ayrımı da yapılabilir. Asıl (asli-birincil) hukuk kaynakları bağlayıcı nitelik taşıyan, uyulması zorunlu olan hukuk kaynaklarıdır. Yardımcı (tali-ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları ise bağlayıcı nitelik taşımayan, uyulması zorunlu olmayan sadece hukuk uygulamasına yardımcı olup yön veren hukuk kaynaklarıdır.
Tamamlayıcı hukuk kuralları, taraflar arasındaki hukuki ilişkide düzenlenmemiş veya gereği gibi düzenlenmemiş konularda doğacak uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek kurallardır. Mesela TMK m. 202, TBK m. 207/II, m. 89, m. 90.
Bir hukuksal kavramın veya bir hukuksal kurumun hangi anlama geldigini açıklayan kurallara, tanımlayıcı hukuk kuralları denir. Örneğin; TMK. M.19'a göre Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir. Yazılı kaynaklar arasında bir hiyerarşi vardır.
TAMAMLAYICI HUKUK KURALLARI ÖZELLİKLERİ
Tamamlayıcı hukuk kurallarının diğer adı yedek ya da düzenleyici hukuk kurallarıdır. Bu kurallar tarafların serbest iradesi ile değiştirilebilirler. Ancak taraflarca değiştirilip bertaraf edilmedikleri sürece uygulanmaları mümkün olan kurallardır.
İlgili 17 soru bulundu
Mahkeme, kanundaki şartlar altında hükümde eksik bırakılmış bir husus olduğunu tespit ederse, tamamlama talebinin kabulüne karar verir. Hükmün tamamlanması talebinin mahkemece kabul edilmesi üzerine “tamamlayıcı hüküm” verilir.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır. Bir âdetin, örf ve âdet hukuku sayılması için hukuksal yaptırım ile yani devlet gücü ile içselleştirilmesi gerekir.
Doktrinde tespit edilmiş görüşlerin, kanun kuralı gibi hakimi bağlayıcı bir gücü yoktur.
Bağlayıcılık, bir hukuk kuralının, muhataplarını belli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlamasıdır. Geçerlilik, hukuki sonuçları doğurmak için gerekli koşulları yerine getiren normun kazandığı niteliktir.
Betimleyici boyut, hukukun ve hukuk sisteminin varlığı ve içeriğinin ne olduğu, nasıl belirlenmesi ve tanımlanma- sı gerektiği sorularını yanıtlamaya çalışır. Normatif boyut, hukukun ve hukuk sistem- lerinin öznelerinin ne yapmaları gerektiği sorusunu yanıtlamaya çalışır.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur. Objektif hukuk kurallarının kişilere tanıdığı haklar, yetkiler ve özgürlükler ise sübjektif hukuku oluşturur.
Mutlak emredici kurallar, tarafların sözleşme özgürlüğünü kesin bir biçimde sınırlayan, işçi lehinde de olsa düzenleme getirmenin mümkün olmadığı hükümlerdir11.
Nispî emredici hüküm (relativ zwingend), sadece taraflardan birini -genellikle sosyal veya ekonomik açıdan daha güçsüz olan sözleşme tarafını- korumak gayesiyle tesis edilmiş olan ve bu sebeple sadece o tarafın aleyhine olacak şekilde kendisinden sapılamayan emredici hükümdür(621).…
bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Danıştay içtihatları birleştirme kararları bağlayıcıdır. Bu kararların bağlayıcılığı Danıştay Kanunu'nda belirtilmiştir. Danıştay içtihatları birleştirme kararlarına, Danıştay dava ve kurulları ile idari mahkemeler ve idare uymak zorundadır (İnan, 1996: 78).
Müeyyidesiz Hukuk Normları Olabilir Görüşü: Müeyyide hukuk düzeninin özelliğidir. Böyle bir düzende müeyyidesiz bazı normlar bulunabilir. Müeyyidesiz Hukuk Normlarının Olamayacağı Görüşü: Müeyyidesiz normlar ya hukuken anlamsız normlardır ya da bağımlı normlardır.
Hukukun düşünsel yürürlük kaynağı olarak doktrin gösterilmektedir.
Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir. Bu âdeti fazlaca genel yapar ve âdetin mutlaka iyi veya güzel olması gerekmez.
Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
Teamül hukuku, bir yerde, grupta, kültürde eskiden beri yapılagelen şeyler, alışılagelmiş şeyler, öteden beri olagelen davranışlar, tutumlar bütünüdür. Osmanlıdan beri gelen, günümüzde bağlayıcı unsuru olmayan, âdet hukuk'u denebilir.
ayrımı da yapılabilir. Asıl (asli-birincil) hukuk kaynakları bağlayıcı nitelik taşıyan, uyulması zorunlu olan hukuk kaynaklarıdır. Yardımcı (tali-ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları ise bağlayıcı nitelik taşımayan, uyulması zorunlu olmayan sadece hukuk uygulamasına yardımcı olup yön veren hukuk kaynaklarıdır.
Şekli Kaynaklar: Hukuk kuralının ortaya çıkarken büründüğü şekil (anayasa, kanun, yönetmelik vb.) hukukun şekli kaynaklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri