Hastalıklar ve saçlara düşen aklar, ölümün keşif kollarıdır. Yani ölümü hatırlatıcılardır. Ecel gizli olduğundan, ölüm yolumuza aniden de çıkabilir, ancak çoğu zaman hastalıklarla, yaşlılıkla, “Vakit yaklaştı, hazırlan” diye mesajlar verir.
“Aklı başında olan insan, ne dünya umurundan kazandığına mesrur ve ne de kaybettiği şeye mahzun olmaz.
Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Kur'an tefsiri Risale-i Nur'a göre ölüm korkusu firak (ayrılık) korkusudur. Yani ülfet ve ünsiyet ettiği (alıştığı) bu dünya hayatından ayrılmak, ölümün en acı ve en acıtıcı tarafıdır. İnsanların ölümden korkması da bu yüzdendir.
Fiziksel gücün, hareketin, canlılığın rengidir. Başlangıçları teşvik eder. Çalışmaya şevk verir, tembelliğin karşıtıdır. Bu yüzden olsa gerek pek çok kitabın kapağında ve Risale-i Nur Külliyatı'nda kırmızı renk tercih edilmiştir.
Risale-i Nur, 2014 yılının Nisan ayında kötü dini oluşumlar tarafından sadeleştirmesi ve eser üzerinde tahribatı engellemek üzere eser üzerindeki tüm haklar Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen bakanlar kurulu kararı çıkarıldı. Kararın iptali için Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
İlgili 28 soru bulundu
Aklı başında deyimi, duygularıyla değil mantığıyla hareket eden, fikirleriyle çevresindeki insanlara örnek olan demektir.
Risale-i Nur eserlerinin birçok yerinde geçen i'lem eyyühe'l-aziz kelimesinin anlamı "Ey aziz kardeşim bil ki" şeklinde ifade edilebilir.
Aklı başında olmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
iyi düşünebilir durumda olmamak.
Aklı durmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: düşünemez bir duruma gelmek, şaşırmak.
Aklı kalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: beğendiği bir şeyi düşünmekten kendini alamamak.
AKLI BAŞINDA KELİMESİNİN ANLAMI
Sürekli akıllı davranan. Doğru dürüst, kusursuz, akıllı başlı anlamına gelir. Bu kelime genellikle aklıbaşında şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı aklı başında şeklinde olmalıdır.
El-Aziz anlamı şeref ve onur sahibi, mağlup edilmeyen ve mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen sonsuz izzet sahibi demektir. El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır.
El Aziz esmasının anlamı mağlup edilemeyen mağlup edilmesi mümkün olmayan, sonsuz İzzet sahibi, azamet ve şeref sahibi anlamına gelmektedir.
Gerçek kişi, bir kişinin doğumdan itibaren ölümüne kadar geçen sürede sahip olduğu hukuki hakları ve kişinin kendisini tanımlayan kavramdır. Gerçek kişide sağlıklı olmak ve tam sağ olmak şartı vardır. Kişinin var olması ile kazandığı hak ve hürriyetleri kapsar.
Akıl kendi başına sınırsız bir kaynak olmasına karşın, sınırlandırılması da mümkündür. Kişinin isteğince dar kalıplara sokulabilir ve sonsuz döngü kısır döngüye dönüştürülebilir.
İnsan aklı sayesinde karar verebilir, düşünebilir ve kendini yönetebilir; zeki insan ise kendiyle beraber çevresini ve zamanını da yönetir.
“Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
İnsanlara verilen tüm nimetlerin sahibi Allah'tır ve insanların çabasıyla Allah tarafından verilmektedir. Her gün 90 kere okunan El-Melik esması kötülüklerden korumaktadır. 40 gün süreyle okunan “Ya Melik” ismi şerifi Allah'ın rızasıyla dertlerden kurtulmayı, iyi günler görmeyi sağlamaktadır.
Allah'ın isimlerinden biri olan el- Azim de "Hakiki ve mutlak büyük, pek azametli, insan aklının erişemeyeceği derecede büyük, sonsuz büyüklük ve yücelik sahibi olan" anlamına gelmektedir.
- Bu ismi belirtildiği miktarda okuyan ve kendisine vitr eden kişi, büyüklerin katında kabul görünerek işleri rahatlıkla görülür. - Büyük kişilere iş yaptırabilmek ve onları etkileri altına alabilmek için bu ismin viridine devam ederek her gün beş vakit namaz kılındıktan sonra 94 kere okunmalıdır.
Duasının manası: "Azamet ve Kerem sahibi olan Azîm, Kerîm, kendisinden başka ilâh olmayan, ezelî ve ebedî hayat sahibi olan Hayy ve her şeyi ayakta tutan Kayyûm olan Allah'dan mağfiret diliyor ve tevbe ediyorum. O bütün ayıp, kusur ve kötülüklerden münezzeh olan Sübhan'dır." (11 - 33 veya 100 defa okunur.)
El-Mu'ız anlamı aziz kılan, izzet veren, yücelten ve güçlendiren anlamına gelmektedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, peş peşe şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Birçok örnektegörülen "peşpeşe" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"peş peşe"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri