Yardımcı (tali-ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları ise bağlayıcı nitelik taşımayan, uyulması zorunlu olmayan sadece hukuk uygulamasına yardımcı olup yön veren hukuk kaynaklarıdır.
1.Belli bir zamana bırakma, erteleme." Sebep gösterme; illetlendirme, bir şeyi bir illete bağlama.
Yardımcı (Tali) kaynaklar
Bu kaynaklar arasında; Açıklayıcı Genel Tebliğler, Örf ve Adetler, Muktezalar (Özelgeler), Genelge ve Genel Yazılar, Yargı Kararları ve Bilimsel Öğreti (Doktrin) sayılabilir. Sirküler de toplulaştırılmış mukteza niteliği ile yardımcı kaynaklar arasına dâhil edilebilir.
Toplumu oluşturan kişilerin birbirleri ve toplum ile olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin sahip olduğu hak ve yüklendiği borçları belirleyen kurallardır. Uyuşmazlıkların çözümünde izlenecek usulü gösteren kurallara şekli hukuk denir.
Asli kaynaklar
Hukuki teamüllerin hukuk boşluklarının olduğu ve yazılı hukuk tarafından açık veya zımni olarak cevaz verilen hallerde uygulandığı görülmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
ayrımı da yapılabilir. Asıl (asli-birincil) hukuk kaynakları bağlayıcı nitelik taşıyan, uyulması zorunlu olan hukuk kaynaklarıdır. Yardımcı (tali-ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları ise bağlayıcı nitelik taşımayan, uyulması zorunlu olmayan sadece hukuk uygulamasına yardımcı olup yön veren hukuk kaynaklarıdır.
Asli müdahil davada üçüncü bir taraftır. Kendi davasında, asli müdahil davacı, asıl davanın tarafları ise davalı konumunda olmaktadır. Feri müdahil ise davanın taraflarından birinin yanında davaya katılır. Dava konusu üzerinde bağımsız bir hak iddiası yoktur.
Müspet hukuk olarak da adlandırılan pozitif hukuk, bir ülkede belirli bir zamanda yürürlükte bulunan hukuk kurallarının tamamını ifade eder.
Örfi Hukuk
İslamiyet öncesinden bu yana devam eden töre kurallarının İslamiyet'e aykırı olmayacak şekilde düzenlenmesiyle oluşan kurallardır. Örfi hukuka padişahın yönetim, maliye ve ceza gibi konularda çıkarttığı kanunnameler de dahildir. Örfi kanunlar hazırlanırken İslam hukukuna aykırı olmamasına dikkat edilirdi.
İdeal Hukuk; olması gereken hukuktur. Bir toplumda uygulanabilecek en mükemmel hukuk kuralları ifade eder. (doğal hukuk olarak da adlandırılır.)
Şekli Kaynaklar: Hukuk kuralının ortaya çıkarken büründüğü şekil (anayasa, kanun, yönetmelik vb.) hukukun şekli kaynaklarıdır.
Doktrinde tespit edilmiş görüşlerin, kanun kuralı gibi hakimi bağlayıcı bir gücü yoktur.
Örf ve adet hukuku kuralının bağlayıcı gücü
söz konusu olmayacaktır. Objektivist görüşler ise (sosyal hukuk anlayışı) örf ve adet hukuku kuralını devletin üstünde sosyal olaya bağlar. Örf ve adet hukukunun kurucu unsuru uygulama sosyal ihtiyaçlara cevap veren davranışlardan ibarettir.
Öncelikle açılabilecek dava asli dava, sonralık sırasındaki dava ise tali davadır. Asli dava açmak imkanı varken, ikincil nitelikteki davayı açmak mümkün değildir.
Tutuklama kararı verilip verilmeyeceği konusunda yapılan yargılama, ceza hukukunda bir tali ceza davası yargılaması olarak kabul edilir.
Tali ceza davaları ise asıl ceza davasının görülmesi sırasında ortaya çıkan meselelerdir. Hâkimin reddi, koruma tedbirlerine karar verilmesi ve kanun yolu davaları gibi meseleler, sanığın suçu işleyip işlemediğine ilişkin olmayıp yasada öngörülen dava konusunun gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirlenmesidir.
Osmanlı Hukuku şer'î hukuk ve örfî hukuk olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Şer'î hukuk, kaynağı Kur'an, Sünnet, icma ve kıyas olan ve fıkıh kitaplarında yazılı halde bulunan normlar manzumesidir. Örfî hukuk ise, padişahın iradesine dayanarak ferman ve kanunnamelerle ortaya çıkan hukuktur.
Terimin ilk olarak İran coğrafyasında ortaya çıktığı, daha sonra Selçuklular aracılığıyla Osmanlı Devleti'ne geçtiği tahmin edilmektedir. Reaya sınıfının görevi üretim yapmak ve vergi vermektir. Kelimenin diğer anlamı "koyun sürüsü"dür.
Seri yargılama usulü, kamu davası açılması için yeterli şüphe olmasına rağmen kamu davası açmak yerine başvurulan özel bir yargılama usulüdür. Seri muhakeme usulüne tâbi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan suçlarda bu usul uygulanmaksızın düzenlenen iddianame Cumhuriyet başsavcılığına iade edilir.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır. Yani sözleşme yapılmasaydı uğranılmayacak zarardır.
Emredici hukuk kuralları, aksine bir davranıs veya islem yapılması mümkün olmayan kurallardır. Kisiler veya islemin tarafları, kendi iradeleri ile emredici nitelik tasıyan hukuk kurallarını degistiremezler veya yok sayamazlar.
Feri müdahale, medeni usul hukuku nezdinde bir davada davacı ve davalı dışında ilgili dava sonucunda verilecek hükümden hukuki durum ve statüsü bakımından etkilenme ihtimali olan üçüncü kişilerin kendi hukuki menfaatlerini korumak amacıyla davaya dahil olmasına imkân veren bir müessesedir.
Kelâm âlimleri, itikadî konulara ilişkin naklî delilleri Kur'ân-ı Kerîm, hadisler ve icmâ olmak üzere üç grupta toplamışlardır.
Müdahil Olmak Cümle İçinde Kullanımı
Müdahil sözcüğü, davaya başlangıcından sonra başlama demektir. Müdahil, katılmak, dahil olmak demektir. Müştekinin yargılanma sırasında isteği üzerine davaya katılan üçüncü kişiye (Avukat)müdahil denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri