Formülün çalışma mantığına göre sökülüp takılabilir parça olarak adlandırılan aracın plastik tampon aksamı, camları, mekanik motor aksamı gibi bölümlerinde oluşan hasar ve onarımlar araç değer kaybı hesaplamasında yok sayılmaktadır.
(Sadece tampon hasarları değer kaybına neden olmamaktadır.)
Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir.
BU SEBEPLE PLASTİK OLAN ÖN VE ARKA TAMPON HASARLARI DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA DİKAKATE ALINMAMAKTADIR.
Değer kaybı talebinde bulunacak aracın daha önceden aynı bölgeden başka bir hasarının bulunmaması gerekmektedir. Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez .
İlgili 33 soru bulundu
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Araç değer kaybı davası için vekaletname ile görevlendirdiğiniz avukat sunmuş olduğu hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti gereğince Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti alması gerekmektedir.
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Otomobillerin plastik tamponlarında meydana gelen hasarlarda çoğunlukla parçanın yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Sigorta şirketleri kasko sigortasını bozmadan aracınızın tampon düzeltme, boyo tamiri, leke çıkarma gibi küçük hasarlarını tamir ettiriyor.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Aracın hasar durumuna göre değişen fiyatlar ortalama 100 TL'den başlıyor. Far tırnakları gibi küçük hasarlar yerine göre 50 TL'ye de yapılabiliyor.
Tampon demiri aracın şase veya podyaların uçlarının şase veya podyaların birbirlerine hem bağlantısını hem de karoser iskeletin sağlamlığını artıran karoser kaporta parçasıdır. Tampon demiri kaza sırasında aracın kazadan alacağı darbeyi ciddi şekilde engelleyen ve aracın yolcu kabinine hasar gelmemesini sağlar.
üstüne tampon değişmiş hiçmi hiç problem olmaz. Tampon sonuçta gelen darbelerin gücünü minimize etmeye yarıyor.
Cevap: Ekspertiz de Tampon boyalı mı yazar ? As. Rütüşta tampon boyalı çıkmaz rahat ol. Kapılarında gayet iyi duruyor.
Tamponun Önemi
Günümüzde otomobil teknolojisinin gelişmesiyle tamponlara da düşen görev artmıştır. Yeni nesil araçlarda tamponlar artık kaza durumlarında aracı korumakla kalmıyorlar, yayaya çarpan bir araçta tampon gücü azaltarak yayaya gelen zararı da azaltıyor.
İyi bir ekspertiz veya kaportacı mutlaka farkedecektir ancak tampon plastik parça olduğu için kaporta aksamından sayılmaz, 2.elde pek değer düşüren bir husus değildir.
Bu noktada oto ekspertiz çalışanları, aracın bir parçasının sökülüp takıldığını anlamak adına parçanın bütün bağlantı yerlerini dikkatli bir şekilde inceler. Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır.
Tamponu sökmediyseniz maskeleme bandı ile boyanmasını istemediğiniz bölgeleri maskeleyin. Aracın diğer kısımlarının boyamasını önlemek için, tamponu sökerek boyayabilirsiniz. Tamponu sökmek yeniden boyamadan önce herhangi bir çizik veya çatlağı tamir etme işinizide oldukça kolaylaştırır.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Kaza sonrası araç değer kaybı ödemesi ile ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. Sigorta teminatının yüzde 15'i olan üst ödeme limiti artık yok.
Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri