Üzümler 2 defa suyu değiştirilerek sirkeli suda bekletilir. Daha sonra güzelce bol suda yıkanır ve suyu süzülür. Üzümler saplarından ayrılır. Buzdolabı poşetine istenilen kadar koyulur ve dondurucuya yerleştirilir.
İstediğiniz türde, siyah ya da beyaz türde üzümleri dondurabilirsiniz. Ancak üzümlerin solmuş, çürümeye dönmüş olanlarını almamaya özen gösterin.
Taze Ürünün Soğuk Hava ile Muhafazası Üzüm -1oC ile 0oC'de %90-95 bağıl nemli ortamda 5 aya kadar depolanabilmektedir. Üzümün salkım sapları ve çöplerinin su kaybetme eğiliminde olmaları nedeniyle su kaybının önüne geçilebilmesi için depo içinde yüksek nem oranının korunması gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Üzümleri yıkayınız. Tanelere ayırınız. Bir kullanımlık kaplara koyup derin dondurucuya koyunuz. Kışın pepecura yapımında ve üzüm suyu olarak kullanabilirsiniz.
Kuru üzüm, serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Mümkünse serin ve nemsiz kilerde hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar. Eğer kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür.
Portakal, elma, armut vb. meyveler buzdolabında 1-2 hafta, üzüm, şeftali, kayısı vb. meyveler 4-5 gün; kiraz, çilek, dut vb. meyveler ise 1-2 gün saklanabilir.
Üzüm Suyu (Derin Dondurucudan) Tarifi Nasıl Yapılır? Siyah üzümleri dalından ayıklayıp yıkayıp süzgeçte süzüldükten sonra buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda donduruyoruz. Şimdi çıkarıp meyve suyu olarak yapıyorum.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Süzdüğünüz üzüm suyunu da karıştırma kabına ilave ederek homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Karışımı uygun bir kaba aktararak üzerini hava alamayacak şekilde kapatın. Elde ettiğiniz dondurma karışımını en az 6 saat beklemek üzere buzluğa yerleştirin.
Üzüm, dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. Sofralık olarak taze taze yenen üzümler, reçel, jöle, pekmez ve sirke yapımında kullanılır. Üzümün yaprakları zeytinyağlı yaprak sarma yapımında kullanılırken, üzüm meyvesi farklı tariflerde tercih edilebilir.
Derin dondurucu yerine buzluk kullanılacaksa, yaprakların erimesini önlemek için aralarına kaya tuzu serpilir. Parlak yüzü içte kalacak şekilde rulo şeklinde sarılır ve buzdolabı poşetine doldurulur. Çözüldükten sonra tuzlu sıcak suda bekletilerek kullanılabilir.
Üzüm, ısısı hızla düşürüldükten sonra kalitesini uzun süre saklayabilmesi için, 10°C sıcaklıklarda, üzüm için imal edilmiş nitelikli polietilen torbalar içinde muhafaza edilmelidir.
Yemeden önce kuru üzüm yıkanır mı? Kuru üzüm yemeden önce yıkanır ancak yıkadıktan hemen sonra kurutmakta fayda vardır. Su ile birleştiğinde kuru üzüm şişer yıkar yıkamaz kâğıt ya da temiz bir havlu içinde kurutulmalıdır.
Üzüm suyu serinletir, canlandırır. Üretilmesi kolaydır, evlerde yapılabilir. Tüketilmesi için zamana ihtiyaç yoktur; hatta, fazla bekletilirse bozulur.
A, B ve C vitaminleri, potasyum ve demir açısından oldukça zengin olan üzüm suyu, vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor.
Üzüm suyu, mide duvarında oluşan kramplara bağlı olarak ortaya çıkan kusma hissini azaltır. Kötü kolesterolü dengeler ve kalp hastalığı oluşumunu önler. Kandaki trigliserit seviyesini dengeler ve yağlanma oluşumunu önler. Vücudu zararlı toksinlerden arındırır ve hastalık oluşumuna karşı sizi korur.
Üzümler "sönecek" ve duygusal ve yumuşak hale gelecektir. Narenciyeler bozulduklarında üzerinde küf oluşur ya da yumuşayıp sönük bir görünüm alabilirler.
Evde kuru üzüm nasıl saklanır; Kuru üzüm serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Nemli yerlerde saklamaktan kaçının, küf oluşumuna neden olabilir. Buzdolabında kuru üzüm depolamak için yeterli alanınız yoksa koyu renkli dolapları kullanabilirsiniz. Onları gazın yanına koymayın.
Açılmamış kuru üzüm paketleri buzdolabında neredeyse sınırsız kalacaktır. Bir kere açıldıktan sonra, mümkün olduğunca fazla havayı dışarı atmadan paketi tekrar kapatın veya kuru üzümleri hava geçirmez bir kavanoz veya torbaya aktarın.
Mide asidi de artıkça bu rahatsızlık hem yemek borusunu hem de ağız sıhhatini negatif etkiler. Bu vaziyetin yaşanması sırasında dünden bekletilen kuru üzüm suyu tüketerek mide bulantısı giderilebilir. Kötü kolesterol seviyesi artıkça kalp ve damar rahatsızlığı yaşanma riski de çoğalır.
Yetersiz kurutma ya da uygun olmayan depolama koşulları nedeniyle kurutulmuş meyveler küf kontaminasyonuna ve dolayısıyla mikotoksin oluşumuna hassas ürünlerdir. Kurutulmuş meyvelerdeki mikotoksin oluşumu hasat öncesi, hasat esnası, kurutma, paketleme ve depolama aşamalarının herhangi birinde gerçekleşebilmektedir.
Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Doğal antioksidan kaynağı olan üzümün kuru halinin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Peygamberimizin sünneti olan 21 adet kuru üzümü suda bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri