Bu terimlerden biri olan tali kusur, araç sahiplerinin merak ettiği bir terimdir. Neyi ifade ettiği ve ne içi kullanıldığı merak edilen bir konudur. Tali kusur, trafik kazalarında yaşanan maddi, ölümle sonuçlanan veya yaralanma yaşanan kazalara verilen isimdir.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Tali kusur, meydana gelen bir trafik kazasında ikinci dereceden etken olan araç sürücüsünün kusur durumunu belirtmektedir. Trafik kazalarındaki illiyet bağına göre görevli trafik ekibi tarafından kusur dağılımı gerçekleştirilmektedir.
Bilirkişi kazanın meydana gelmesinde failin hareketleriyle beraber başka faktörlerin de kazanın olması için etkili olduğunu tespit ederse, fail 'tali kusurlu' sayılacaktır. Tali kusurlu sayılması durumunda kişi alt sınıra daha yakın bir ceza alacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Tali kusurlu olan sürücü, kazaya sebep olan davranışlarda belirli bir oranda kusurlu kabul edilir ve bu orana göre tazminle muamele edilir. Tali kusurlu sürücü, tazminatla yükümlü olabilir, ancak ödeyeceği tazminat miktarı, kusur boyutları ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenebilir.
Asli kusurlar genellikle sürücülerin trafik kurallarına uymamasından kaynaklı olan kusurlar olarak kabul edilmektedir. Tali kusurlar ise trafik kazasının oluşmasına neden olan asli haller dışında kalan kural hataları olarak ifade edilmektedir.
Tali Yol Nedir, dediğimizde ana yoldan daha az yoğunluğa sahip yollara denildiğini öğreniriz. Tali yolda geçiş üstünlüğü kime ait, sorusuna sağdan gelen aracın geçiş üstünlüğü olduğu yanıtını verebiliriz. Tali yoldan ana yola çıkış kuralları, ana yoldaki araçların geçiş üstünlüğü en önemli kuraldır.
Tali yol; trafik yoğunluğunun ana yola göre daha az olduğu yollara denir. Ana yollar birinci dereceli yollar, tali yollar ise ikinci dereceli yollar olarak trafik literatürüne geçmiştir.
Tali yoldan aniden Ana yola çıkan sürücü %100 kusurlu olur bu durumda. Bu sebeple yol üzerindeki ve özellikle kavşaklardaki tabelaların ve işaretçilerin okunması ve sürüşümüzü buna göre yapmamız çok önemlidir. Tabi ki sadece tali yoldan Ana yola çıktığı için karar yoldan gelen suçlu değildir.
Asli kusur hallerinden dördüncüsü, ikiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmektir.
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
Eğer kaza kusurlu tarafın sigortası varsa ve poliçe kapsamında ise, sigorta şirketi hasarı karşılar. Ancak, poliçe dışı durumlarda veya poliçenin süresi dolduysa, kusurlu tarafın hasarı kendi cebinden karşılaması gerekebilir.
Tali yol, Ana yola bağlanan trafik yoğunluğu bakımından daha az yoğunluğa sahip olan yollara verilen isimdir. Tali yolda olduğumuzu anlatan ve gösteren levhalar vardır. Örneğin içi boş üçgen şeklinde yol levhası gördüğünüzde tali yolda olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Tali yolda olduğunuzu sizlere anlatan levhalar vardır. Örneğin içi boş üçgen şeklinde olan “yol ver” levhasını gördüğünüzde tali yolda olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Tali yol kavramı, trafik yoğunluğunun ana yoldan daha az yoğunluğa sahip bağlandığı yolda daha az önemi bulunan ikinci dereceli yollara denilmektedir. Yani, tali yol kavşağı levhası, bir tali yola yaklaşılmakta olunduğunu ve yoldaki trafiğin ilk geçiş hakkına sahip olduğunu ifade etmektedir.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Aksine bir işaret yoksa eğimsiz iki dar yolda aşağıdaki araçların karşılaşması halinde geçiş hakkı sırası ile; 1-Otomobil, Minibüs, Kamyonet'in (Kendi aralarında da verilen sırada) 2-Otobüs 3-Kamyon 4-Traktör (arazi taşıtı) 5-İş makinesi 6-En son motorsuz araçlarındır.
Tali yol işareti görüldüğünde ileri yerde tali yol kavşağının yer aldığını ve işaretin olduğunu yolda geçiş üstünlüğünün tali yolda olan sürücüye değil ana yol üzerinde seyreden sürücüye ait olduğunu gösterir. Fakat tali yolda yer alan levha yoksa geçiş üstünlüğü her zaman sağ taraftan gelen araç için geçerlidir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
2918 sayılı Yasa'nın 88.maddesine göre, aynı zarardan sorumlu olan kişiler müteselsil (ortaklaşa ve zincirleme) sorumludur. BK'nun 141.maddesine göre müteselsil borçlulardan her biri borcun tamamından sorumludurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri