veya taksirle işlenen icrai veya ihmali bütün haksızlıkların esasını teşkil etmek- tedir... Fiil icrai davranışla işlenebileceği gibi ihmali davranışla da işlenebilir...
Kanunda suç olarak düzenlenmeyen bir taksirli eylem cezalandırılamaz. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda sadece öldürme (m.85), yaralama (m.89), iflas (m.162), genel güvenliğin tehlikeye sokması (m.171), atom enerjisi ile patlamaya neden olma (m.173/2), trafik güvenliğini tehlikeye sokma (m.180) çevreyi kirletme (m.182), ...
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Taksirin unsurlarını beşe ayırmak mümkündür. Bunlar; taksirle işlenebilen bir suç olması, hareketin isteyerek yapılması, sonucun iradi olmaması, hare- ketle sonuç arasında nedensellik bağının bulunması ve sonucun öngörülebilir olmasıdır.
Taksirli suçlarda hareketin yöneldiği netice tipikliğin dışındadır. Bundan dolayı taksirli haksızlıklar, yönlendirici iradenin içeriğiyle oluşmayıp, somut olay bakımından yapılması gereken (emredilen) davranış ile yapılan davranışın mukayesesinden ortaya çıkmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Failler arasında birlikte suç işleme kararı olmalıdır. Failler eylem üzerinde ortak egemenlik kurmalıdır. Eylem kasten ve hukuka aykırı olarak işlenmelidir. Taksirli suçlarda iştirak söz konusu olmaz.
Haksız tahrik altında işlenen suç kasten veya taksirle işlenmiş olabilir.
Kural olarak suç; ancak kastla, kanunda açıkça gösterilen hallerde ise taksirle işlenir. İstisnai bir kusurluluk şekli olan taksirde, failin cezalandırılabilmesi için mutlaka kanunda açık bir düzenleme bulunması gerekmektedir.
Taksirle işlenen suçlarda, kişiye verilecek olan ceza, kişinin kusuruna göre belirlenecektir. Kişinin kusuru ile eş değer ceza verilir. Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olacaktır.
Taksirli suçlar arasında adam öldürme , yaralama , iflas , genel güvenliğin tehlikeye sokulması gibi birçok eylem bulunur. Kişi çevreyi kirlettiğinde bunu taksirle gerçekleştirmiş olabilir. Taksirle casusluk fiilinin işlenmesi ya da trafik güvenliğinin taksirle tehlikeye sokulmasına istinaden suç işlenebilmektedir.
Taksirle Yaralama Suçu Sicile İşler Mi? Taksirle yaralama suçu Türk Ceza Kanunu'nda yer almakta olup bir suç teşkil etmektedir. Fail hakkında verilen ceza sonucunda hapis cezası da verilse adli para cezası da verilse failin sabıkasına işlenecektir.
Bir kimseyi taksirle öldürmenin cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Madde 89- (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Örneğin, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren, iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş olur.
Taksirli bir suç işleyen kişinin cezalandırılmamasına sebep olabilecek kuralları TCK 22/6 belirlemektedir. Maddeye göre bilinçsiz taksirin varlığı halinde ortaya çıkan zarar nedeniyle fail de mağdur hale gelmişse ve bu mağduriyet failin cezalandırılmasını gereksiz kılacak seviyede ise bu kişiye ceza verilmez.
Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.
Tüm yolların karla kaplı olduğu bir havada kabak lastikte trafiğe çıkan sürücünün yaptığı kaza ile yaralamaya veya ölüme sebep vermesinde bilinçli taksir söz konusudur. Çünkü sürücü bilmektedir ki kış lastikleri olmaksızın bu mevsim koşullarında araç kullanmak sürüş güvenliğini yok etmektedir.
Taksirle işlenen bir suç nedeniyle alınan cezanın miktarı ve yoksunluklar ne olursa olsun memuriyete engel bir durum teşkil etmemektedir. Yani taksirle işlenen suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla hapis cezası alınmış olsa dahi memur olunabilmektedir.
Kasten işlenen suçlar açısından fiilin belli bir amaca yönelik olarak işlenmesi, bu suçlar bakımında yapılacak değerlendirme için yeterli görülür. Yalnızca taksirle işlenen suçlarda haksızlığın meydana gelişi açısından fiilin belli bir amaca yönelik olarak gerçekleştirilmesi tek başına yeterli değildir.
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
Bu yüzden hukuka özel aykırılık halleri kanunda açıkça belirtilen suçlar olası kastla işlenemez. Örneğin: Tck.m.109 Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma , Tck.m.124 Haberleşmenin engellemesi Tck.m.136 Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme…
Taksirle yaralama suçunun basit hali ve nitelikli halleri şikayete tabi suçlardandır. Dolayısıyla şikayetinizden vazgeçebilmeniz mümkündür. Ancak Taksirle yaralamanın basit hali hariç olmak üzere bilinçli taksirle işlenmesi durumunda şikayetinizden vazgeçmeniz mümkün olmayacaktır.
Örneğin küfür edilmesi durumunda öfkelenen failin karşı tarafa '' O anda'' saldırganlık göstermesi haksız tahrike girmektedir. Öfke ve şiddet nedenine bağlı olarak yapılan uygulamalarda, mağdurun faile karşı tahrik edici doğrudan hareketlerde bulunması durumudur.
Haksız tahriğe ilişkin hükümler ayrım yapılmadan bütün suçlar ve failler bakımından uygulanır. Tasarlama kastı ile haksız tahrik şartları bir arada uygulanabilir. Ancak töre veya kan gütme saikiyle işlenen suçlarda haksız tahrik şartları uygulanamaz.
Kavga etme cezası bakımından düzenlenen ve kasten yaralama suçu ve taksirle yaralama suçu şeklinde kanunen düzenlenmiş olan bu suçlar Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar içerisinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri