaybedebilir. Takma kirpiklerle uyumak, yapıştırıcının gözüne kaçmasına ve hassas gözlerde kızarıklığa yol açabilir. Takma kirpikle en fazla 2-3 gün durmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri