1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü sağlığı yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedenen, ruhen ve sosyal yönden "tam bir iyilik hali" olarak tanımlamıştır. İyilik Hali ya da artık dilimize yerleştiği şekli ile Wellness bir hedeftir. Bütüncül sağlığın ifadesi olan beden-zihin-ruh-duygu entegrasyonudur.
İyilik hali kavramı Cambridge sözlüğünde, “kendini sağlıklı ve mutlu hissetme durumu” olarak açıklanır. Bu kavramın içine akıl ve ruh sağlığı, yüksek yaşam doyumu, refah, anlam duygusu ve stresle başaçıkma becerileri giriyor. Bu kavram kısaca “kendini iyi hissetmek” olarak açıklanabilir.
1. Sağlığın Tanımı: Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.”
Fiziksel iyilik hali ise, genel olarak dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olma, fiziksel olarak aktif yaşam sürme gibi fiziksel sağlığa yönelik davranışları yerine getirmekle ilgili sağlıklı yaşam biçimine ilişkin öğeleri içermektedir.
Öznel iyilik hali bir bakıma kişinin kendi hayatını, duygusal ve zihinsel (bilişsel) açıdan değerlendirmesidir. Bu değerlendirme kişinin içinde bulunduğu durumun özel ve somut duygu durumu olduğu kadar, bütün hayatıyla ilgili genel ve soyut değerlendirmesini de içine alır.
İlgili 32 soru bulundu
3- Sosyal iyilik: Nerede, nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü severek hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.
Söyleyenin kendi düşüncesini, duygusunu veya beğenisini içeren cümlelerdir. Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değiştiği için öznel yargılar kanıtlanamaz. Örnek: Mavi en güzel renktir.
PSİKOLOJİK/ DUYGUSAL İYİLİK HALİ
Sağlıklı olmanın daha çok içsel deneyimlere ilgili olan boyutudur ve duyguların farkındalığı, duyguları kontrol edebilme, kendine, yaşam durumlarına ve çatışmalara gerçekçi, olumlu ve geliştirici olarak bakabilme gibi özellikleri içermektedir.
Mental sağlık farkındalığı, insanların zihinsel sağlıkla ilgili konular hakkında konuşmalarını, destek vermelerini ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelerini teşvik eder. Psikolojik iyilik hali ise, bireylerin duygusal ve ruhsal olarak sağlıklı bir şekilde hissetmelerini ve yaşamdan tatmin olmalarını ifade eder.
Duygusal Sağlık. Duysal Sağlık kişinin kendi duygularını tanıma, anlama, anlamlandırma ve hayat akışı içerisinde karşılıklarını bulma, kullanma ve yönetme iradesidir.
- Pozitif Sağlık: Sağlığın geliştirilmesi, iyilik düzeyinin arttırılması ile ilgilidir. Nötral (stabil-dengeli) bir sağlık durumundan sonra ulaşılan, yaşam kalitesini geliştiren, potansiyel sağlığı geliştiren sağlık davranışlarını ifade eder.
İyilik yaptığımızda, sakinleştirici, "iyi hissettiren" kimyasal olarak bilinen serotonin üretilmeye başlar. Yani iyilik yapmak, mutluluğu artırmanın yanı sıra bireylerin depresif duygularını ve anksiyetelerini de azaltmaktadır.
Sağlık; Bireyin fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden tam bir iyilik durumunda olması. Vejetaryenliğin yayılması kadar insanlığın sağlığına ve dünyada hayatta kalmalarına fayda sağlayacak başka bir şey yoktur.
İyilik Modeli-1
tanımlanmaktadır. İyilik modeline göre sağlık kavramı, profesyonel olmayan kişilerin sezgisine göre fiziksel iyilik hali, rahatlık, enerji ve faaliyetleri yerine getirebilme yeteneği olarak açıklanmaktadır. Başarılı, verimli ve yaratıcı bir hayat için kişisel uygunluk olarak da ifade edilmektedir.
ilkeleri temel alınır. Bu ilkeler çerçevesinde, hastalar sağlık hizmeti alırken bilgi isteme; sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme; sağlık personelini tanıma, seçme ve değiştirme; tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım görme gibi haklara sahiptirler.
Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir.Sağlığın korunması ve geliştirilmesi kişinin öncelikle kendi sağlığına sahip çıkması ve sağlık bilincini geliştirmesi ile mümkün olduğu unutulmamalıdır.
Gerçek iyilik Allah (c.c.)'a ve imanın geri kalan ilkelerine imandır. Ama Allah (c.c.)'ın istediği şekildeki bir iman. Aynı zamanda bu imanın hayata yansıtılmış halidir gerçek iyilik. İnsanlara/insanlığa yapabileceğimiz en büyük iyilik ise, yine insanları Allah (c.c.) ile buluşturmaktır.
Psikolojik İyilik, bir bireyin duygusal sağlığını ve genel işleyişini tanımlamak için kullanılır. Bu kavram, aslında insanların ne kadar olumlu duygular yaşadıklarıyla ilgilidir. Bazen psikolojik iyilik tanımı bazı kaynaklarda “öznel iyi oluş” olarak da adlandırılır. (Diener, 2000).
İhsân kelimesi Türkçe'ye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
Başkalarını mutlu etmek, insanların sıkıntılarını gidermek için yapılan faaliyetlere iyilik adı verilmektedir. İyilik karşılık beklemeden, tamamen gönülden gelen bir istekle yapıldığında İyiliktir.
Ruhsal sağlık, ruhsal ve zihinsel huzur hali olarak tanımlanır. Bize potansiyellerimizi sonuna kadar kullanma, hayatın getirdiği sıkıntılı ve stresli hallerle başedebilme imkanı veren bir çeşit ideal durumu ifade eder. Ruh sağlığı yerinde olan bir insan, bu sayede işinde verimli ve başarılı olabilir.
İyi kavramı, çoğunlukla olası eylemler arasında bir seçim yapılması durumunda tercih edilmesi gereken olumlu davranışı ifade eder. İyilik genellikle kötülüğün (şerrin) karşıtı olarak kabul edilir ve ahlak, etik, din ve felsefe tarafından incelenir ve farklı şekillerde tanımlanır.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir. Böylece bir konuyu hiçbir yanından tutmadan inceleme durumu gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri