DHCP yani Dynamic Host Configuration Protocol – Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü, bir sunucunun ağdaki bir bilgisayara otomatik olarak bir IP adresi atamasını sağlayan bir ağ protokolüdür. Bu, bir ağ yöneticisinin bir ağdaki tüm cihazlara manuel olarak IP adresleri ataması ihtiyacını ortadan kaldırır.
Bunu yapmak için, bir cihaz (istemci) bir yönlendiriciden (hosttan) IP adresi ister. Ardından host, istemcinin ağda iletişim kurabilmesi için kullanılabilir bir IP adresi atar. Bir cihaz açıldığında ve DHCP sunucusu içeren bir ağa bağlandığında, sunucuya DHCPDISCOVER isteği adı verilen bir istek gönderir.
DHCP kapatılırsa local ağda (network) yer alaneki cihazlar otomatik IP alamazlar.
İlgili 15 soru bulundu
DHCP, ağdaki istemcilerin ağ yapılandırmasını otomatik olarak atar. Ancak bir istemcinin DHCP sunucusuna bağlı olması gereklidir. DHCP sunucusu kapanırsa veya kullanılamaz hale gelirse, DHCP istemcileri IP adreslerini veya diğer ağ yapılandırma bilgilerini alamaz. Bu, ağda bağlantı sorunlarına neden olabilir.
Merhaba. DHCP ayarının sadece modem üzerinde açık olması, AP'lerde DHCP ayarlarının kapalı olması sağlıklı olan yapılandırma şeklidir.
DHCP'yi etkinleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayınız. Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin.
DHCP Nasıl Çalışır? Bir DHCP sunucusu, benzersiz IP adresleri vermesine ek olarak diğer ağ bilgilerini otomatik bir şekilde yapılandırır. Evler ve küçük işletmeler için DHCP sunucusu görevini yönlendirici (router) üstlenir. Büyük ağlardan bahsettiğimizde ise tek bir bilgisayarın bu rolü alacağını söyleyebiliriz.
Dynamic Host Configuration Protocol, kısaca DHCP, Türkçesi ile Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü aynı ağa bağlanmak isteyen birden fazla cihazın bağlantı için gerekli temel bilgilerini otomatik olarak sağlayan bir sunucu protokolüdür. Hem cihazlar hem de ağ ayarları üzerinden DHCP ayarları düzenlenebilir.
DHCP bir istemciye konfigürasyon bilgileri gönderdiğinde, bilgiler kiralama süresiyle gönderilir. Bu, istemcinin atandığı IP adresini kullanabildiği süre uzunluğidir. Kiralama süresi, belirli gereksinimlerinize göre değiştirilebilir. Kiralama süresi boyunca, DHCP sunucusu bu IP adresini başka istemcilere atayamaz.
Cihazın bağlanacağı ana modem IP'si cihazla aynı (192.168.2.1) ya da farklı aralıkta ise (1'li blokta olması gibi) Cihazınızı Web arayüzünde “LAN” ana menüsü altında “IP ve DHCP Ayarları”menüsünden DHCP sunucusunu kapatmalı ve IP'sini değiştirmelisiniz.
DHCP Server yönetim panelini açarak IPv4 altında Scope yi açalım. Scope altında bulunan Reservations üzerine gelelim. Reservations üzerinde sağ tıkladıktan hemen sonra açılan menüden New Reservations seçelim. Karşımıza New Reservations ekranı gelecektir.
Varsayılan ayar olarak bu özellik etkindir. IP range (IP aralığı): DHCP sunucusunun IP aralığı ayrıca yöneticinin LAN alt ağ maskesine de bağlıdır. Varsayılan aralık 192.168.2.2 - 192.168.2.31 arasıdır.
Yani ağınızda bulunan bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar veya IOT gibi cihazlarınıza ip adresi, ağ maskesi, ağ geçidi ve DNS adresini otomatik atamak için kullanılan bir protokoldür.
Statik IP adreslerinin kurulum işlemleri DNS sunucuları tarafından otomatik olarak gerçekleştirilirken, dinamik IP adreslerinin atanması DHCP tarafından gerçekleştirilir. Özetle, Statik ya da dinamik IP adreslerinden biri olmadan bir cihazın internete bağlanması olanaksızdır.
· DHCPINFORM: DHCP istemcisi bir IP adresi aldıktan sonra ağ geçidi adresi ve DNS sunucu adresi gibi diğer ağ yapılandırma parametrelerini almak için bir DHCP istemcisi tarafından bir DHCP Bilgi mesajı gönderilir.
İnternet etkinliğiniz ISP'den geçer ve ISP de IP adresinizi kullanarak bunu size geri yönlendirir. İnternete erişiminizi sağladığı için cihazınıza bir IP adresi atamak ISP'nin görevidir. Ancak IP adresiniz değişebilir. Örneğin modeminizi veya yönlendiricinizi açıp kapatmak IP adresini değiştirebilir.
Konfigürasyon> Ağ> Arayüz> Ethernet> LAN1'e gidin ve gelişmiş ayarları tıklayın. DHCP genişletilmiş seçenekler altında eklemek için tıklayın. CAPWAP AC'yi (138) seçin ve CAPWAP isteklerini iletmek istediğiniz Kontrolör IP adresini girin ve Tamam'a ve ardından başka bir Tamam'a tıklayın.
Dhcpdiscover: DHCP istemci bilgisayar tarafından ağa gönderilen ilk pakettir. Bu paket genel yayım (broadcast) olarak tüm ağa gönderilir. Bu paketin kaynak IP adresi kısmında istemci henüz bir IP adresine sahip olmadığı için 0.0.0.0 adresi bulunur. Hedef IP adresinde ise 255.255.255.255 bulunur.
DHCP hatası, temel olarak bir cihazın doğru şekilde IP adresi alamaması durumunda ortaya çıkan bir sorundur. Bu hatanın nedeni, DHCP sunucusunun doğru şekilde çalışmaması veya ağ ayarlarının yanlış yapılandırılması olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri