Tablo 1'de gösterildiği gibi tam tahıllı buğday unu beyaz una göre daha çok posa, vitamin ve mineral içermektedir. Tam tahıllı ekmek, B grubu vitaminleri için iyi bir besin kaynağıdır.
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Tansiyonu düşürür
Kalp hastalığı riskini de azaltan tam buğdaylı ekmek tercihi; kan kolesterolünü, trigliseritleri, kan basıncını ve insülin seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğü gibi tansiyonu da düşürmeye yardımcı olur.
İlgili 23 soru bulundu
Muz: Potasyum bakımından zengin olan muz, kan basıncını düzenler. Günde 2 adet muz yemek, yüksek tansiyonu düşürmeye yardım eder.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
Gluten; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Bazı insanlar gluten içeren yiyecekler yediklerinde kabızlık yaşayabilirler çünkü glutene karşı toleranssızdır.
-Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. - Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Hem olmayan demirin iyi kaynakları sırasıyla: Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kuruyemişler, yağlı tohumlar, pekmez, kuru meyveler, bulgur, tam buğday veya çavdar unundan yapılmış ekmek.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Vücutta bulunan şekerlerin kontrol edilmesine yardımcı olur. Az miktarda enerji vermektedir. Bu nedenle kişilerin uzun süreler boyunca tokluk hissetmesini sağlamaktadır. Kalp ve damar hastalığı bulunan kişiler için son derece faydalıdır.
Gluten buğday, çavdar, arpa ve tritikale gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Bu tahıllar ve bunlardan yapılan ürünler, migreni tetikleyebilir.
Dr. Saraç, “Siyez ekmeği genetiği ile oynanmamış ve aynı zamanda da vücutta alerji açısından riski düşük, besin değeri ve vitamin değeri çok yüksek. Siyez buğdayından elde edilen bir ekmek.
Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir. Mayasız ekmek olarak bilinen yufka veya lavaş ekmeği demir emilimini azaltır. Ayrıca kurubaklagillerin iyi pişirilmemesi ve kepekli ekmeğin veya esmer undan yapılan köy ekmeğinin tüketimi de demirin yeterli bir şekilde emilememesini sağlar.
Vücuttaki yararlı bakteriler lifli besinlerden hoşlanıyor. Lif bakımından en zengin yiyecekler ise meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşuyor. Sarımsak, yer elması, muz, elma, yaban mersini ve nohut Bifidobakteri gibi yararlı bakterileri besliyor.
Bu Besinleri Tüketmeye Özen Gösterin. Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır ...
Lifli besinler tüketmek: Yüksek lifli yiyecekler yiyerek yeterli lif alımını sağlayın. Bol miktarda sıvı tüketimi: Özellikle yemek yerken ve yemekten sonra günde en az 1,5 litre su içirin. Egzersiz yapmak: Düzenli fiziksel aktiviteler bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Tam buğday ekmeği de tıpkı beyaz ekmek gibi kan şekerini bir anda yükseltir. Bu yükselme sonucunda da vücudunuz gereğinden fazla miktarda insülin salgılar ve kan şekeri tekrar hızlı bir şekilde düşer. Bu durumda tekrar acıkırsınız ve yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz. Bu da kilo alımına yol açar.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri