Dünyaca ünlü dil bilimci Prof. Dr. Joyce Blau, Zazaca'nın Kürtçe'den çok daha eski bir dil olduğunu söyledi.
Jost Gippert, 4 Mayıs 1996 tarihinde verdiği 'Zazaca'nın Tarihi Gelişimi' adlı konferansta Zazaca'nın, Uriranisch (En eski İran dili)'den kök alarak M.Ö. 550 yıllarında kuzey batı ve güney batı İran ana kollarına, M.Ö. 200 yıllarında Partça'ya, M.S. 8-9. yy.da Goranî ve Zazakî'nin geliştiğini yazar.
Zaza Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler. Zaza kelimesi ile arkaik metinlere ilk olarak Behistun Yazıtı'nda rastlanılmaktadır. Bu yazıt İran'da yer alan bir yazıttır. Bu yüzden Zazaların İran kökenli olarak o coğrafyadan geldikleri düşünülmektedir.
Farklı tahminlere göre Zazalar, İşgal Altındaki Batı Ermenistan nüfusunun %15-20'sini oluşturan Arevi-Alevi toplumunun sadece bir kısmıdır, geri kalanı ise ağırlıklı olarak Türkler, Kürtler ve Ermeni asıllı vatandaşlardır.
İlgili 15 soru bulundu
Bunlar Yerahmeel'in soyundan geliyordu”[1] deniliyor. Sıradan, herhangi bir özelliği olmayan, daha sonra hiçbir yerde adı geçmeyen bir kişi olarak “Zaza” adı, işte Tevrat'a bu şekilde geçiyor. Davud peygamberin krallığı Milattan Önce 1000-962 yılları arasında olduğu tahmin ediliyor.
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
“Zazaların kökeni, ilkçağdaki Pers-Yunan savaşları dolayısıyla Anadolu'dan geçen Pers askerlerinin İran'a dönüşünde, bir kısmının bu bölgede kalıp yerleşmesine dayanır.”
vardır. Zazalar bir boydur Za boyudur.
Bugün Zazaca, Kurmanci'ye çok yakın. Kurmanci ise Sorani'ye. Sorani ise Farsçaya çok benziyor.
Bugün Bingöl, Tunceli (Dersim), Diyarbakır, Elazığ ve Erzincan, Zazalar'ın yoğun olarak yaşadığı yerlerdir.
Aynı şekilde baktığımızda Zazacanın tüm fiilleri Kürtçedir. Bu yüzden Zazaca özbeöz Kürtçedir. Zazacadaki fiil kökleriyle Kürtçenin Kurmancî lehçesindeki fiil kökleri ise istisnalar dışında aynıdır ve farklılıkları lehçe düzeyindedir.
Zazaca Kürtçe'nin en kadim lehçesidir. Kürtçenin atası sayılan Avesta diline en yakın olan lehçedir. Zaten bu dili Zazaca değil Kürtçe'nin Dımli lehçesi olarak adlandırıyoruz.
Konuşulduğu coğrafya göz önüne alındığında Zazaca; Türkçe, Arapça ve Farsça dilleri ile Kurmancca diyalektiğinin mozaik bir yapı oluşturduğu bir coğrafyada konuşulmaktadır. Bu kültürel mozaik ve dilsel atlas Zazacada birçok eşanlamlı sözcüğün ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Zazaların kökeni, MÖ 2350-2150 dönemlerinde Anadolu'ya yerleşen ve bir Kafkas halkı olan Hurrilere dayanmaktadır. Zazalar, Kürtlerden çok önce bu topraklara yerleştikleri için, bugün Kürtlerin yaşadıkları bölgeler tarihsel olarak ana yurtlarıdır.
Zazalar, Anadoluda ve Mezopatamyada yaşayan, Türkler gibi Kürtler gibi bir halktır. dilleri ayrıdır. Din olarak kendi arasında Sünni Şii ve Alevi olarak mezheplere ayrılır. Zazalar kürt ve Türk görende vardır. Ancak bizler Türkleri ve kürtleri kardeşimiz olarak kabul ederiz.
Zazaca günlük konuşmada "Nasılsın?" demek için "Senênê/Senênay?" ve "Ben iyiyim. Sen nasılsın?" demek için "Ez rındu, tı senênê?" sözlerini… Instagram.
Zazalar inanç bakımından genelde Alevi ve Sünni'dir. Sünni Zazalar Hanefi ve Şafii olmak üzere iki farklı mezhebe mensup olmakla birlikte çoğunluğu Şafii mezhebinin müntesibidir.
Diyarbakır'ın kuzeyinden Palu ve Dersim'e kadar uzanan bölgede yaşayan ve bugün hala İran kökenli bir dil konuşan "Zaza"lar kendilerine Dımli demektedirler.
nitekim, türkiye'deki zazaların kuzeyde yaşayan ve nüfusunun büyük çoğunluğunu teşkil eden kesimi, tıpkı etnik kaynaşma ve değişimde olduğu gibi, ibadetin türkçe yapıldığı alevi inancını benimsemişken, güneyde kalan kesimi ise sünni şafii inancındandırlar.
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde görev yapan Demir, “Zaza veya Dimili adıyla tarihte ortaya çıkmış bir devlet olmasa da birçok yerde bunların kurduğu emirliklere rastlamaktayız. Ayrıca Sasani İmparatorluğu'nun Zazalar tarafından kurulduğu bilinmektedir” dedi.
Osman [Özgen] Zaza lisanı ile mevlidi yazan Zaza din adamı ve yazar. Osman Efendi (Zazaca: Usman Efendiyo Babıc) veya Osman Esad Efnedi olarak da bilinir. Sürekli yeşil sarık taktığı için halk arasında Yeşilbaş lakabıyla tanınır. 1852 yılında Siverek'te Siverek müftüsü Hacı Eyüp Efendi'nin oğlu olarak dünyaya geldi.
ZAZA KADINLAR
Yörük kadınları gibi, cinsî temaslara pek düşkündür. Öteden beri taptığı parlak ve bol yıldızlı göklü yaylalarda, ay ışığına karşı neşeli ve şen kahkahalar salan ve boyu içinde kendisine eş arayan Türkmen kadınından Zaza kadınını ayırmak ve bunları aynı neslin kızları sanmamak onları tanımamak olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri