İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Genel olarak biten bir aküyü şarj etmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri araçtan araca takviye yapmak olurken diğeri şarj cihazıyla şarj etmektir. Araçtan araca takviye birtakım bağlantı elemanlarıyla gerçekleştirilir. Şarj cihazıyla şarj etmek isteniyorsa da akü, cihaza bağlanır.
Aküsü biten bir araca akü takviyesi yapılabilmektedir. Bunun için, çalışan başka bir aracın olması yeterli olacaktır. Çalışan araçtan elektrik alarak, kendi aracınızın aküsünü şarj ettirebilirsiniz.
Boşalan bir akü elektrik enerjisi üretemediği için tekrar doldurulması gerekir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Bir arabada sürekli akü neden biter sorusunun en önemli yanıtları, akü kablolarının aşınmış veya gevşemiş olması, elektrik boşalması, şarj sorunları, alternatörün daha fazla güce ihtiyaç duyması ve sert hava koşullarıdır. Bu sorunlardan bir kısmı aküyü tamamen bitirebilir.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Beyinli arabada akü takviyesi yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Akü takviyesinin yapılabilmesi için aracın voltajının korunması gerekir. Voltaj değişimleri, beyinli arabalara zarar vererek sistemin bozulmasına yol açabilir.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
En yakın akü servisine kontrol ettirilerek akünün bitişi tespit ettirilmelidir. Akü kullanım ömrünü tamamladı ise akü değişimi yapılmalıdır, deşarj veya bakım ihtiyacı tespit edildi ise akü şarj ve talimatları doğrultusunda gerekli işlem yapılmalıdır.
3. Bakımsız aküler kurşun-asitli akülere ait bir şarj cihazı kullanılarak şarj edilebilir.
Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız akü deşarj olabilir. Motorlu araçlar uzun süre kullanılmadığında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Aracınızı örneğin 2 ay boyunca hiç kullanmayacaksanız bile elektrik kullanımı devam eder. Bu nedenle akü azalır veya biter.
Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan aracın aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına araç 20-30 dakika boyunca rölantide çalışır vaziyette bırakılmalıdır. Böylece akünün yeniden şarj olması sağlanır.
Aküde Soğuk Havanın Etkisi
Farklı nedenlerden dolayı akülerin boşalması söz konusu olabilir; araç içindeki enerji üretiminin çok olması, farların açık unutulması gibi sebepler ilk akla gelenlerdir. Bununla birlikte aniden düşüş yaşanan hava sıcaklıkları da akülerin bir anda boşalmasına sebep olabilir.
Bu elektrik harcamasını minimum seviyeye indirmek için aracınızın aküsü tam dolu iken, negatif kutup başını sökerek aracınızı o şekilde bırakmanızı tavsiye ederim. Bu sırada dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri kutup başını söktükten sonra şaseye veya pozitif tarafa temas etmeyecek konumda bırakmanızdır.
Yolculuk yaparken müzik dinlediniz ve aracı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz kapanmadı. Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir.
Aküsü biten arabayı çalıştırmanın ilk ve en etkili yolu başka bir araçtan takviye yapılması. Takviye için gerekli kablo ile aracın aküsünün şarj edilmesi mümkün oluyor. Bir diğer teknik ise vurdurma olarak biliniyor.
Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz. Bu da aracınıza elektrik gitmediğini gösterir. Peki, aküler neden biter?
Klima Aküyü Bitirir mi? İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri