2.Evlenmeye Tam Ehliyetsizler Evlenmeye yaşına ulaşmamış veya ulaşmış olsa bile ayırt etme gücünden yoksun olan kimseler evlenemez. Yasal temsilcinin veya mahkemenin izniyle de evlenemezler.
Tam ehliyetsizler: Fiil ehliyeti hiç olmayan kişilerdir. Ayırt etme gücünden yoksundur. Sınırlı ehliyetliler: Tam ehliyetli olduğu halde birtakım sebepten ehliyeti sınırlanmış kişilerdir.
Kanuna göre kesin evlenme engelleri hısımlık, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu nedenlerden birinin varlığı halinde kişinin evlenmesi mümkün değildir. Her nasılsa evlilik gerçekleşmiş ise bu evlilik mutlak butlan nedeniyle hükümsüz olup evliliğin iptali sonucunu doğuracaktır.
Yapılacak işlemlerin türü yönünden, MK 449'un getirdiği istisnalar dışında tam ehliyetliler ile sınırlı ehliyetsizler arasında bir fark yoktur. Yani MK 449'daki istisnalar dışında tam ehliyetlinin yapabileceği her türlü işlemi yasal temsilcinin rızası olması şartıyla sınırlı ehliyetsiz de yapabilir.
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
➢ Tam ehliyetsizler, ayırt etme gücü olmayan kişilerdir. ➢ Ayırt etme gücü olmayan bu kişilerin, hukuki işlem ehliyeti ve haksız fiil ehliyeti yoktur. ➢ Tam ehliyetsiz, ayırt etme gücüne sahip olmadığı için onun adına ve hesabına işlemleri yasal temsilcisi yapar.
Bu sebeple, eşlerden birinin tam ehliyetsiz olduğu durumlarda, boşanma davasının yasal temsilci tarafından açılabileceğinin kabulü gerekir. Bunun gibi, davalı olan eşin tam ehliyetsiz olduğu durumlarda da onu yasal temsilcisinin temsil etmesi ve onun adına savunmada bulunması gerekir.
Kural olarak bizzat hak sahibi tarafından kullanılması gereken haklardır. yasal temsil işlemez. yasal temsilci tam ehliyetsiz adına kullanabilir. Borca aykırılıktan sorumluluk (BK 112) için kişinin kusurlu olması gerekir.
Türk hukukunda sıhriyet hısımlığına “kayın hısımlığı” veya “dünür hısımlığı” denilmekte olup kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biriyle diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında evlenme yasaktır (Türk Medenî Kanunu, md. 129).
O Kur`ân-ı Kerîm`de kimlerle evlenilmeyeceğini açıklamış ve "Bunun dışında kalanlarla evlenmemiz helâldir" (Nisâ 4/24) buyurmuştur. Kuzenler yani hala-teyze, amca-dayı çocukları evlenmeleri haram olanlardan sayılmamıştır. Öyleyse onlarla da evlenilebilir.
Evli kişiler eşinin onayı olmadan, Aile konutunu satma ve kiralama ve kefil olma işlemlerini gerçekleştiremeyecekleri için sınırlı ehliyetliler arasında sayılmaktadır.
Türk Hukuku bakımından ayırt etme gücüne haiz olmayan kimselerin mutlak biçimde tam ehliyetsiz olduğu görülmektedir. Bununla birlikte dava ehliyetine sahip olamazlar. Fiil ehliyetinden yoksun olunmasının nedeni yalnızca kanundan doğar.
Sınırsız ehliyette, fiil ehliyeti için aranan şartların tamamına sahip olamamak söz konusudur. Kural bakımından bu kişiler fiil ehliyetine sahip değildir. Ancak bu kişiler kanun ile tamamen ehliyetsiz olarak da tanımlanmamıştır.
Örneğin evli eşler ve yasal danışman atanmış kimseler sınırlı ehliyetlidir. Bu kişilerin cezai sorumlulukları da vardır. Sınırlı ehliyetsizler: Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar sınırlı ehliyetsizdir.
Anlaşmalı boşanma için duruşmaya gitmek şarttır.
Bağışlayan için: Fiil ehliyetine sahip olan herkes bağışlama yapabilir. Fiil ehliyetinden kasıt tam ehliyetliliktir. Tam ehliyetsizlerin bağışlamaları gerek kendileri gerek onlar adına yasal temsilcileri aracılığıyla yapıldığında geçersizdir(kesin hükümsüz).
18 yaşını doldurmuş olmak. 17 yaşını bitirdikten sonra veli veya vasi izni ile evlenmek. 15 yaşını tamamlayan bir kişiyi, velisi ya da vasisinin izni ile ergin kılmak. Tüm bunlara ek olarak kısıtlı (akıl hastası veya akıl zayıflığı) olmamak fiil ehliyetine sahip olmayı sağlar.
ehliyetinizin olup olmaması araç mülkiyetine engel teşkil etmez. Ama sana tavsiyem arabayı almadan önce ehliyetini al. sevgili efekt tır bile alabilirsin (espiri) ehliyrtsiz trafikte yakalanırsan sorun olur bol bol ceza yersın.muhafiyetlerden yararlanman için ehliyet veya sakatlık raporun olması gerekebilir.
Evlenmek asla caiz değildir. Nisa suresinin 23. âyet-i kerimesinde haram olduğu yazılıdır. Ablanızın kızının kızı ile de ve bütün torunları ile evlenmeniz caiz değildir.
Eğer ablanızla evlenmiş olsaydı, onunla evli bulunduğu sürece sizinle —ikinci bir eş olarak- evlenemezdi, iki kız kardeşi aynı zaman içinde birden almak, nikahlamak caiz değildir. Ama mesela ölmüş bir kadının kız kardeşi ile (yani baldız ile) evlenmek caizdir.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri