Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. EYT hakkında İzmir SGK İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan Emeklilik Başvuru Rehberi, EYT Kademeli Prim Tablosu ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından duyurulan Basın Bülteni ekte yer almaktadır.
İlk defa reformun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olacak erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65`e ulaşacaktır.
Bu düzenleme, birçok vatandaşın hayatını kolaylaştırdı ve sağlam bir sosyal güvenlik sisteminin önemini bir kez daha vurguladı. Kademeli emeklilik düzenlemesiyle, 2000-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlara emeklilik imkanı sunulacak.
Başvurular nasıl yapılır, şartlar neler? İşte EYT başvuru rehberi... EYT düzenlemeleri kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EYT'de kademeli prim gün ne demek? EYT yasasına göre, 1999 öncesinin emeklilik için 5 bin prim gün sayısı şartına kademeli artış getirildi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirdikleri takdirde emekli olabiliyorlar.
İlgili 19 soru bulundu
1999 öncesinde sigortalı olduktan sonra erkekler için 25, kadınlar için 20 yılı doldurmuş olmak gerekirken, sonradan sigortalı olanlar için yıl şartı aranmıyor. Yani 9 Eylül 1999'dan sonra ilk kez sigortalı olanlar için emeklilik şartları ikiye düşüyor. Yaş ve prim geçerli oluyor yıla bakılmıyor.
Bu çağrılara istinaden, 20 Eylül 2023 tarihinde AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 2000 sonrası sigorta girişi olan kişileri de kapsayacak şekilde kademeli emeklilik düzenlemesi yapılabileceğini ifade etmiştir.
EYT'deki düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'de görüşüldü.Teklif iktidar ve muhalefetin 395 oyuyla kabul edilerek yasalaştı.
Torba yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen vatandaşlarımıza yönelik 1.3.2023 tarihli ve 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 3.3.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Son dakika: Erken emeklilik çalışmaları kapsamında planlanan düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte 2000 ve 2008 arası sigorta girişi olanlara emeklilik imkanı tanınacak. Kademeli emeklilik sisteminde belirli prim ödeme ve sigortalılık süresine göre gerekli koşulları sağlayan çalışanlar emekli olabilecekler.
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) olarak adlandırılan vatandaşlar, geçmişte emeklilik şartlarını tamamlayamadıkları için emekli olma hakkını kaybetmişlerdi. Fakat yeni düzenleme ile EYT'yi kaçıranlar, prim eksiği olanlar ve sigorta başlangıç tarihi 1999 sonrası olanlar da yasa kapsamına girmesi bekleniyor.
Sosyal Güvenlik; Reformu / T.C. Dışişleri Bakanlığı Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'u Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adı altında birleştiren 5502 sayılı Kanun 20 Mayıs 2006 tarihinde 26173 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım: Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür.
Yeni Emeklilik Sistemi
Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek. Çalışanlar, 35 yıl çalışma süresi ve 65 yaş şartını yerine getirdikten sonra emekli olabilecekler. Yeni emeklilik sistemi, iş ve sosyal güvenlik hukuku açısından önemli değişikliklere yol açacak.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenleme, 1 Mart 2023'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un 12 Temmuz'da yaptığı açıklamaya göre EYT kapsamında 1,6 milyon vatandaşa emekli aylığı bağlandı.
2023 TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli maaşı zammı ile ilgili düzenlemenin temmuz ayında Meclis'ten geçeceğini bildirdi. Buna göre; 2023 torba yasa maddelerinin temmuz ayında açıklanması ve Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.
Anayasanın 89. Maddesindeki "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanunları on beş gün içinde yayımlar." Biçimindeki düzenleme ile, anayasa koyucu tarafından, bir tasarı veya teklifin, kanun sıfatını TBMM tarafından kabul edildiği anda1 kazandığı saptanmaktadır.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecek.
Meclis'te yasalaşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Resmi Gazete'de de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki ilk maaşlar ne zaman yatacak? İşte EYT'nin detayları...
EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR? EYT başvurusu gerçekleştiren vatandaşları sonuçları genellikle başvurunun ardından 15 gün içerisinde açıklanabiliyor.
2004 yılında sigortalı çalışmaya başlayan kadın çalışanlar, tam emeklilik için 58 yaş ve 7.200 gün prim ödeme şartını sağlamaları gerekmektedir. Kısmi emeklilik durumunda ise, kadın çalışanların 4.500 gün prim ödemesi ve 60 yaşını doldurması gerekmektedir.
Konu, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların EYT'den yararlanıp emekli olmaları, 8 Eylül 1999 sonrası girişi olanların ise 58-60 yaşında emekliliğe hak kazanacak olmaları.
DUVAR - EYT'den primi yetmeyip yararlanamayanlar için kısmi emeklilik seçeneği de bulunuyor. Merkez Bankası tahminine göre Temmuz-Aralık döneminde enflasyonun yüzde 35.25 olması durumunda 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı 10 bin 143 liraya çıkacak. Kısmi emekli olan da bu tutarda aylık alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri