Tandır Kebabı Yapılışı: Tandır Kebabı kuzu etinin sinirlerinin çıkarılıp yağlarından arındırılarak büyük parçalara bölünmesinden sonra kuzu etlerinin tuza batırılması ve yirmi dört saat buzdolabında bekletilmesi sonucu elde edilen etten yapılır.
Üstelik de sandığınızdan çok daha kolay olan bu tarifi hazırlamanız için ihtiyacınız olan tek şey, güvendiğiniz bir kasaptan alınmış kuzu but eti. Gerisini zaten fırın halledecek, siz de lokum gibi pişmiş bu güzelliğin tadına varacaksınız. Şimdiden afiyetler olsun.
Tandır kebabı İç Anadolu'da çok sık şekilde tüketilir. Özellikle de Yozgat ve Tokat, bu kebabı çok iyi değerlendiren ve sahiplenen illerden biridir. Lezzetli bir tandır et yemeği için; ustalar kuzu etinin kullanımını önerir. Ancak damak zevkine göre hazırlanan etlerle de tandır kebabı yapılabilir.
Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu kuzu etidir.
Kuzu tandır ya da Akşehir tandır kebabı, Türk mutfağında yer alan bir tandır kebabıdır. Akşehir yöresine aittir. Kuzu eti, soğan, domates, patates ve biber ile hazırlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Denizli tandır kebabının tanınmaya başladığını ifade eden Göçenoğlu, "Şehri ziyaret eden turistler bu damak zevkini aldıkça yayıldı çünkü doğal pişen bir lezzet.
Kuzu tandır hangi etten yapılır? sorusu gelecektir mutlaka, ben hep ön kol kullanıyorum, kalabalıksa da arka da kullanıyorum, kuzu kol lezzet katacak kadar yağlı oluyor ve dilimlendiğinde tencereye kolayca sığıyor.
Ete bıçakla çizikler atalım. Hazırlamış olduğumuz zeytinyağlı karışımı etin her tarafına sürelim ve yağlı fırın kağıdıyla açık kalmayacak şekilde saralım en az 30-45 dakika bekletelim. 220 derece fırında 1, 5-2 saat pişirelim. Alta tırnak pide yanına domates soğan maydanoz ve biberle servis edelim.
Sıkı çamur, saman ve keçi tüyü ile hazırlanan karışımla yapılan tandırlar, güneşte kurutulur. Daha sonra yere kazılan çukura yerleştirilir. Tandırda mangal kömürü, odun gibi yakacaklar kullanılır. Genellikle burada kuzu kızartılır.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Önceden ısıtılmış 210 derecelik fırında 2, 5 saatte pişirin. Et süre sonunda istediğiniz gibi kemiklerinden sıyrılır hale geliyor. Yanına bulgur pilav veya lavaş ile servis yapabilirsiniz. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
Bütün Kuzu But (2,4-2,7 kg.)
Fırında kuzu tandır yapmanın püf noktası düşük derecede uzun süre pişirilmesidir. 180 derece fırında yaklaşık 3-4 saat pişen kuzu tandır eti pamuk gibi olacaktır.
Önce özel yerlerden tandır için killi özel toprak getirilir, güzelce elenir, içerisine saman ve keçi kılı veya pamuk katılarak çamur yapılır. Bir gün bekletilip sonraki gün tekrar yoğrulur. Çamur 7-8 cm kalınlığında çapı dolanacak kalınlıkla silindir şekline getirilip örülür.
İncikleri yıkayıp iyice kuruladıktan sonra zeytinyağı ile ovalayın. Düdüklü tencereye koyup yüksek ateşte mühürleyin. Üzerine 4'e bölünmüş soğan, sarımsak, karabiber, tuz, maydanoz ve 2 bardak sıcak suyu koyup tencereyi kapatın. Yaklaşık 1,5 saat kısık ateşte pişirin.
Koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna kuzu denir. Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar ise, ocak ve mayıs ayları arasındadır. Etin, sağlıklı bir kırmızı renkte olması gerekir. Rengi soluk olmamalıdır ve aynı zamanda üzerinden kan damlamaması gerekir.
Tandır kültürü; 5 bin yıllık çok büyük bir geçmişe sahip olmanın yanı sıra bilinen tarihi Selçuklulara kadar dayanmaktadır. Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de tandır kültürünün var olduğunu söyleyebiliriz.
Özel olarak hazırlanan tandır ocağında iki taraflı yanan ateşin ortasına şişlere takılarak yarım saat pişmeye bırakılır. Domatesler ve biberler ayrı pişirilir. Yarım saat ateşte pişen etler közde içini çekmesi için 10-15 dk. bekletilir. Pişmiş olan et özel pidesinin üstünde doğranır.
Tandırlık Un (Tip 850): Uğralık un veya esmer un diye de bilinir. Protein oranı diğer unlara nazaran daha düşüktür. Tandır, lavaş, simit yapımında ya da diğer unlar ile karıştırılarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri