1798 yılında, Fransız İhtilali'nin devam ettiği bir dönemde, Auguste-Savinien Leblond binlik işareti olarak virgülün kullanılabilmesi için ondalık işareti olarak noktalı virgülün kullanmasını önermişti.
(Yahya Kemal Beyatlı)
Bizantiyonlu Aristofanes, modern noktalama işaretlerinin mucidi olarak kabul ediliyor. Zira kütüphaneciliği sırasında bugünkü noktanın, virgülün ve noktalı virgülün “atasını” geliştiren oydu. Yunanca'da hâlâ kullanılan aksan işaretlerini de ilk kez Aristofanes geliştirmişti.
Bu dšnemde ilk olarak konuyu dile getiren Şinasi'dir. Şinasi, Şair Evlenmesi adlő oyununun başőnda noktalama işaretlerinin birkaçőn- dan (ayraç, uzun çizgi, nokta ) sšz etmiştir.
Noktalı virgül çoğunlukla bir yazarın cümleyi isterse bitirebileceği yerde kullanılıyor. İnsanların da yaşadıklarından sonra bu noktaya gelebildiği durumlarda, bu simge, mücadele etmenin gerekliliğini ve yaşamın devamlılığını simgeliyor.
İlgili 37 soru bulundu
İki cümleyi birbirine bağlayan "ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte" gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.
1- İki nokta bir açıklama yapılacakken kullanılır. Noktalı virgül ise genel olarak aralarında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır.
Bugün kullandığımız nokta, virgül, noktalı virgül, soru işareti gibi birçok noktalama işaretinin kökeni işte bu döneme dayanıyor. Ünlem işareti ise daha sonra 15. yüzyılda, taksim ve tire işaretleriyle birlikte Rönesans döneminde kullanıma girdi.
Sembolün kendisi, eski Roma noktalarından birinin üzerinde yer alan bir dalga işaretiydi. Noktanın üzerindeki bu süsleme (yani günümüzdeki soru işareti), Paris'teki akademisyenlerin noktalama işaretlerini standart hâle getirmesine sebep oldu.
Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere noktalama işaretleri kullanılır.
TDK'ye göre 17 noktalama işareti var. Bunlar; nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, ünlem işareti, kısa çizgi, uzun çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işaretidir.
Her dilin farklı amaçlarla kullandığı küçük imler vardı demiştik. Türkler de ilk noktalama işaretini söz ve söz öbeklerini birbirinden ayırmak için kullanmıştı. Bu işaret de iki nokta üst üste ( : ) idi. Orhon Türkçesinde kullanılan bu işaretin amacına benzer diğer imler Uygur Türkçesinde de kullanılmıştı.
ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton özelliklerini belirtmek üzere kullanılan işaretlere noktalama işaretleri denir. Noktalama işaretlerinin tarihi Bizans dil bilgini Aristophones'e dek gider.
Key Words: Sadri Ertem, story, theme, social realism. (1933), Korku (1934), Bay Virgül (1935), Bir Şehrin Ruhu (1938) isimli eserlerdir. Sadri Ertem öykülerinde seçilen temaların ağırlıklı olarak sosyal içerikli te- malar olduğu görülmektedir.
Dilimizde ilk kez Tanzimat döneminde kullanılan noktalama işaretleri, yazının daha kolay anlaşılmasını sağlar.
Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerin arasına konur. Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerden ikincisi, birinci cümlenin karşıtı olursa araya noktalı virgül konur. “ama”, “çünkü”, “fakat”, “öyleyse”, “ancak”, “oysaki” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
Tırnak işareti bir metin içerisinde başkalarından veya başka metinlerden aktarılan sözlerin (alıntıların) başına ve sonuna konur: Atatürk "Yurtta sulh cihanda sulh." sözüyle barışa verdiği önemi dile getirmiştir.
İbnu Kesir tefsiri zeylinde Mushaf'ın ilk noktalama işinin Haccâc(v. 96/714)'ın emriyle Yahya b. Ya'mer ve Hasanü'l-Basrî (v. 110/728) tarafından yapıldıkları kaydedilmektedir. Mushaftaki bu noktalama zamanla yeni oluşturulan alfabeye de yansıtılmıştır.
Ters soru işareti (¿), genellikle İspanyolca ve İspanyol kültürüne sahip bazı dillerde soru cümlelerinin veya ifadelerin başında kullanılan bir noktalama işaretidir. Bu işaret, genellikle yazılı İspanyolcada ve İspanyol kültürüne sahip dillerde kullanılır.
NOT Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir.
Bir noktalama işareti olan ünlem işareti, cümle sonuna konduğunda cümlenin bitişini belirtir. Ayrıca tek başına bir ünlem ifadesi taşıyan kelimelerin ardından da kullanılabilir. Örnekler: Ey, Türk gençliği!
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Saygı ile metin ve imza bölümleri arasında iki satır boşluk bırakılır. Sonuna virgül konur. Örnek: "Saygılarımla" veya "Saygılarımızla,".
Noktalı Virgül ( ; )
1. Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur. 3. İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir.
Tırnak işareti ( “ ” )
– Başka bir kişiden ya da yazıdan alınan sözler tırnak işareti içinde yazılır. Örnek: Adam “Bir gün beni anlayacaksın.” dedi. – Yazıda geçen, kitap, dergi, şiir adları tırnak işareti içinde yazılır. Örnek: Orhan Veli Kanık'ın “Dalgacı Mahmut” şiirini okudunuz mu?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri