Sesli Sözlük - yüksek bir gaye edinmek, arzu etmek, talip olmak, göz dikmek.
d. Talip: Bu kelimenin sözlük anlamı “talep eden kişi” demektir. Terim olarak sırat-ı müstakimi talep eden kişi, yola, edebe, erkâna istekli olan anlamına gelir.
Talim kelimesinin ilk anlamı sahip olunan bilgileri başkalarına öğretmektir. Bu kelime alıştırma yapmak ve çalışmak manasında da kullanılır.
Bu ifade, Türkiye'ye kaybettirmeye talibiz demektir, yani istikrar ve güven istemiyoruz demektir.
Talip kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Talip kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Talip kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ṭālib şeklindedir.
İlgili 18 soru bulundu
sıfat,halk ağzında Talip olan, talip. Talibi bulunan.
TDK'ya göre kirpik kelimesinin doğru yazılışı "kirpik"dir.
Kelimenin fiil hali ''nazil olmak'' şeklinde yazılır. Tenzil kelimesinin sözlük anlamı ise aşağı indirmek, yüksekteyken daha aşağı bir konuma düşmektir.
Telkin Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bilinç dışı bir sürecin aracılığıyla, kişinin ruhsal veya fizyolojik alanıyla ilgili bir düşüncenin gerçekleştirilmesi.
İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir. Bu terim Arapça "şera'a" kökünden türemiştir.
Yine Türkçe Sözlük'teki biçimiyle tamah, 'açgözlü- lük' ve tamah etmek de 'aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek' (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır. Bu karşılıklara göre, 'açgözlülük, doymazlık ve aşırı hırs' gibi davranış biçimlerini tanımlayan tamah sözcüğünün menfi bir mana taşıdığı açıktır.
Sözlükte “ihtiyar, ak saçlı, tecrübeli kimse” anlamındaki Farsça pîr kelimesi tasavvufta mürşid, velî ve şeyh ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Bu kullanıma göre pîr sâlike rehberlik yapan kimsedir.
Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Talip UZUN, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Üyeliğine atandığından onuruna veda yemeği organize edilmiştir. Sayın Talip Uzun'a, Kurumumuza katkı ve hizmetlerinden dolayı şükranlarımızı sunar, yeni görevinde başarılar dileriz.
1966 Malatya doğumlu olan Op. Dr. Yücel Talip BAŞARAN,1989 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1999 yılında tamamlayarak, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor unvanını almıştır.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Telkin, ölmek üzere olan kişiye kelime-i tevhidi; definden sonra ise kabri başında ölüye iman esaslarını hatırlatmaya denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Teşkil kelimesi, ''şekil'' kökünden türetilmiştir. Şekil suret ve dış görünüş anlamına gelirken teşkil etmek de bir şeye suret kazandırmak ve meydana getirmek demektir.
İnzal ise indirilme, oluşma, vaki olma ve tecelli etme demektir. Bu kelime, İslami eserlerde, vahyin Allah katından peygamberlere nazil olması anlamında kullanılmıştır.
[1] Bir şeyin bir miktarını çıkarmak. [2] İndirmek, indirilmek, indirilen. Aşağı indirmek. [3] (din) Kur'an'ın vahiy vasıtası ile Muhammed'e indirilmesi, tedricen indirme.
Yaygın kanaate göre, “tenzil” parça parça, peyderpey indirmeyi, “inzal” ise bir defada toptan indirmeyi ifade eder.
TDK'ya göre erozyon kelimesinin doğru yazılışı "erozyon"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır. Aş pişiren kişi anlamına gelen yani yemek yapan kişi anlamına gelen bir kelimedir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Bir şeyi hiçbir detayını atlamadan, tüm yönleriyle irdelemeye ve anlatmaya tafsil denir. Tafsilat ise bu sözcüğün çoğul halidir. Birçok deyim ve kalıp ifadede tafsilat sözcüğü geçer. Örneğin tafsilata girmek, önemsiz bir şeyi dallandırıp budaklandırmak ve hiç gereği yokken ayrıntılı bir şekilde anlatmak anlamına gelir.
PALANDIZ. i. (Kökü bulunamamıştır) Çeşmelerde musluk takılan sert taş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri