Pamuklu kumaşa çok benzer özellikler taşıyan viskoz kumaş zaman zaman çekme yapabilir. Ortalama 1 metrelik kumaş yıkandığında 1-2 cm yıkama sonrası çekme yapabilir.
Dikkatli kullanılırsa ve talimatlara uygun yıkanırsa herhangi bir çekme yapmaz ve deformasyona uğramaz.
- Şişme özelliği yüksektir ve böylece su geçirmez bir yapıya sahiptir.
Viskon kumaşla ilgili diğer bir merak edilen konu ise "viskon kumaş çeker mi?" sorusudur. Viskon kumaşlar yapısı gereği pamuğa çok benzediğinden çekme payı vardır. Örneğin, yaklaşık 1 metre kumaş birkaç cm çekebilir. Bu nedenle özellikle yıkama esnasında yüksek sıcaklıklardan kaçınmalıdır.
Genel anlamda 50 derece ve üzerinde belirgin bir çekme yapacağı söylenebilir. Bu kapsamda viskon kumaşlar, yıkama talimatlarına uygun bir şekilde yıkanmalıdır. Genellikle, viskon kumaşlar soğuk suda hassas çamaşırlar için önerilen deterjanlarla yıkanmalı ve düşük sıcaklıkta kurutulmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Viskon kumaş temizliği yapılırken çamaşır suyu gibi ağartıcı içerikli deterjan kullanımı tavsiye edilmez. Bu deterjanlar ürüne zarar verebilir. Çamaşır makinesinde yıkayacaksanız su sıcaklığının soğuk ayarda olmasına dikkat edebilirsiniz.
Viskoz bir diğer adıyla viskon kumaş, kadın ve erkek giyiminde artık sık sık kullanılıyor.
Viskon, viskoz işlemiyle elde edilen selülozdan yapılan rejenere üretilmiş bir lif için genelleştirilmiş bir terimdir. Üretilmiş bir rejenere selüloz lifi olarak, ne gerçekten doğaldır (pamuk, yün veya ipek gibi) ne de gerçek sentetiktir (naylon veya polyester gibi) - arada bir yere düşer.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Viskon ismi ile de bilinen viskoz; yapısal olarak aynı pamuk gibi selülozdan oluşur. Bu ipliklerden üretilen kumaşa ise viskoz kumaş denir. Selüloz esaslı rejenere lifler içinde en önemlisi ve en çok kullanıma sahip olan liftir.
Polyester kumaş özellikle kadın giyim sektöründe sıkça tercih edilir. İç giyimden dış giyime kadar pek çok eşyanın sağlam olması için faydalanılır. Özellikle kadın montlarının üretiminde kullanılan bu malzeme eşyaları su geçirmez, kir tutmaz ve dayanıklı bir hâle getirir.
Doğal yöntemler ile üretilen bu kumaş dayanıklı olmasına rağmen hassas bir yapıya sahiptir. Özenli kullanımı ve yıkama talimatlarına göre temizlenmesi gerekir. Yapıları gereği pamuğa benzediğinden dolayı çekme payı bulunur. Mesela, yaklaşık olarak 1 metre viskoz kumaş ortalama birkaç cm çekebilir.
Su Geçirmez Kumaşın Adı Nedir? Su geçirmeyen kumaşın halk arasındaki ismi poşet kumaşıdır. Bazı kesimler bu kumaşa su geçirmez kumaş ismi vermişlerdir. İngilizce'de Waterproof Fabric adı ile kullanılır.
Viskonun düşük olan ıslak mukavemeti dayanıksız olmasını ve ıslandığında çekmesini veya salmasını sağlar. Rutin yıkamalar viskon kumaşlarda gevşeme çekmesine neden olur. Bu sebeple, viskon lifinden üretilen tekstiller boyutlarını ve şeklini korumak amacıyla kuru temizleme veya çok hassas elde yıkama gerektirir.
Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez. Bu yüzden de bu tür kumaşları gönül rahatlığı ile yıkayabilirsiniz.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Moda ve giyim sektöründe yaygın olarak tercih edilen ve doğal kumaşlar arasında bulunan viskon kaliteli ürün sınıfı içerisinde bulunur. Yapıları itibariyle viskon kumaşlar oldukça konforlu bir kullanım sunar. Bu da pijama, yazlık ürünler, iç çamaşırı ve diğer tekstil alanlarında sıklıkla tercih edilmelerini sağlar.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Viskon kumaş kesinlikle terletme yapmaz ve cildin rahat nefes alıp vermesini sağlar. Terleme problemini tamamen ortadan kaldırır. Doğal ve sağlıklı bir ürün olduğu için ve cilt ile uyumu sayesinde kullanımı sırasında asla rahatsızlık vermez.
Viskon kumaş doğal bir kumaştır. En çok merak edilen de viskon kumaş terletir mi sorusudur. Viskon kumaşın suyu emme ve hava alan özelliği vardır. Kumaş nefes aldığı için terleme yapmaz ve rahattır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
VİSKON KUMAŞ YAZLIK MI KIŞLIK MI? Viskon kumaşlar hafif yapıdadır. Viskon kumaşlar terletmeyen yapıda olduğu için yaz mevsimlerinde daha çok tercih edilmektedir.
Viskon kumaş yazın giyilir mi gibi sorular da sorulmaktadır. Terletmez özelliğine bağlı olarak viskon kumaşların yaz aylarında rahatlıkla giyilebilmesi mümkündür.
Tekstilde kullanılan viskoz, selülozun bambuda çözülmesi ve ardından lifler oluşturmak için ekstrüde edilmesi ile elde edilen suni ipekdir. Bambu doğal bir liftir (polyester gibi popüler sentetiklerin aksine), yetiştirilmesi sera gazlarında azalmayı da sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri