Kusur oranları ile ilgili araştırma yapan kişiler, “Tali kusurlu ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Tali kusur, meydana gelen bir trafik kazasında ikinci dereceden etken olan araç sürücüsünün kusur durumunu belirtmektedir.
Hukuka göre arkadan çarpan araç her zaman hatalıdır. Bu durum asli kusur olarak değerlendirilir. Fakat tali kusur, alkollü araç kullanma veya dur işaretlerine uymama gibi durumlar için geçerlidir. Bu gibi durumlarda araştırma yapılır ve yapılan araştırmaya göre sürücüye ceza kesilir.
Tali kusur, asli kusur dışında hareketler olup yan hareketlerdir. Asli kusurlu olan kişi olayda esas kusurlu olan kişidir. Ancak tali kusurlu olan kişi, esas kural hariç yan hareketlerle suç işleyen kişidir. Tali kusurlu olan kişi hakkında verilecek olan ceza, alt sınırdan belirlenecektir.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Meydana gelen trafik kazasında asli ihlaller dışındaki kural hatalarına tali kusur denilmektedir. Sigorta şirketleri ve bilirkişiler genel olarak; asli kusur yüzde oranı %75 tali kusur yüzde oranı %25 olarak kabul etmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Tali kusur, meydana gelen bir trafik kazasında ikinci dereceden etken olan araç sürücüsünün kusur durumunu belirtmektedir. Trafik kazalarındaki illiyet bağına göre görevli trafik ekibi tarafından kusur dağılımı gerçekleştirilmektedir.
Tali kusurlu olan sürücü, kazaya sebep olan davranışlarda belirli bir oranda kusurlu kabul edilir ve bu orana göre tazminle muamele edilir. Tali kusurlu sürücü, tazminatla yükümlü olabilir, ancak ödeyeceği tazminat miktarı, kusur boyutları ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenebilir.
Asli kusur, kazaya sebep olan taraf iken tali kusurlu taraf kaza esnasında gerekli dikkati ve özeni göstermeyen taraftır.
Asli kusurlar genellikle sürücülerin trafik kurallarına uymamasından kaynaklı olan kusurlar olarak kabul edilmektedir. Tali kusurlar ise trafik kazasının oluşmasına neden olan asli haller dışında kalan kural hataları olarak ifade edilmektedir.
Tali kusur; gerçekleşen bir trafik kazasında, ikinci dereceden etken olan sürücünün kusur durumunu belirtir. Kazalardaki illiyet bağına göre, görevli trafik ekibi tarafından bu kusur dağılımı yapılmaktadır.
Tali yoldan aniden Ana yola çıkan sürücü %100 kusurlu olur bu durumda. Bu sebeple yol üzerindeki ve özellikle kavşaklardaki tabelaların ve işaretçilerin okunması ve sürüşümüzü buna göre yapmamız çok önemlidir. Tabi ki sadece tali yoldan Ana yola çıktığı için karar yoldan gelen suçlu değildir.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
Taksirle Yaralama Suçu Sicile İşler Mi? Taksirle yaralama suçu Türk Ceza Kanunu'nda yer almakta olup bir suç teşkil etmektedir. Fail hakkında verilen ceza sonucunda hapis cezası da verilse adli para cezası da verilse failin sabıkasına işlenecektir.
TCK 22/3 maddesine göre; Bilinçli taksirle adam öldüren kişi, taksirle öldürme suçunda alacağı cezanın 1/3 ile 1/2 arasında arttırılması ile belirlenir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 2 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 2 yıl 8 ay ile 3 yıl arası ceza alacaktır.
Madde 89- (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Diğer bir ifadeyle 8'de 2 kusur denir. Araçta meydana gelen hasar onarım ve araç değer kaybı bedelinin dörtte üçünü teminat limiti dahilinde karşı aracın sigorta şirketi tarafından ödeneceği anlamı taşımaktadır.
Trafik kazasında 50 kusurlu olmak ya da %100 kusurlu olmanız halinde zararın karşılanması için hak talep etmeniz mümkün olmayabilir. Trafik kazalarında kusur durumunun tespiti için mahkeme yoluna başvurabilirsiniz.
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir.
Asli kusur hallerinden dördüncüsü, ikiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmektir.
Trafik Kazasında Yüzde 50 Kusur
Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Ancak trafik kazasından meydana gelen kaza olayında birden fazla ölüm ya da bir ölüm ile birlikte birden fazla yaralanma olması durumunda Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapılmaktadır. Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Kazada Kusurlu Olan Araç Sahipleri:
Ancak kusurlu olan araç sahiplerinin araçlarında meydana gelen değer kaybı, trafik sigortasının kapsamı dışındadır. Bu nedenle, bu kişiler trafik sigortası ile değer kaybı talebinde bulunamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri