Tampon kullanan kadınlar adet dönemleri içinde çok daha rahat hareket edebiliyor. Tamponlarda sızıntı olasılığı pedlere göre çok daha düşük oluyor.
Tamponların kullanımı, sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaz. Tamponlar, vajinadan kanı emer ve vajina içinde genişleyerek yerinde kalırlar. Doğru şekilde kullanıldığında, tamponlar herhangi bir zararlı etki yaratmaz.
Tamponlar yüzmek için “sızdırmaz” yöntemlerden biridir. Genelde pamuktan veya sentetik liflerin bir karışımından yapılır ve vajinaya yerleştirilir. Tek kullanımlıktır ve 4-8 saat arası kanı tutar. Tamponlar bir miktar su emebileceğinden, yüzmeyi bitirir bitirmez tamponunuzu değiştirdiğinizden emin olun.
Emici yapıya sahip malzemelerden üretildiği için kan ve diğer sıvıları içine çekerek şişer. Her ürünün belli bir emme kapasitesi vardır ve bunun dışına çıkıldığında taşma yapabilir. Vajina içerisine doğru şekilde yerleştirilerek kullanılır ve değiştirme saati geldiğinde çıkarılır.
Nadir olarak görülse de vajinal tampon kullanan kadınlarda tamponun uzun süre değiştirilmemesine bağlı olarak, bakteriler için oldukça iyi bir besiyeri oluşturan kan vajinada uzun süre bekler ve bu bakteriler hızla çoğalır, yaydıkları toksinler bireyin kanına geçer, toksik şok sendromu gelişir.
İlgili 16 soru bulundu
Tamponu doğru şekilde yerleştirdiğiniz taktirde vajinada herhangi bir rahatsızlık duymamanız ve tamponu hissedememeniz gerekir. Eğer rahatsızlık varsa bu durumda büyük olasılıkla tamponu yeterince derine yerleştiremediniz demektir.
Ancak, bir tampon vajina içerisinde çok uzun süre kaldığında toksik şok sendromu olarak bilinen tehlikeli bir enfeksiyona yol açabilir. Uzun süre çıkarılmamış tamponlar, vajinada farklı bakteri türlerinin üremesine neden olacaktır.
Tamponu içinizde unutabilir, biraz fazla itebilir ya da bir şekilde ipini koparabilirsiniz.
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle veya korunma amacıyla ilişki öncesi kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar. Bu nedenle aktif spor yaparken dahi tampon düşmez.
Uygulama sırasında yapılan hatalar ile yaşanılacak en önemli sıkıntılar kadının kendini rahatsız hissetmesi ve tamponun kanı sızdırmasıdır. Oysaki geri çekilmenin geciktirilmesi ile hayatı tehdit edebilen, toksik şok sendromu adı verilen tabloya neden olunabilir.
Bunun yanında bakire olan kadınlarda da tampon kullanımı önerilmemektedir. Tüm bunlar dışında adet dönemleri içinde olmak koşuluyla tüm kadınlar sorunsuz bir şekilde tampon kullanabilirler.
Özellikle büyük ebatlı tamponlar ve tamponu sert şekilde yerleştirmek gibi durumlar, bekaretin bozulmasına neden olabilmektedir.
Özellikle toksik şok ve enfeksiyonlardan korunmak için aynı tamponun 4-8 saatten fazla vücutta tutulmaması gerekir. Tamponun 8 saatten fazla vajinada kalması hayatı tehdit eden şoklara neden olabilir. Bunun yerine âdet dönemi boyunca tamponu sık sık değiştirmeniz önerilir.
Ayrıca menstrüasyon sırasında tampon kullanımı, özellikle uzun süreli kullanımı sırasında idrar yolları enfeksiyonu sıklığında artış gözlenmiştir.
Kadınlar kendileri için en uygun tamponu deneyerek de seçebilirler. Kanamanın 3 – 4 saat çok yoğun geçmesi durumunda yüksek kapasiteli, 4 saatten fazla geçtiği halde tampon dolmuyorsa düşük kapasiteli tampon seçmek doğru olur.
Haliyle tamponun ipi koptuğunda veya tampon ileriye gittiğinde, tamponu içeriden çıkartmak için vajina kaslarını gevşetmenin yollarını aramalısınız. Kendinizi rahat bırakarak, kasık bölgesine sıcak uygulama yaparak veya banyo yaparken, içeriye kaçan tamponu elinizle rahatça çıkarabilirsiniz.
2 ) Bakire bayanların tampon kullanmasında sakınca var mı? Şuan için bakirelere özel tampon üretimi yapılmamıştır. Ancak tampon kullanımı esnasında kızlık zarının zarar görme durumu söz konusu olduğundan dolayı, kullanılması tavsiye edilmez. Bu sebepten dolayı bakirelerde ped kullanılması daha uygundur.
Vajina haznesine yerleştirilerek konulan tampon genelde ilişkisi olmuş kadınlar tarafından kullanılır. İlişkiye girmemiş kadınlar tamponu kullanabilir mi, tamponu kimler kullanabilir diye merak ediyorsanız bu soruların yanıtlarını sizler için hazırlamış olduğumuz yazıda bulabilirsiniz.
Vajinal tampon nedir ve nasıl kullanılır? Vajinal tamponlar pamuktan yapılır. Sıkıştırılmış pamuk, adet kanını emerek kanın vajinadan dışarı akmasını engeller. Tampon, vajinanınüst bölümüne yerleştirilir, vajina etrafındaki kaslar sayesinde burada durur ve eğer tamamen kanı emip dolmadıysa aşağıya doğru inmez.
Kadınlar için tampon kullanımı ilk zamanlarda da gayet kolaydır. Silindir şeklinde üretimi gerçekleştirildiğinden takılmasının da kolay olduğunu ve herhangi bir acıya neden olmadığını söyleyebiliriz. Bu ürünler tamamen pamuktan üretilir. Dolayısıyla gayet yumuşak bir yapıya sahiptir.
Soru 7: Tampon vajinada unutulursa ne olur? Tamponu rahatça çekip çıkarmak için uzun bir ipi vardır, eğer bu ip koparsa veya bir şekilde tampon vajina içinde kalırsa sakın elinizi sokup çıkarmaya çalışmayın. Eğer tampon vajina çıkışına yakınsa, ıkınarak tamponu çıkarabilirsiniz.
Toksik Şok Sendromu semptomları çok hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir ve gribe benzer.
Bu durumun ortak belirtileri; aniden ortaya çıkan ateş, düşük kan basıncı (hipotansiyon), baş ağrısı, kas ağrıları (miyalji), ishal, mide bulantısı, kusma, ciltte döküntü, göz-ağız-boğazda kızarıklık, bilinç bulanıklığı ve nöbetler halindedir.
Ancak bu zararlı kanların içeride hapsedilmesinden ziyade dışarı çıkmasının daha faydalı olduğu şüphesizdir. Dini açıdan tampon koyulması haram değildir.
Tampon kullanılmadan önce dış genital bölgenin temizliği sağlanmalıdır. Tampon 4-6 saatte değiştirilmelidir. 6 saati aşan tampon uygulamaları toksik şok sendromuna zemin hazırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri