Talik hattı, VII. (XIII.) yüzyıldan itibaren yeni bir yazı türü olarak kendini göstermeye ve resmî divanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Talik yazanlar hükümdarların ve dinî merkezlerin emrindeki kâtiplerdir. Bu kâtipler yazılarını edebî ve sanatlı ifadeyle kaleme almakta tecrübeli “talîk-nüvîs”lerdir.
“Asılı asılmış” anlamına gelen talik yazıda hemen hemen tüm harfler birbiriyle birleşir ve birbirine asılı durumda gibidir. İran ve Afganistan'da kullanılan bu yazı, günümüzde de yalnızca bu iki ülkede sanat yapmak için uygulanmaktadır.
Osmanlı Türkçesi
sonraya bırakma, geciktirme, tehir.
Osmanlı Devleti'nde Dîvân-ı Hümâyun'da alınan kararlar, yazışmalar, fermanlar, berat, menşur, biti, buyruldu, hüküm, misal, tevkī', yarlık, nişan, vakfiye ve i'lâm gibi resmî yazılar bu hatla yazılırdı. "Divana mahsus" anlamına gelen bu yazı çeşidi sadece divanda yazıldığı için bu adı almıştır.
Altı çeşit yazının dışında İran'da ortaya çıkan kadîm bir yazı türü. Sözlükte “asılmak, askıya alınmak” anlamındaki ta'lîk İran'da tevkī' ve rikā' yazılarından geliştirilmiş bir yazı çeşididir.
İlgili 41 soru bulundu
Hukuki işlemlerin hüküm ifade etmelerinin bağlandığı şart, taliki şart (conditio suspensiva) olarak adlandırılmaktadır. Burada şart olarak saptanan olayın gerçekleşmesine kadar, hukuki işlemin hüküm ve sonuç doğurması ertelenmektedir.
Talik etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: asmak. bir işin yapılmasını sonraya bırakmak, ertelemek.
Günümüzde evlerde, işyerlerinde ve camilerin duvarlarını süsleyen ve küçük ve büyük levhalarda, kitabelerde ve birçok mezar taşlarında sülüs yazı görülür. Sülüs'ün en önemli yazı türü hareke tarzıdır.
Siyakat kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman, 'Genellikle devlet dairelerinde yazılmış ve kullanılmış olan bir yazı türü' biçiminde ifade edilir. Özellikle Osmanlı Devleti'nde maliye kayıtların şifreli bir şekilde tutulduğu yazı türü olarak ifade etmek mümkündür.
Siyakat, Maliye, Defterhane ve Vakıf dairelerinde kullanılmış resmi bir yazıdır. Siyakat Irak'ta Abbasiler zamanında kullanılmaya başlanmıştır.
Senedinin müellif tarafındaki kısmından bir veya daha çok râvisi zikredilmeyen hadis anlamında terim.
İslâm aile hukukunda, evliliği sonlandırma kavramlarının başında “talâk” gelmektedir. Esasen Arapça bir kelime olan “talâk”ın Türkçe'de bilinen karşılığı “boşamak”tır.
Celî Sülüs ve Celî Talik yazı bu asırda kendini bulmaya başlamıştır. Osmanlı Hat Sanatında Celî Sülüs yazıda önemli bir isim olan Mustafa Râkım Efendi ile Celî Talik yazı- da ekol sahibi olan Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi de bu asırda dünyaya gelmiş, sanatlarının temellerini bu asırda atmışlardır.
Osmanlıca veya Osmanlı Türkçesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk anayasası olan 1876 tarihli Kânûn-ı Esâsî'de geçtiği hâliyle Türkçe (Osmanlıca: لسان توركى Lisān-ı Türkī; توركى Türkī; توركجه Türkçe; لسان عثمانى, Lisān-ı Osmānī), 13 ile 20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin yayıldığı bütün ülkelerde ...
Takibin iptali ve ertelenmesi, borçluyu korumayı amaçlayan icra hukukuna özgü bir yoldur. Takibin kesinleşmesinden sonraki devrede ödenmiş, ertelenmiş veya zamanaşımına uğramış borç için alacaklı haksız bir biçimde takibe devam etmek isteyebilir.
Hat sanatkarına verilen isim olan "hattat" tahminen 4. - 5. yüzyıldan sonra kullanılmaya başlanmıştır. İlk hattat Hz. Ali, hat sanatını kullanarak Kur'an-ı Kerim'in güzel biçimde yazılmasını sağlamıştır.
Meselâ, sülüs yazısı normal olarak 2,5 mm'lik kalemle yazılır; bu ölçü aşılınca yazı celîleşmeye başlar. Kalem kalınlığı üç katına ulaşınca yazı artık celî olur. Sülüs yazı ile celî yazı arasındaki ölçü ile yazılan yazıya da Türkçe'de tokça sülüs, Arapça'da sülüseyn adı verilmiştir.
Önceleri; ahidname, menşur, name-i hümâyun, mülknâme, ferman, vakfiye, berat vb. üzerine ve ortaya yazılan tuğra, sonraları; para, defter ve kâğıtların başına bir hanedan arması halinde bayraklarda, pullarda ve resmi yapılarda da kullanıldı.
Osmanlı Devleti'nde idarî ve malî kayıtlarda kullanılmış bir yazı türü. Sözlükte “anlatım biçimi sözün gelişi, sözün kesintisiz birbirini takip etmesi; tarz, tertip, nizam” anlamlarına gelen siyâk kelimesinden siyâkat arşiv belge ve kayıtlarında okunması çok güç, girift, sanat özelliği taşımayan bir eski yazı türüdür.
Diğer bir görüşe göre Arap yazısı Himyerî diye de anılan müsned yazısından doğmuş, ticarî münasebetler neticesinde Hicaz bölgesinde yayılmıştır. XVIII. yüzyılda G. J. Klehr ve XIX. yüzyılda Theodor Nöldeke ilk defa Arap yazısının Nabat yazısından kaynaklandığını ileri sürdüler.
Nesih yazı türü en yaygın, Kur'ân'da, resmi kararnameler ve özel yazışmalarda kullanılmıştır. İncelik ve okunabilirlik nedeniyle, giderek Kur'an yazmak için kullanılan ana Küfi yazı türünün yerini almıştır.
Sözlükte “üçte bir” anlamına gelen sülüs, hat sanatında genellikle ağzı 3 mm. genişliğindeki kamış kalemle yazılan çok işlenmiş en eski yazı çeşididir.
Tâlik halleri borçlunun özel durumları sebebiyle icra takibinin ertelenmesi gereken hallerdir.
İcra mahkemesi, borçlunun gösterdiği belgeden, (icra takibinin kesinleşmesinden sonraki dönemde) alacaklının borçluya bir süre verdiği kanısına varırsa, icra takibinin ertelenmesine (talikine) karar verir.
Talik hallerinde kanunun 54. maddesinin 2. fıkrasına göre; “Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde bu mühlet içinde de haciz yapılabilir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri