Ticari taksilerde 12 ya da 24 saat düzeni üzerinden çalışma sistemi bulunuyor.
Taksi şoförleri 12 saatlik vardiyalarda çalışır ve çoğunun vardiya değiştirme saati 17:00 civarındadır. Diğer bir deyişle, iki vardiya vardır: 5:00-17:00 (gündüz vardiyası) ve 17:00-5:00 (gece vardiyası).
14.30-16.00 saatleri arasında yollarda boş taksi bulamazsınız.
Bu ön şartları haiz 18 yaşını dolduran herkes taksi sürücülüğü için başvuruda bulunabiliyor olsa da, 21 yaşından önce taksicilik lisansı verilmiyor. Türkiye'de ise taksi kartı alabilmek için 25 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşından gün almamış olmak gerekiyor.
ESKİ ARAÇLAR TİCARİ TAKSİ OLACAK
Böylece 2 yaşında ticari taksi olan bir otomobil en fazla 4 yıl sonunda taksiden çıkarılacak.
İlgili 20 soru bulundu
Belgeleri hazırlamadan önce taksi şoförü olmak ve kart alabilmek için taksi şoförü olmak için yaş sınırı 22 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşını aşmamış olmanız gerekmektedir. 22 yaşından küçük ve 66 yaşından büyük kişiler taksi şöför kartı alamazlar.
Taksi Plakası Getirisi
Ticari Taksi Plakasını Kendiniz Çalıştırarak aylık ortalama 15.000tl ve üzerinde gelir elde edersiniz.
TAKSİ İNDİ-BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR? Taksiler ise 28 lira olan indi-bindi ücreti 40 liraya yükseltildi. Taksiler de kilometre başına alınan ücret ise 6,30 TL'den 8,51 liraya çıktı.
Ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin 66 yaş sınırlaması; 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanununa dayanılarak hazırlanan Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin şoförlerde aranacak nitelik ve şartları belirleyen 34. Maddesinin (c) bendi “…şoförlerin 66 yaşından gün almamış olmaları” hükmü doğrultusunda UKOME ...
Mevzuattaki taksi tanımında, çalışma bölgesi ile ilgili bir sınırlama olmamasına rağmen, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu hükümleri esas alınarak taksilerin belediye idari sınırları ve mücavir alanı dışına yolcu taşımaları engellenmektedir.
"Taksicilerin duraktan ayrılırken taksimetreyi açmaları doğru bir davranış değil. Duraktan müşteriye gidinceye kadar taksimetre kapalı olmalı. Ücretlendirme, müşteri araca bindikten sonra başlatılmalı.
Sistem GPRS/GPS tabanlı bir izleme sistemidir. Araç Takip Cihazı aracın bulunduğu konumu GPS uydularından alır ve GPRS üzerinden konum bilgilerini sunucularımıza getirir. Sunucularımıza gelen bu bilgiler işlenir ve internet erişimi olan her yerden bu bilgilere ulaşılır.
İşverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
Hürriyet'in haberine göre, ticari takside çalışmak isteyen 65-68 yaş aralığındaki şoförler her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu alarak ticari taksi kullanabilecek. 69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi.
Taxi 7×24, Turkcell servileri ile entegre olacak! 7×24 platformunda taksi çağırma ve ödeme sistemleri de yerli olacak. Sisteme entegre hale getirilen BiP uygulaması ile yolcular kendisine en yakın taksiyi tek dokunuşla çağırabilecekler.
2023 yılı için geçerli taksi açılış ücreti 19,17 TL olarak belirlendi. Taksiler de ise kilometre başına alınan ücret 2023 yılında 8.51 TL'den 13,75 liraya çıktı.
- UKOME'nin 27 Temmuz 2023'te toplanarak taksi ücretine yapılacak zammı görüşmesi bekleniyor. - İstanbul'da şu an sarı takside kısa mesafe (indi bindi) ücreti 40 TL. - Alt komisyonda İBB'nin teklifi yüzde 57 zam. - Teklif kabul edilse bile tutar 62 TL olacak.
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
Galericiler İstanbul'da genellikle 6-7 bin TL 'ye plaka kiralarlar. Bunu duraklara 8 bin TL'ye kiralayacaklardır. Bakım, vergi ve sigorta masraflarını da üstlenmektedirler. Taksi durağı sahipleri günlük olarak İstanbul'da ortalama 200 TL ücret alır.
Bir yatırım aracı olarak görülen taksi plakaları satarken yatırımcısına iyi para kazandırıyor çünkü değeri sürekli artıyor. Ayrıca kiralayarak da para kazanmak mümkün… İstanbul'da bir taksi plakasının ortalama fiyatı 1 milyon 410 bin TL civarında ancak kayıtlı olduğu yere göre 2 milyon TL'ye kadar çıkabilmekte.
Taksici ya da Taksi şoförü, taksimetresi olan ticari bir otomobille şehiriçi yolcu taşıyan serbest meslek esnafıdır.
Bu butona tıklayıp açılan pencerede kredi kartı bilgilerinizi girdiğiniz taktirde şoför kartı ücreti için 132,00TL. tutarında ödeme çekilecek ve bu şekilde ibb şöför kartı ödemesi yapmış olacaksınız.
Dolmuş şoförleri, taksi şoförleri, okul servisi ya da personel servisi şoförleri, şehir içi ya da şehirlerarası otobüs kullanan şoförler SRC 2 belgesi almalıdır. Yaş konusu SRC 1 belgesi alma koşulları ile aynıdır. SRC 2 belgesi almak için de psikoteknik raporu alınması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri