Suçun TCK md. 89/2-3-4'te düzenlenen nitelikli halleri bilinçli taksirle işlendiği takdirde takibi şikayete tabi değildir, savcılık tarafından resen soruşturulur. Taksirle yaralama suçu (TCK md.89), taraflar arasında uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
TCK m.89/1 kapsamında düzenlenmiş olan basit haller ise şikâyete tabidir. Suçun basit halinin bilinçli taksirle – yaralama neticesinin öngörülmesi fakat istenmemesi halinde – işlenmesi halinde de şikâyet gerekmektedir.
Yaralamalı trafik kazası suçu basit suç hallerinden olduğundan istisnai durumlar hariç olarak takibi şikâyete bağlı bir suçtur ve şikâyet zamanaşımı süresi yaralanmanın meydana geldiği günden itibaren 6 ay olarak belirlenmiştir.
Türk Ceza Kanunu 5237 sayısında takibi şikayete bağlı suçlar şöyle belirtilmiştir; konut dokunulmazlığı ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın ihlali, bedelsiz senet kullanma, taksirli iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama suçlarıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Soruşturma. Taksirle ölüme sebep olma suçunda soruşturma ve kovuşturma şikayete bağlı değildir. Taksirle yaralama suçunda suç bilinçli taksirle işlenmiş ise şikayet koşulu aranmaz.
Taksirle yaralama suçu TCK'nın 89. Maddesinde düzenlenmiştir. Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Taksirle yaralama suçunun basit hali ve nitelikli halleri şikayete tabi suçlardandır. Dolayısıyla şikayetinizden vazgeçebilmeniz mümkündür. Ancak Taksirle yaralamanın basit hali hariç olmak üzere bilinçli taksirle işlenmesi durumunda şikayetinizden vazgeçmeniz mümkün olmayacaktır.
Taksirle Yaralama Suçu Uzlaşma Mümkün Mü? Taksirle yaralama suçu uzlaşma sürecini gerektiren suçlardan biridir. Eğer tarafların bu süreçte uzlaşması mümkün olursa kovuşturma ve sonraki süreçlere gerek yoktur. Ancak kovuşturma aşamasında da uzlaşma sağlanamadığı takdirde yargılamaya geçilmesi gereklidir.
Taksirli suçlar failin neticesini öngöremediği ve dikkat ile özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı durumlarda istenmeyen sonuçların doğması ile ortaya çıkar. Fail kanunlarda suç olarak tanımlanan bir eylemi gerçekleştirirken dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmalı ve bu eylemin sonuçlarını da tahmin etmemelidir.
Taksirin unsurlarını beşe ayırmak mümkündür. Bunlar; taksirle işlenebilen bir suç olması, hareketin isteyerek yapılması, sonucun iradi olmaması, hare- ketle sonuç arasında nedensellik bağının bulunması ve sonucun öngörülebilir olmasıdır.
Taksir türleri
Bilinçsiz taksir, TCK m. 22/3 uyarınca "önceden öngörülebilecek bir durumu öngörememek sonucunda taksirle suç işlenmesi durumuna" denmektir. Bilinçli taksir ise TCK m. 22/3 uyarınca "kişinin neticeyi öngördüğü hâlde öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi hâlinde" mevcuttur.
(5) Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Ancak, birinci fıkra kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmaz.
Basit taksir; failin öngörülebilir bir neticeyi “öngörmeyerek” dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle fiili işlemesidir. Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır.
Taksirli bir suç işleyen kişinin cezalandırılmamasına sebep olabilecek kuralları TCK 22/6 belirlemektedir. Maddeye göre bilinçsiz taksirin varlığı halinde ortaya çıkan zarar nedeniyle fail de mağdur hale gelmişse ve bu mağduriyet failin cezalandırılmasını gereksiz kılacak seviyede ise bu kişiye ceza verilmez.
Tüm yolların karla kaplı olduğu bir havada kabak lastikte trafiğe çıkan sürücünün yaptığı kaza ile yaralamaya veya ölüme sebep vermesinde bilinçli taksir söz konusudur. Çünkü sürücü bilmektedir ki kış lastikleri olmaksızın bu mevsim koşullarında araç kullanmak sürüş güvenliğini yok etmektedir.
Basit yaralama suçunun cezası Türk Ceza Kanunu madde 86/2'ye göre: '' (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Takibi şikayete bağlı olmayan suçlar, kanunlarda ayrıca belirtilmez. İlgili kanun maddesinde bir suçun takibinin şikayete bağlı olduğu açıkça yazılmamış ise, o suç savcılık ve mahkeme tarafından resen (kendiliğinden) soruşturma ve kovuşturma konusu yapılır.
Yasada taksirle birinin ölümüne sebep olan kişiye iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Birden fazla kişinin ölümüne sebep olundu ise ceza dahada artmaktadır. Yargılama aşamasında ise bu hususlara değinilmeli ve gerekli her türlü hukuki savunma yapılmalıdır.
Taksirle yaralama suçu için dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Belli koşulların gerçekleşmesi halinde zamanaşımı süresi 12 yıla kadar çıkabilmektedir. Taksirle yaralama suçu (TCK md.89), taraflar arasında uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır.
Bilinçli taksirle işlenen suçlar nedeniyle hükmedilen hapis cezaları 1 yıl veya daha az süreli ise adli para cezasına çevrilebilir. Süresi dikkate alınmadan hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi şeklindeki taksirli suçlara ilişkin kural “bilinçli taksir” halinde uygulanmaz (TCK md. 50/4).
Taksirle adam öldürme suçu şikayete tabi bir suç değildir. Savcılık suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez fail hakkında resen soruşturma yapar ve kamu davasını açar. Söz konusu suç için TCK'da belirlenen dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.
Taksirle öldürme suçu savcılık tarafından re'sen 15 yıllık dava zamanaşımı süresi içerisinde soruşturulacak olup, kamu davası olması sebebiyle de şikayetten vazgeçme açılacak kamu davasını düşürmeyecektir.
Örnekler: - Kırmızı ışıkta geçince ne olacağını bilen birisinin yine de bu suçu işlemesi. - Çevrenin kirletilmemesi gereken bir yerde bunun sonuçlarını bilerek yine de orayı kirletmek zorunda kalan birisi taksirli bir suç işlemiş demektir. - İstemeden birisini yaralayarak ölümüne sebebiyet vermek.
Buna göre: “(1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri