Tanımlayıcı Araştırma Örnekleri Nelerdir? 1- Bir şirketin toplumun büyük çoğunluğunun en çok tercih ve talep ettiği ürünlerin listesini çıkarmak için yaptığı bir araştırma. 2- Toplumun belli başlı kişiler (örneğin bir sporcu ya da bir yazar) hakkındaki görüşlerini listeleyen ve analiz eden araştırma.
Tanımlayıcı araştırma nedir? Keşifsel araştırmanın aksine, doğası gereği daha kesin sonuçlar içerir. Yani tanımlayıcı araştırma, hedef kitleniz üzerinde istatistiksel çıkarım yapmak için kullanabileceğiniz ölçülebilir bilgileri veri analizi yoluyla toplar.
Bu tür araştırmalar, genellikle hastalıkların veya sağlıkla ilgili durumların toplumdaki dağılımı hakkında yüzeysel ve genel bir bakış açısı elde edilmesini sağlar. Tanımlayıcı araştırmalar, hastalık veya sağlıkla ilgili durumların kimde, ne zaman ve nerede görüldükleri sorularına cevap verdikleri için önemlidirler.
Tanımlayıcı ve tanısal araştırma çalışmalarında araştırma tasarımı: Tanımlayıcı araştırma çalışmaları, belirli bir bireyin veya bir grubun özelliklerini tanımlamakla ilgilenen çalışmalardır, oysa tanısal araştırma çalışmaları, bir şeyin meydana gelme sıklığını veya başka bir şeyle ilişkisini belirler.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
İlgili 33 soru bulundu
Tanımlayıcı araştırmalar ile hastalık risk faktörleri/nedenlerine yönelik hipotezler üretilebilir, sağlık hizmeti planlayıcıları için koruyucu ve eğitici programların nasıl etkili olacağı konusunda kaynak teşkil eder.
Kesitsel bir çalışmada toplanan veriler, incelenmekte olan değişken hariç tüm değişkenler açısından benzer olan denekleri veya katılımcıları içerir. Bu değişken çalışma boyunca sabit kalmaktadır. Bu, değişkenlerin araştırma boyunca değişebildiği boylamsal bir çalışmadan farklıdır.
Belirli bir bilgi kümesinin ilgi duyulan bazı özelliklerini ortaya koymayı amaçlayan araştırma türleridir. Tanıtıcı araştırmaların amacı genelde neden sonuç ilişkilerini gözlemlemek değil durum ya da olayların genel niteliklerini belirleyebilmektir.
Kesitsel araştırmalar, zamanda sadece bir noktayı yansıtan gözlemlere dayanan, bir olgunun ya da örneklemin belirli bir zamandaki hâlini gözlemlemeyi içeren araştırmalardır. Boylamsal araştırmalar ise araştırma konusunun gelişimini izleyen ve en az iki kere tekrarlanan araştırmalardır.
Tanımlayıcı analiz, araştırmacının değişkenler arasındaki nedensel ilişkileri keşfetmek, nüfus örüntülerini açıklamak veya temel olgular için yeni ölçütler geliştirmek isteyip istemediğine bakılmaksızın çok önemli bir araştırma yaklaşımıdır.
Karşılaştırmalı tanımlayıcı çalışmalar, ortamda doğal olarak bulunan iki ya da daha fazla grup arasındaki değişkenleri ve değişkenlerin farklılığını tanımlamaktadır. Gruplar incelenen değişken dışında, olabildiğince benzer olmalıdır.
Buna göre nitel araştırma yöntemleri; veriden anlam üretilebilmesi, verilerin sınıflaması ve benzeri boyut indirgemelerle anlaşılırlığının sağlanması ve sonuçların yorumlanmasında, kolaylıklar sağlayarak analiz sürecinde üstünlüklerin elde edilmesine olanak tanır.
Kalitatif (nitel) analiz; maddenin ne olduğunu anlamaya yönelik yapılan bir analizdir. Kimyada bir maddenin hangi element veya bileşiklerden meydana geldiğini inceleyen analiz dalına Kalitatif, bu element ya da birleşiklerden her birinin ne yüzde(%) de olduğunu inceleyen analiz dalına da kantitatif denir.
Ne, neden ve nasıl gibi soruları yanıtlamak için kullanıldığı için genellikle temellendirilmiş teori yaklaşımı veya yorumlayıcı araştırma olarak adlandırılır.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır. Bu çalışmaların kapasitesi, veri toplamada veya sonuçların yorumlanmasında herhangi bir önyargıdan, hatadan kaçınmak için titiz bir metodolojiye dayanmaktadır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Boylamsal desen: bir grup bireyin uzun zaman dilimi içindeki performansı değerlendirilir. Yani aynı denekler uzun yıllar boyunca tekrar tekrar incelenir. Bu nedenle, boylamsal desen yaş farklılıklarından ziyade yaşla birlikte değişen durumlar hakkında bilgi verir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Doküman analizi, nitel araştırmacılar için en kıymetli bilgi kaynaklarından biridir (Hoepfl, 1997). Dokümanlara bakarak, araştırılan olgu hakkında birçok detaylı bilgi elde edilebilmektedir (Travers, 2001).
Kesitsel Çalışmalar (The cross-sectional studies) bir zaman diliminde bir grup denekten toplanan verinin incelenmesidir. Kohort çalışmalarına, ileriye yönelik çalışmalar (prospective studies) da denir. Bu tür çalışmalar- da bir risk etkeninin etkisi ileriye doğru incelenir.
şimdiki olayları geçmişteki olaylar üzerinden açıklamaya çalışan; katılımcıları, içinde bulunulan zamandan başlayarak geçmişe doğru inceleyen, deneysel olmayan araştırma türü.
Bazı yaygın araştırma modelleri şunlardır: Deneysel araştırma modeli Gözlemci araştırma modeli Anket araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Nicel araştırma modeli Nitel araştırma modeli Karşılaştırmalı araştırma modeli Meta-analiz araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Toplumsal araştırma modeli ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri