Kaza sonrası aracın kaporta kısmında, boyama ve ya değişim işlemi yapılmalıdır. (Sadece tampon hasarları değer kaybına neden olmamaktadır.)
Ayna, Cam, Far, Tampon, Silecek gibi mekanik aksamdan hasar değer kaybı alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz çamurluklar, kapılar, kaput, Havuz, Bagaj Kapağı, şase, Direk, Marşpiyel, Panel gibi metal aksamdan araç değer kaybı alınabilmektedir.
Arkadaş sen merak etme araban değer kaybetmez.
Değil tampon değiştirmek, tutanak tutulsa dahi sorgulamada 1 adet hasar diye çıkar. Araç ister kaza yapmış olsun ister kaza yapmamış olsun. Eğer hasarı kasko karşılamış ise bedeli ne ise sorgulamada çıkar.
Hiç bir sıkıntı olmaz. Hiç bir ekspertiz tampon için boya ve tak çıkar var diye yazmaz.
İlgili 43 soru bulundu
Kabaca tampon boyatma fiyatlarının 350 liradan başladığını söyleyebiliriz. Ancak tamponun kondisyonu da önemli, bazı parçalar boya öncesi tamir gerektirebiliyor.
Ortalama 350 TL'den başlayan tampon boyama fiyatlarına ek olarak 100-150 TL de tampon sök-tak işlemi ücreti alınır.
HANGİ PARÇALARDA DEĞER KAYBI OLUŞUR ? Araç Değer kaybı oluşabilmesi için, aracınızın kaporta aksamı kapı,çamurluk, kaput, direk, bagaj kapağı, marşpiyel vb. ya da şasesiyle ilgili düzeltme, boyama, kesme, değişim gibi işlemler görmesi gereklidir.
üstüne tampon değişmiş hiçmi hiç problem olmaz. Tampon sonuçta gelen darbelerin gücünü minimize etmeye yarıyor. Herhangi bir darbede zarar görmüş ve değiştirilmişse bence bir sorun yok.
Örneğin aracınızda 40.000TL'lik bir hasar onarım maliyeti ortaya çıkmış olsun eğer zarar görüp tamir edilen parçalarınız plastik ön tampon, yan aynalar, ön farlar vs. ise değer kaybı tazminatı almanız mümkün görünmemektedir.
Plastik tampon çizik giderme ve göçük düzeltme işlemleri aracın değer kaybına neden olmadan onarılır. Kasko poliçelerinde hasarsızlık oranı bozulmadan yapılabilecek onarımların limitleri açıkça belirtilmektedir. Bu limitler dâhilinde kasko bozulmadan tamir işlemi yapılabilmektedir.
Satın almayı düşündüğünüz araçta değiştirilen parçanın ön panel mi yoksa şase demiri mi olduğunu doğrulamanız önemlidir. Eğer ön tampon demiri değiştirilmişse, aracın ciddi bir kaza geçirmiş olma olasılığı oldukça yüksektir.
Hasar görmüş, boyası çıkmış ya da çizilmiş arabanızın tamponunu ustaya götürmeden kendiniz de sprey tampon boyası ile boyayabilirsiniz.
50000 TL Hasar Kaydı Aracın Değerini Ne Kadar Düşürür
Ancak örnek olarak kazada kusursuz bir aracın kilometresinin 15.000 Km'den düşük olduğu ve piyasa fiyatının 1.000.000 Türk Lirası olduğu kabul edilirse 50.000 TL hasar kaydı oluştuğunda araç değer kaybı 85.500 TL olacaktır.
Bir tampon için ortalama kullanım süresi 4 ila 8 saattir. En kötü koşullarda dahi 8 saati aşmamak son derece önemlidir. Ancak genel önerimiz bu süreyi 4 saatle sınırlamaktır. Elbette bedeninizi dinlediğinizde doğru süreyi siz bulursunuz ve saat başı da değiştirebilirsiniz.
Farlar, silecekler, camlar, stoplar, tamponlar, lastikler, plastik aksam ve jantlar gibi onarım gerektirmeyen değişim isteyen parçalar için değer kaybı uygulanmamaktadır.
Aracınız ön tampona büyük oranda zarar veren bir kaza geçirdiyse ve ön tampon düzeltme uygulamalarıyla düzeltilemeyecek bir durumdaysa ön tampon değişimi uygulaması yapmak gerekir.
Piyasada ortalama olarak 500 - 2500 TL arasında plastik tampon tamiri yapılır.
Değer kaybının oluşması için ilk koşul kaza yapan aracın meydana gelen kazada kusursuz olması veya tam kusurlu olmamasıdır. Kusursuz olması durumunda araç sahibi meydana gelen değer kaybının tamamını alabilmekte, tam kusurlu olmaması durumunda meydana gelen değer kaybını kusursuz olduğu oranda alabilmektedir.
Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Dava sonucunda elde edilecek rakamın %15-20 arasındaki bir değeri ise avukatlık ücreti olarak sizlerden tahsil edilmektedir. Kısaca belirtmek gerekir ise araç değer kaybı avukat ne kadar alır sorusunun cevabı dava sonucunda elde edilecek olan değer kaybı ücretinin %15-20 arasında bir rakama tekabül etmektedir.
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Araçların plastik ön ve arka tamponlarında, hafif ve orta şiddetli darbeler sonucu oluşan, tamponun dış ve iç yüzeylerindeki yırtık, kopuk, çatlak, deformasyon, eksik parça gibi sebeplerle, tamponun komple değişmesini gerektirebilecek hasarlarda onarılabilmesini sağlayan onarım tekniğidir.
Bu noktada oto ekspertiz çalışanları, aracın bir parçasının sökülüp takıldığını anlamak adına parçanın bütün bağlantı yerlerini dikkatli bir şekilde inceler. Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri