Vatandaşlar, taksi konusunda sorun yaşamaları halinde Taksiciler Esnaf Odası'nın kendine ait olan 444 15 23 numaralı telefonunu arayabilecekleri gibi yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Beyaz Masa'nın 153 numaralı iletişim hattını da arayarak şikayetlerini dile getirebilirler.
ŞİKAYET SÜRECİ
Belirlenen problem, kayıt altına alınır. Problem ile ilgilenen müdürlüğe iletilir. Başvuruyu alan müdürlüğün, çözüm üretme süreci başlar. Müdürlüğün onaylanan çözümü vatandaşa bildirilir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Taksilerin sorumluluğu İBB'dedir.
İstanbul'da hizmet veren 18 bin 773 takside 45 bin 786 kayıtlı şoför bulunuyor. Kentte taksicilere yönelik şikayetler İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 153 İhbar Hattı'na yapılıyor.
Bursa Şoförler Odası Tel: (224) 363 02 79 – (224) 363 11 45 – Bursa Şoförler Odası Tel: (224) 363 02 79.
İlgili 27 soru bulundu
Belediyemiz trafik zabıta ekipleri, servis araçları, minibüs, ticari taksi, taksi dolmuş ve özel halk otobüslerine yönelik denetimler yapmaktadır.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
Taksi şikayeti için aradığınız ALO 153 hattında adımlar şu şekilde işlemektedir; *Vatandaş dinlenir. Problem ve kaynağı tespit edilir. *Belirlenen problem, kayıt altına alınır.
Daha önce belirttik 2005 yılından bu yana artık her taksici, dolmuşçu esnaf değildir. Ancak, esnaf kapsamında kalan taksi sahibinin yanında çalışan taksi şoförünün işçilik hakkı neredeyse yok gibidir.
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, taksilerde kısa mesafe ve trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcu alınmamasının tespitinde güvenlik birimleri yolcu mağduriyetini giderecek. Yolcu almamakta ısrar eden taksi şoförlerine yasal işlem yapılacak.
Taksici ya da Taksi şoförü, taksimetresi olan ticari bir otomobille şehiriçi yolcu taşıyan serbest meslek esnafıdır.
TAKSİLERDE ŞOFÖRLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Ticari taksilerde 12 ya da 24 saat düzeni üzerinden çalışma sistemi bulunuyor.
eleman.net verilerine göre, Taksi Şoförü 2023 yılında ortalama 31.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Taksi Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.840 TL maaş alıyordu.
Ancak, taksi işletmecilerinin müşterinin istemesi halinde perakende satış fişi veya dip koçanlı yolcu taşıma bileti yerine tutara bakılmaksızın fatura düzenleyecekleri tabiidir.
Hürriyet'in haberine göre, ticari takside çalışmak isteyen 65-68 yaş aralığındaki şoförler her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu alarak ticari taksi kullanabilecek. 69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi.
Taksi şoförleri İş Kanununda yer alan unsurları sağlamaları halinde işçi olarak kabul edilebilmektedir. Bu sayede taksi şoförleri kıdem tazminatına ek olarak ihbar tazminatı, fazla çalışma alacağı, yıllık izin gibi haklarını da elde edebilmektedir.
Vergi ve Esnaf sicil kaydı en az 6 ayı doldurmuş, Esnaf ve sanatkar sıfatı taşıyan Şoförlük mesleği yapan esnaf ve sanatkarımız hazine destekli esnaf kredisinden faydalanabilirler.
TİCARİ TAKSİ SAHİPLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZEL DURUMLAR
Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili maddelerince belirtildiği üzere taksi sahipleri söz konusu taksicilik faaliyeti dolayısıyla basit usul esasına göre vergilendirilen mükellefler arasındadır.
d) Taksinin dolmuş gibi çalışması yasak olup, yolculuğun başladığı anda taksimetre açılması zorunludur.Müşteriden taksimetre fiyatının üstünde veya altında bir ücret talep edilemez.
Buna göre Sağlık Güvenliği Haritası'nda 3. derecede olan bölgelerde özel araçlara en fazla 4, taksilere ise en fazla 2 kişi binebilir. Haritada 2. derecede olan bölgelerde ise taksilere 3 kişinin binebileceği kaydediliyor.
MADDE 18. Taksilerde uygulanacak fiyat tarifesi UKOME tarafından belirlenir.
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan sanayi ürünlerine ilişkin ihbar ve şikayetlerin Türkiye'nin her yerinden doğrudan ilgili birimlere yapılabilmesini sağlayan Alo 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikâyet Hattı aktif olarak hizmet veriyor.
CİMER'e e-devlet üzerinden ya da Cumhurbaşkanlığı web sitesi üzerinden şikâyette bulunulabilmektedir. Ayrıca ALO 150 numaralı telefon hattını kullanarak, İletişim Başkanlığına mektup veya faks göndererek de şikâyet ve talepler iletilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri