35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.
35 yaş üstünde de kadınların hamile kalması mümkün olabilir, ancak hem hamilelik süreci zorlaşabilir hem de hamile kalmak için ihtiyaç olan süre uzayabilir. Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalık rezervi azalır, buna bağlı olarak da gebelik ihtimali düşer. 35 yaşından sonra kadınların doğurganlığı azalmaya başlar.
35 yaşından sonraki gebelikler tıpta ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaşından sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak ele alınır, daha özel ve yakın takip gerektirir.
Yaş Doğurganlığı Nasıl Etkiler? Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Sonuç olarak kadınlar için 35 yaş üstü gebe kalmak zorlaşır, gebelik olsa bile hem anne hem de bebek için bazı riskler gündeme gelir. Bu nedenle mümkünse anne olma yaşını 35 yaşından sonraya bırakmamak en mantıklı yaklaşım olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
Kadınlarda doğurganlık yaşı, 21 ve 30 yaş arasındadır ve bu yaş aralığı doğurganlıkların en yüksek olduğu dönemdir. Bundan dolayı daha rahat bir şekilde hamile kalınır. Ancak 35 yaşından sonra hamile kalabilme şansı, yumurta olgunlaşma sürecinin bozulmasından dolayı azalmaktadır.
TSNA-2015 verisini tablodan görebilirsiniz, bu bilimsel verilere göre 2010 dan beri ülkemizdeki 40-44 yaş grubundaki kadınların binde 11 -13 ü doğurmuştur, yani bu yaş grubunda 100 kadından biri doğurmuştur. Hele 45 yaş üzeri doğuran kadın oranı binde 1 dir ve yıllardır bu oran değişmemektedir.
İşte doğurganlığı sınırlayan, yumurtalıklardaki yumurta havuzunun azalması ve en sonunda tükenmesidir. Rahim o kadar hızlı yaşlanmaz ve 50'li yaşlarda bile, gebeliği taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Sayıyla beraber, yumurta kalitesi de ilerleyen yaşla azalır.
Çiftler doğal yolla çocuk sahibi olmaya çalışırken, doğurganlık sorunu başarı şansını azaltır. Bu durum, azalan yumurta kalitesi ile ilgilidir. 40 yaş ve üzeri kadınlarda, tüp bebek gibi tedavilerde başarı şansını azaltan konu, hem yumurta miktarı hem de yumurta kalitesidir.
Riskli gebelik yaşı genellikle 35 yaş ve üzerindeki gebelikleri ifade eder. Bu yaş grubundaki gebelikler, bazı sağlık riskleri taşıdığı için daha yakından izlenmelidir. Kromozomal anormallikler, gebelik diyabeti ve preeklampsi gibi komplikasyonların görülme olasılığı artabilir.
İleri Yaşta Gebelik Sonucu Oluşabilecek Komplikasyonlar
İleri yaş hamileliklerde düşük riskinde 4 kat artış gözlemlenmektedir. Ölü doğum yapma riski artmaktadır. Doğan bebeklerde Down Sendromu görülme riski artmaktadır. Operatif vajinal doğum ve sezaryen doğum riski artmaktadır.
Her Ay Doğurganlık Günlerinde Her Gün Veya Gün Aşırı Eşinizle Birlikte Olun. Yumurtlama dönemindeki günlerde düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek, hamile kalma şansınızı artırır. Her gün değil, gün aşırı ilişkiye girmek sperm kalitesini ve miktarını iyileştirebilir.
Yumurtalık rezervini gösteren kan testleri var. Bu testlerin en basitinde adet kanamasının ikinci, üçüncü veya dördüncü günü kanda FSH ve östradiol hormonlarına bakılır. Yüksek FSH hormon seviyesi özellikle 35 yaş üzerindeyseniz gebe kalma şansınızın düşük olduğunu gösterir.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Özellikle son zamanlarda evlilik yaşının artmasından dolayı daha ileri yaşlarda evlenen kadınlar, geç yaşlarda anne olmaya başlamıştır. Önceleri 40 yaşına kadar çocuk ile aile oluşumu tamamlanırdı ama günümüzde 40 yaşında çocuk sahibi olunmaya başlanmaktadır.
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir.
Diğer örnekler: Adetleri düzenli 30 gün süren bir bayan adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16. gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. Adet kanamaları düzenli 35 günde bir olan kadınlarda yumurtlama günü 21. güne denk gelir yaklaşık olarak.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Geç hamilelik riskleri
Fakat 40 yaş ve üzerindeki her 3 kadından 1'i ilk 12 haftada düşük tehdidi altındadır. Sevindiren haber şu ki, bu süreyi atlatan, genetik testlerini yaptıran ve düzenli kontrollerini ihmal etmeyen kadınların yüzde 85-90'ı sağlıklı bir bebek dünyaya getirebiliyor.
Tian isimli kadın Çin'in en yaşlı annesi olarak tarihe geçti. Çin'in doğusunda 67 yaşındaki bir kadın, dünyaya kız çocuğu getirdi.
Buna karşılık 40-44 yaş arası kadınlarda bu oran yaklaşık %30'dur. Bu önemli bir artış, ancak aynı zamanda sonraki yaş aralığındaki kadınların %70'inin kısır olmadığı anlamına geliyor! Yani 40-44 yaş aralığında bir kadın olarak spontan gebe kalma ihtimaliniz lehinizedir.
İleri yaş gebelik riskleri nelerdir? İleri anne yaşı olumsuz anne ve bebek sağlığı açısından bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Anne adayı ile ilgili komplikasyonlar arasında gestasyonel diyabet (GDM) yani gebelik diyabeti, gestasyonel hipertansiyon (GHT) ve sezaryen doğum yer alır.
Araştırmalar kadınlarda doğurganlık 35 yaşından sonra azalırken, erkeklerde baba olma ihtimalinin 41 yaşından sonra azaldığını göstermektedir. Erkeklerde doğurganlık, 41 ile 45 yaş aralığında, her yıl ortalama %7 oranında azalmaktadır.
Erkekler kadınlardan farklı olarak çok ileri yaşlara kadar üreme işlevlerini sürdürebilirler ve çocuk sahibi olabilirler. Ancak erkek yaşı ilerledikçe, genellikle 40'lı yaşlarından itibaren, kadınlardaki kadar belirgin olmamakla birlikte üreme yeteneği azalmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri