Terleme ile gelişen vücut kokusuna bromohidrozis, osmidrozis de denilmektedir. Terlemenin kaynağına göre Ekrin ve apokrin bromhidrozis olarak tanımlanmıştır. Ekrin bromohidrozis; ilaç yada farklı besin alımlarında tüm vücutta ortaya çıkabilir. Örneğin sarımsak, çemen yenildiğinde terin kokması gibi.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
Terde kötü koku oluşması, koltuk altı kokması gibi problemler bakterilerden kaynaklanır. Bu bakteriler bilinen zararlı bakteriler değildir. Bakteriler ter sıvısından beslenerek bazı atıklar ortaya çıkarır. Bu atıklar kötü ter kokusuna asıl sebep olan unsurlardır.
Ter bezleriniz aşırı hızdadır ve koltuk altı kokusunun ana suçlusu olan östradiol adı verilen bir hormon miktarı hamilelikte artmıştır. Hamilelikte vücut kokusu değişimi kokuya hassas bazı kadınlar için oldukça zor olabilir.
Bazı tıbbi durumlar: Diyabet, böbrek veya karaciğer problemleri, aşırı aktif tiroid ve (çok nadir) genetik durumlar normal vücut kokusunda değişikliğe neden olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
corneumda maserasyon neden olmakta. Obezitede terleme daha yoğundur. Bu etkenler ile bu ortamda çoğalan “diptheroid bacteria” ise bromhidrosise neden olmaktadır. Koltuk altı kokusunda beslenme düzeni(sarımsak ve soğan gibi), ilaçlar(vitamin B12 vb( ve toksik maddeler(arsenik gibi) bromhidrosise neden olmaktadır.
Bakterilerin oluşumunu önlemek için çay ağacı yağını duş öncesi koltuk altınıza sürebilirsiniz. Antibakteriyel özelliğe sahip sabun ve duş jelleri ile her gün duş alarak terlemeyi ve ter sonrası oluşan kokuyu en aza indirebilirsiniz.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir.
LİMON KÜRÜ Limon, antiseptik özelliği sayesinde zararlı bakterilerin oluşmasını önler. Bir adet limonu iyice sıkın ardından ped pamukla koltuk altınıza sürün, kötü kokuyu azaltmasının yanı sıra terden kararan koltuk altının rengini de düzenler. Limonu sürdükten 15 dakika sonra ılık su ile durulamayı unutmayın.
Ağır iş koşulları, yaşanan stres, kaygı gibi durumlar, genetik rahatsızlıklar, yanlış ya da eksik kişisel bakım gibi birçok durum kötü ter kokusuna neden olabilir.
“Raşitizm” denilen çocukluk çağı D vitamini eksikliği çocuklarda özellikle de kafa arkasında terlemeye neden olur, çocuklarda C vitamini eksikliği de terleme yapar.
Ter kokusunun hafiflemesi için açık havada havalandırılması gerekir. Bunun dışında ter kokan alanlar için kullanılabilecek ürünler vardır. Karbonat veya sofra tuzu, koltuk altına dökülerek bekletilebilir. Bunun dışında sirke ve amonyak gibi ürünler kullanılarak da kokunun giderilmesi mümkündür.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor. Semen sitrik asit, serbest amino asitleri , früktoz , enzimler, fosforil, prostaglandin , potasyum ve çinko içerir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
En kötü kokuyu yayan bakterilerin sayısı oldukça az, isimleri ise Staphylococcus. Bu bakteriler taşıyıcı protein kullanıyorlar. Taşıyıcı proteinler ise derinin üzerindeki terde bulunan kokusuz maddeyi emiyor.
Nörolojik hastalıklar: Nörolojik hastalıklara bağlı gece terlemesi nadir olarak görülse de felç, otonom nöropati, otonom disrefleksi gibi hastalıklar da gece terlemesinin nedenleri arasında yer alabilir.
turunçgiller. canlı ve taze kokularıyla kötü kokuları vücudunuzdan arınmasına yardımcı olur. özellikle ananas, elma, çilek ve portakal bu besinler arasındadır. günde 1 bardak elma suyu gün boyu vücutta daha hoş kokuya sebep olur. eğer bu kürde iseniz insense ultramarine tercih edebilirsiniz.
Elma sirkesini duş aldığınız suya ekleyerek koltuk altınıza uygulayarak koltuk altı kararmasını engelleyebilirsiniz. Duştan sonra bir havlu ya da pamuk yardımıyla da koltuk altınıza sürebilirsiniz. Karbonat da hem koltuk altı kokusunun hem de koltuk altı kararmasının önüne geçmenize yardım eder.
Aşırı terleme yani hipertiroidi'ye neden olan rahatsızlıklar arasında psikiyatrik hastalıklar, andropoz ya da menopoz, obezite, şeker hastalığı, böbreküstü bezi rahatsızlıkları ve çeşitli enfeksiyonlar sayılabilir.
Çoğunlukla koltuk altı, el, ayak ve yüzde gözlemlenir. Uygulanacak tedavi uzman bir dermatolog tarafından terlemeye neden olan sebebin tespiti ve bulunduğu bölgeye göre değişebilir. İyontoforez, Botoks ve ilaçlar ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Banyodan önce bir parça pamuk elma sirkesiyle ıslatılarak koltuk altına sürülür ve 2-3 dakika öyle beklenir. Sonrasında koltuk altı durulanıp banyo yapmaya devam edilir. İki tatlı kaşığı elma sirkesini bir bardak suya ekleyin ve yemeklerden önce günde üç defa için.
Limon Suyu
Limon, birçok derde deva olduğu gibi ter kokusu problemi için de yanınızda.
Bir kaseye elma sirkesi dökün ve bir parça pamuğu elma sirkesine batırarak koltuk altınıza uygulayın. Bu, cildin pH'ını azaltacak, böylece koltuk altı kokusunu ortadan kaldıracaktır. Alternatif olarak, su ve elma sirkesini bir sprey şişesine doldurup karıştırarak kendize doğal deodorant yapın.
Koltuk altı terleme tedavisi uygulamasının tıbbi açıdan bir zararı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri