İlaçlı tomografi, beyin tomografisi hariç diğer tüm çekimlerde uygulanabilir. Bu görüntüleme yöntemi ilaçsız tomografiye göre daha detaylı bir görüntü sunar.
Bilgisayarlı Tomografi kanama, kan pıhtıları veya kanser gibi hayati tehlike yaratabilecek durumlarında teşhisinde hayat kurtarıcıdır.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Batın bilgisayarlı tomografisi bilinen diğer adıyla Abdomen BT, karın bölgesindeki iç organların detaylı görüntülenmesine olanak veren bir testtir. İnce bağırsak, kolon, mesane, pankreas, safra kesesi gibi organlarda var olan ağrı yada rahatsızlıkların tespitinde doktor tarafından bu testin uygulanması istenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
Damarların 3 boyutlu görüntüsü alınabiliyor
İki veya üç boyutlu olan bu görüntüleme işlemi için ortalama 10 saniyelik bir süre yeterlidir. Aslında bilindik akciğer veya beyin tomografisi ile aynı mantıkta işleyen bu yöntem ile tıkalı veya daralma olan bir damar olup olmadığı kontrol edilir.
İlaçlı tomografi; belirli kanserleri teşhis etmeye yardımcı olmak için, kanserin ne kadar yayıldığını bulmak (evreleme), kanser tedavisinin işe yarayıp yaramadığını öğrenmek veya takip için, kanserin tedaviden sonra geri gelip gelmediğini (geri gelip gelmediğini) veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını ...
Bilgisayarlı tomografi (BT) vücut bölgelerinin değişik açılardan çekilen ve kesit adı verilen incelikteki çok sayıdaki radyografilerini bilgisayara aktarıp görüntülenmesini sağlayan bir inceleme yöntemidir. Bu yöntemde X ışını kullanılır.
Dr. Isaacs, ”Bilgisayarlı tomografi taramasında yüzde 25 oranında hatalı sonuç alma riski var. Bu da daha ileri tarama tetkiklerine ve bazen de gereksiz biyopsi ve cerrahi müdahaleye yol açıyor,” diyor.
Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
Evreleme testleri ve işlemleri, kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığını görmek için kemik taraması ve röntgen gibi görüntüleme testlerini içerebilir. Kanser evreleri genellikle Roma rakamları ile gösterilir –I'den IV'e kadar- ve yüksek rakamlar daha ilerlemiş kanserleri işaret eder.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar.
PET tomografi ve BT (bilgisayarlı tomografi) arasında birçok fark bulunmaktadır. BT taraması vücut organlarının ve dokunun boyutunu ve şeklini değerlendirebilir, ancak bunların nasıl çalıştığını değerlendiremez. PET taraması ise bir organın nasıl çalıştığını gösterebilir.
Bilgisayarlı tomografinin özel bir yönteminde kolonoskopiye benzer şekilde kalın bağırsak iç yapıları değerlendirilir ve hastalıklı bölgenin üzerindeki bağırsak yapıları hakkında da bilgi sağlanabilir.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Beyin MR'ı veya CT taraması
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin tümörü teşhisinde faydalanılan en iyi görüntüleme testidir. MRI'ya giremiyorsanız bilgisayarlı tomografi (BT) iyi bir alternatiftir.
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
Radyodiagnostik uzmanı Dr. Tahsin Güneysu da anjiyo yapan tomografiler için yılda en fazla 50 mSv doz uyarısının yapıldığını belirterek, “Bu da 25 kez koroner tomografi çektirmek demek. Tabii bu sayı düşük doz kullanılan 256 kesitli tomografi için geçerli. Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi.
Böyle durumlarda tomografi çektirecek kişinin ilaca yönelik bir alerjisi olup olmadığı yine uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilir. Organların, dokuların, damarların kısacası görüntü alınmak istenilen bölgelerden daha detaylı görüntü almak için ilaçlı çekim tercih edilebilir.
İlaçlı tomografi nedir? Daha net ve detaylı görüntülerin elde edilmesi için kullanılan ilaçlı tomografi, görüntülenmesi hedeflenen bölgeye ve incelemenin tipine göre hastaya ilaç verilerek yapılır. Öncesinde detaylı olarak hastanın alerjik geçmişi sorgulanır.
Ağızdan kontrast madde alınması gereken durumlarda su içerisine karıştırılan kontrast maddenin tetkikten 1 saat önce içilmeye başlanması gerektiğinden hastanın randevu saatinden 1.5 saat önce merkezimizde bulunması gerekmektedir. Gereken hastalarda rektal yoldan (makattan) ilaç verilebilmektedir.
EKG ve kan tetkikleri dışında akciğer filmi, ekokardiyografi (EKO) veya nadir de olsa bilgisayarlı tomografi (CT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi radyolojik tetkiklerden de kalp krizi tanısında faydalanılabilir.
Bilgisayarlı tomografide kalbi görüntülemek, koroner arterlerin ne durumda olduğunu analiz etmek, kesitler almak yalnızca 10-15 saniye sürüyor. 10 saniye içerisinde kalp tomografisi tamamlanıyor ve görüntüler bilgisayar ekranına aktarılarak radyoloji uzmanı tarafından inceleniyor.
Aşağıdaki yöntemlerle birlikte beyin damar tıkanıklığı tanısı konabilir: Doppler ultrasonografi. Bilgisayarlı Tomografi ya da Manyetik Rezonans (MR)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri