1911 yılında Kayseri'ye bağlı bir bucak iken, 1987 yılında 3392 Sayılı Kanunla ilçe olmuştur. İlçeye bağlı 1 Merkez Belediyesi ve 12 köy varken 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerden sonra 12 köyümüzde mahalleye dönüşmüş olup, ilçemizin toplam 33 mahallesi mevcuttur.
23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanan 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu gereğince Talas ilçesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde merkez ilçe olmuş ve Cebir, Akçakaya, Çatakdere ve Yazılı köyleri mahalleye dönüşmüştür.
İlçe'nin 5 kasaba belediyesi ile 16 köyü mevcuttur. (23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu gereğince Talas ilçesi merkez ilçe olmuş ve 4 köy mahalleye dönüşmüştür. Bunlar Cebir, Akçakaya, Çatakdere ve Yazılı. Şu anda 12 köyü bulunmaktadır.)
Osmanlı Dönemi
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
İlgili 42 soru bulundu
Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, toplam 19 milyon liralık bir yatırım gerçekleştireceklerini hatırlatarak, “Mevlana Mahallemiz, yaklaşık 84 bin nüfusuyla Kayseri'nin en büyük, Türkiye'nin de 8. büyük mahallesi konumunda.
Talas Kayseri'nin Başkenti.
Talas ilçesi 1987 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçede yaşayan kişi sayısı 165.127'dir. Merkeze uzaklığı 6 km'dir.
Kayseri'nin tarihi ilçesi Talas'a özgü olarak yapılan Tahinli yaprak sarması çok özel bir lezzettir. Tahinli yaprak sarması her yörede yapılan sarmalardan farklı bir iç harcına sahiptir. Ayva rendesi, pirinç, soğan, şeker, tuz, karabiber ve naneli olarak hazırlanan bir iç harcından yapılmaktadır.
1911 yılında Kayseri'ye bağlı bir bucak iken, 1987 yılında 3392 Sayılı Kanunla ilçe olmuştur.
Ancak XIX. yüzyılda Kayseriyi ziyaret eden “Edmund Naumann” isimli seyyah, Talas adının Latince kökenli Kutsal Savaş anlamına gelen “Mutalaste” adından dönüştüğünü öne sürmüştür. Bazı kaynaklarda bu ad “Mutalaske” olarak da geçmektedir.
Talas Irmağı Kırgızistan'ın Talas ilinde başlayıp batıya Kazakistan'a doğru akar. Karakol ve Üç Koşoy adlı ırmakların birleşmesiyle oluşur. Kazakistan'ın Taraz şehrinden geçip Aydın Gölü'ne varmadan önce tükenir. Talas, Çu ve İli ırmakları batı ve kuzaybatıya doğru akan üç bozkır ırmağıdır.
Melikgazi İlçesi Merkez şehrin yarısını kapsadığından ayrı tarih anlatımına konu olamayacağı için Kayseri şehrinin tümünü ele alan bir metin içerisinde aşağıda ifade olunmuştur.
Kayseri, 1988 yılında çıkarılan 3508 sayılı Kanun ile büyükşehir unvanı kazandı.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre İlimizin nüfusu 1.441.523'dür.
Talas ilçesinin yaklaşık 85 bin nüfuslu Mevlana Mahallesi'ne konforlu ve güvenli ulaşım hizmeti verecek Talas Mevlana Mahallesi-Cumhuriyet Meydanı hattında çalışmaların sona ermesi ve Mayıs ayında başlayan test sürüşlerinin tamamlanmasının ardından yolculara hizmet verecek ilk tramvayı raylara indirildi.
Kayseri ili Develi ilçesi Seyrani Yerleşkesinde eğitime devam edilmektedir.
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Talaş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Testere ile biçilen veya rende, matkap, törpü vb. araçlarla işlenen bir şeyden dökülen kırıntılar.
İç Anadolu'da yer alan Kayseri, Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talas, Tomarza, Yahyalı, Yeşilhisar olmak üzere 16 ilçeden oluşmaktadır. Erciyes Dağı'nın eteklerinde yer almasının yanı sıra Erciyes ilçe değildir.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi
Her iki indeks çalışmasında da Kayseri, 2. derece gelişmiş iller arasında yer almıştır.
Erkilet, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Yenimahalle, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri