TANIK DURUŞMAYA GİTMEZSE NE OLUR? Tanık olarak duruşmaya gitmezsem ne olur sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Usulüne uygun davetiyeye rağmen duruşmaya mazeret bildirmeden gitmeyen tanık, zorla getirilir. Ayrıca duruşmaya gelmeyen tanık hakkında beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.
Gitmezsem Ne Olur? Tanıklık için adliyeye gitmezseniz polis ya da jandarma zoruyla götürülebilir ve gitmemeniz halinde bundan doğan masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Tanıklık Zorunlu mudur? Evet. Tanık olarak gösterilen kimse Cumhuriyet Savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır. İstisnai durumlarda kanunda sayılan kişiler tanık (şahit) olmaktan çekinebilirler.
Mahkemelerin uzamaması ve hak kaybına yol açmamak için kişilerin tanıkları hazır etmesi gerekir. Tanıklar gelmezse duruşmaya polis zoruyla getirtilip, hakkında arama kararı çıkartılabilir. Hukuk davalarında tanık gelmediği zaman mahkeme tanığa HMK gereğince disşplin cezası uygulayabilir.
(1) Kanunda gösterilen hükümler saklı kalmak üzere, tanıklık için çağrılan herkes gelmek zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrıldığı hâlde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık zorla getirtilir, gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.
İlgili 41 soru bulundu
TANIK DURUŞMAYA GİTMEZSE NE OLUR? Tanık olarak duruşmaya gitmezsem ne olur sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Usulüne uygun davetiyeye rağmen duruşmaya mazeret bildirmeden gitmeyen tanık, zorla getirilir. Ayrıca duruşmaya gelmeyen tanık hakkında beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.
Mazeret dilekçesi sunulmadan duruşmada bulunmama hallerinde, mahkemenin usulüne uygun tebligatına rağmen duruşmaya gelmeme gerekçesiyle tanık hakkında zorla getirme emri veya ihzar (Ceza Mahkemesi zorla getirme emri, hukuk mahkemesi ihzar) çıkartarak kolluk kuvvetleri ile duruşmaya gelinmesini sağlayabilir.
Tanık listesi mahkemeye bir kez verilebilir. O nedenle yargılamanın başında bütün tanıkların isimlerinin bildirilmesi gerekmektedir. Tanık olay hakkında bizzat görgüye dayalı bilgi sahibi olmalıdır. Tanıklıktan kaçınmak mümkün değildir.
Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapabilir veya UYAP üzerinden telefonla, SMS yardımıyla sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Bu deliller arasında tanık delili de mahkemeye sunulabilir. Tanık listesi, mahkeme önünde çekişmeli olan hususlar belirlendikten sonra mahkemenin tanık isim ve tebliğe elverişli adreslerini bildirilmesini taraflardan istemesi üzerine verilir. Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur.
Tanıklıktan çekinen kişi, çekinme sebebini ve bu sebebi haklı gösterecek delilini, dinleneceği günden önce yazılı veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak bildirmek zorundadır. Çekinme sebeplerini ve bunun dayanaklarını önceden bildirmiş olan tanık belli günde mahkemeye gelmek zorunda değildir.
(3) Hâkim tanığa, “Tanık sıfatıyla sorulacak sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin ediyor musunuz?” diye sorar.
Bu maddeden de anlaşılacağı üzere tanık soruşturma aşamasında da kovuşturma aşamasında da tanıklıktan çekinebilir. Ayrıca tanıklar dinlenmeden önce çekinme hakları bulunmaktaysa bu haklarını kullanıp kullanmayacakları sorulmalı ve tutanağa geçirilmelidir. Tanıklıktan çekinme hakkının tanığa hatırlatılması zorunludur.
Tarife, ceza muhakemesi sırasında Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrılan tanıklara verilecek tazminatı kapsıyor. Buna göre, tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak günlük 60,00 ilâ 100,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenecek.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi
Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacak gider avansı ise davacı için taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 150 lira toplamını avans olarak ödemesi şeklinde belirlendi.
Bir kişinin tanık olduğu olayla ilgili sahip olduğu bilgileri adli makamlar önünde anlatması ''tanıklık'' olarak nitelendirilmektedir. Ceza muhakemesinde, tanık dinlemeye soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme veya istinabe olunan hâkim yetkilidir.
UYAP'a erişim için mahkemeye başvurarak bir kullanıcı adı ve şifresi almanız gerekebilir. Bunun yanı sıra telefonla veya SMS yoluyla UYAP üzerinden dava sorgulama işlemi de mümkün olabilir. Bu yöntemlerle, hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların durumunu kolayca öğrenebilirsiniz.
- Tanık, tanıklık ücretini, kendisini gösteren tarafın mahkeme veznesine yatır- dığı hesaptan alır. Uzman görüşünde de, uzman, görüşüne başvuran kimseden ücretini alır.
Genel kural olarak ikinci kez aynı tanığın dinlenmesi şeklinde bir usulümüz yok. Ancak kamu düzenine ilişkin hususlarda ve bazı istisnai durumlarda hakim şüpheye yer vermeyecek şekilde hüküm kurabilmek maksadı ile aynı tanığı daha ayrıntılı bilgi alabilmek maksadı ile dinleyebilir.
Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hallerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir” hükmü yer almaktadır.
Tarafları tanıyıp, tanımadığınız sorulur. Dava konusu olan olayla bir ilginiz bulunup, bulunmadığı sorulmaktadır. Bu sorulara açıklık ve doğrulukla cevap vermelisiniz. Tarafları tanıyorsanız ya da dava konusu olay ile bir bağlantınız, dava sonucu ortaya çıkacak durumda bir menfaatiniz varsa mutlaka söyleyiniz.
Ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar ile sınırlı olmak üzere tanık dinleme, belge inceleme, bilirkişi görüşü alma, keşif yapma ve yemin teklif etme gibi işlemler yapılabilir, ancak tahkikata yönelik işlemler yapılamaz.
Tanıklıktan hiçbir sebep göstermeden çekinmeniz halinde veya çekinme sebeplerinizi bildirdikten sonra mahkemece sebepleriniz haklı bulunmadığında yine tanıklık yapmazsanız 500 TL disiplin para cezasına ve bu yüzden doğan giderleri ödemenize hükmedilecektir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 196. maddesi uyarınca; delil gösteren taraf, karşı tarafın açık izni olmadıkça, o delile dayanmaktan vazgeçemez.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 246. maddesine göre, hâkimin gerekli gördüğü hallerde, sözlü olarak dinlenmesi yerine, tanığa soru kâğıdı gönderilmesi mümkündür. Bu durumda tanık, hâkim tarafından belirlenecek süre içinde cevaplarını yazılı olarak bildirmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri