TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN FAYDALARI
Şişmanlığı önlemeyi,kilo vermeyi sağlar. Kabızlığı giderir,kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.
Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Yoğun lif ve protein özellikleri ile sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakları rahatlatan yulaf ekmeği, diyetisyenlerin en fazla önerdiği ekmek çeşitleri arasında gelmektedir. Tokluk hissi vermesi, kolesterol düşürücü özellikleri ile de beyaz ekmeğe karşı en sağlıklı seçenekler arasında gelmektedir.
Lif oranının yüksek olması ile dikkat çeken tam buğday ekmeği, zayıflamak isteyen kişilerin bağırsak sağlığını korur ve metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Tam buğday ekmeği günde 6-8 dilim arasında tüketilebilir. Lif, mineral ve vitamin zenginliğine sahip olan tam buğday ekmeği diyet sırasında mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. tam buğday ekmeği kansızlık yapar mı sorusu da merak edilenler arasındadır.
Günde kaç dilim tam buğday ekmeği yenmeli? GÜNLÜK EKMEK GEREKSİNİMİ 1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Tam buğday ekmeği gibi FODMAP gıdaların IBS hastalarında sorunlar çıkarmasının sebebi, bazen vücudun aşırı derecede gaz üretmesine sebep olmaları.
Tahıllar: Kepek içeren, buğday ve yulaf lif kaynağıdır ve kabızlığa fayda sağlar.
Fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagillerde lif kaynağı açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. İçerdiği besin değerleri açısından hem sağlığa hem de sindirim sistemine olumlu etkisi oldukça fazladır. Enginar da içerdiği besinler sayesinde kabızlığa iyi gelen sebzeler arasında bulunur.
Her ne kadar tam buğday ekmeği genellikle daha sağlıklı bir seçenek olsa da, ishal ile baş ederken beyaz ekmek yemeniz daha iyi olacaktır. Beyaz ekmekte çok az miktarda lif bulunmaktadır, bu nedenle de sindirimi kolaydır. Ekmeğin kızartılması da sindirimini kolaylaştırır.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi yiyecekler işlenmiş tahıllardır. Tahıllar işlenirken kepek ve tohum ayrılır. Bu işlem nedeniyle işlenmiş tahılların lif oranı düşüktür ve bu durum kabızlığa yola açar. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız işlenmiş tahılların yerine tam tahıllı ürünler tercih edebilirsiniz.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Saraçoğlu, tam buğday ekmeğinin besleyici, vitaminli ve doyurucu olduğuna vurgu yaptı.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Tam buğday ekmeği lif bakımından zengin olan içeriği sayesinde kişiyi çok uzun bir süre tok tutar. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Midenin boşalmasını ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Çavdar ekmeği, kilo aldırmaz. Ancak karbonhidrat oranı yüksek olmasından dolayı makarna ve pilav gibi yiyeceklerle tüketilmemelidir. Ayrıca çavdar ekmeği temel makro ve mikro besinleri de içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri