O yolda hız sınırı geçip, yolun durumuna bakmayıp size çarpıyorsa o suçludur.. Tali yoldan cikarken cikan arac anayola uymak zorunda fakat burda ole bir durum yok arac anayola ciktiktan 8-9 saniye sonra kaza gerceklestignden ve duramayarak arkadan carptiysa 8 de 8 vuran suclu olur ...
Tali yoldan aniden Ana yola çıkan sürücü %100 kusurlu olur bu durumda. Bu sebeple yol üzerindeki ve özellikle kavşaklardaki tabelaların ve işaretçilerin okunması ve sürüşümüzü buna göre yapmamız çok önemlidir. Tabi ki sadece tali yoldan Ana yola çıktığı için karar yoldan gelen suçlu değildir.
Tali kusur, asli kusur dışında hareketler olup yan hareketlerdir. Asli kusurlu olan kişi olayda esas kusurlu olan kişidir. Ancak tali kusurlu olan kişi, esas kural hariç yan hareketlerle suç işleyen kişidir. Tali kusurlu olan kişi hakkında verilecek olan ceza, alt sınırdan belirlenecektir.
Trafik kazalarındaki illiyet bağına göre görevli trafik ekibi tarafından kusur dağılımı gerçekleştirilmektedir. Asli kusur tali kusur yüzde oranları ise %100 asli kusurlu, %75 asli kusurlu ve %25 tali kusurlu, %50 her iki taraf da kusurlu şeklindedir.
Tali yol ana yoldan daha az yoğun olan ana yola bağlanan yol tipidir. Ana yola çıkışlarda geçiş üstünlüğü her zaman ana yol üzerinde seyreden araçlara aittir. Diğer yol seyir edişlerinde herhangi bir levha yoksa her zaman yol üstünlüğü sağdan gelenindir.
İlgili 40 soru bulundu
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Bir yolun tali yol olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kavşaklarda yada yolların birleştiği bölümlerde yol ver levhası var ise tali yol olduğu anlaşılabilir. Tali yoldan Ana yol'a çıkmak isteyen araçlar her zaman Ana yol'dan gelen araçlara öncelik tanımalıdırlar.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Eğer tali kusurlu kişinin kusuru, elde edildiğinde meydana geldiğinde asli kusurlu kişinin kusuruna oranlar daha az ise, tali kusurlu kişi desenleri olarak daha az bir manevi tazminat ödemesi getirilebilir.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
Şikayetçi olunması ile Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma 'Taksir ile Ölümü Sebebiyet Verme' ya da 'Taksirle Yaralama' suçlarından açılır. Cezai işlemleri suçun şekline göre değişkenlik gösterir. Trafik kazalarından sonra şikâyetçi olmamak tazminat davalarını etkilememektedir.
Trafik kazaları taksirli suçlar kapsamında değerlendirilmektedir. Türk Ceza Kanunu'nun 89. maddesi ile düzenlenmiş olan taksirle yaralama suçu; failin, öngörülebilir bir neticeyi öngörmeyerek dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle yaralama teşkil eden bir fiil işlemesidir.
Bunun için arkadan çarpan araç, olayın farklı bir gidişata sahip olduğunu ispatlaması gerekir (BGH NJW 1978, 2032). Eğer arkadan çarpan kişi, öndeki sürücünün dikkatsizlik nedeniyle aniden yolunu veya şeridini değiştirip önüne çıktığını ispatlayabilirse, suçlu olmaktan kurtulur.
Bu durum sadece maddi hasarlı trafik kazaları için geçerli. Yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları ile maddi hasarlı da olsa resmi kurumların araçları trafik kazasına karıştıysa zorunlu olarak trafik polisi çağırmaları gerekiyor.
Kaza Kusur Oranı Sorgulama Nereden Yapılır? Kaza sonucu karara bağlanan kusur oranlarını SBM internet sitesinden öğrenebilirsin. Kazada kusur oranı öğrenme için SBM web sitesinde yer alan "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz " bölümünden kusur oranlarını sorgulayabilirsin.
Kaza sonrası eğer tutanağa itirazımız varsa öncelikle eldeki delilleri toplamamız gerekir. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları veya araçlar üzerindeki kaza izleridir. Bu deliller toplandıktan sonra bir dava dilkeçesi oluşturulur ve “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması suretiyle kişi hakkını arar.
Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir. Yani kısaca bir tazminat davasını kaybetmeniz durumunda karşı tarafa mahkemenin hükmettiği meblağı ödemek zorundasınız. Belirlenen tutarı ödememeniz halinde tarafımıza icra takibi başlatılarak verilen ceza faizlendirilebilir.
Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir. Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar.
- Kırmızı ışıkta geçmek ya da görevli memurun dur ikazına uymadan geçilmesi halinde kusurlu olunmaktadır. - Taşıt giremez trafik işaretinin yer aldığı alana ya da bölünmüş bir karayolunda karşı yöne ait olan rampa, şerit ve bağlantı yoluna girilmesi durumunda kazaya neden olmak asli kusur sayılmaktadır.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
TRAFİK KAZALARINDA ASLİ KUSUR ÖRNEKLERİ
Kırmızı ışıkta geçmek. Aracı arkadan çarpmak. Yetkili memurun dur işaretine uymamak. Girilmez karayolu ya da ters yola girmek.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Trafikte ikincil yollara, yani trafik yoğunluğu yüksek olmayan yollara, tali yol ismi verilir. Bu yollar, ana yola bağlanan küçük yollar olarak bilinse de ana yollara pararlel seyreden yollar da tali yol kapsamındadır.
Tali yol, Ana yola bağlanan trafik yoğunluğu bakımından daha az yoğunluğa sahip olan yollara verilen isimdir. Tali yolda olduğumuzu anlatan ve gösteren levhalar vardır. Örneğin içi boş üçgen şeklinde yol levhası gördüğünüzde tali yolda olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri