Baş Ağrısı Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösteren yüksek tansiyon, kalpte damar tıkanıklığına, kalp kasında kalınlaşmaya ve kalp krizine; beyinde ise damar tıkanıklığı ve beyin kanamasına yol açabiliyor.
Oluşan şişlik beyne daha fazla baskı uygular ve baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kafa karışıklığı, halsizlik, nöbetler ve bulanık görme gibi semptomlara neden olur. Kişi kan basıncını düşürebilirse, semptomlar genellikle bir saat içinde geçer.
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
Kalpten pompalanan kan miktarı ile birlikte damarların göstermiş olduğu direnç sonu kan basıncı oluşmaktadır. En önemli belirtiler arasında baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı, bulantı, kusma, burun kanaması ve çarpıntı vb. şikayetler oluşmaktadır.
Yüksek tansiyon baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı ve bilinç bulanıklığı gibi birçok belirtiyle kendini belli edebileceği gibi herhangi bir belirti olmadan da oluşabilen bir rahatsızlıktır.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Kafa içi basıncını ölçmenin en doğru yolu kafa içine bir basınç ölçer yerleştirmektir. Beynin lateral ventriküllerine cerrahi olarak yerleştirilecek bir katater yardımı ile hem kafa içi basıncı ölçülebilir, hem de basınç düşürme ve örnekleme amacıyla beyin omurilik sıvısı boşaltılabilir.
Sinirsel tansiyon strese bağlı olarak düşen ya da yükselen tansiyon demektir. Özellikle günümüzde strese bağlı çok fazla hastalık ortaya çıktığından tansiyon da bunlardan biridir. Sinirsel tansiyonun önüne geçmek için bol sıvı tüketmeniz, egzersiz yapmanız ve sağlıklı beslenmeniz gerekir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Genetik yatkınlığın önemli rolünün olduğu hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığında bazı yaşam alışkanlıkları da etkili olabilir. Tuz tüketimi, stres, aşırı kilo buna örnektir. Öte yandan uyku apnesi, tiroid, böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıklar da yüksek tansiyona neden olabilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Tehlikeli baş ağrıları, geçmişinde migren, gerilim baş ağrısı sık yaşayanlarda bazen karışabilir. Her zaman yaşanan baş ağrısı olduğu düşünülebilir. Tehlikeli baş ağrıları içinde en korkulanı ve hayatı tehlikesi olanı SAK (subaraknoid kanama) yani beyindeki atardamar bozukluklarının yırtılmasıdır.
Tansiyonun 1490/90 üzerine çıkması hipertansiyonu yani yüksek tansiyonu gösterir. Bu değerlerin üstünde bir değer görüldüğünde tansiyonun yükseldiği anlaşılmalıdır. Bu değerler gittikçe yükselebilir ve beyin kanaması riskini oluşturabilir.
Diyet önlemleri, düzenli egzersiz ve yüksek doz tansiyon ilacı kullanmanıza rağmen tansiyonunuz kontrol altına alınamıyorsa dirençli hipertansiyonunuz var demektir. Bazı ilaçlar, alkol, tiroid bezinin aşırı çalışması, bitkisel ürünler bu tansiyon türünün en önemli sebepleri arasında.
Hem sıcak hem de açlık birleştiğinde ani tansiyon, şeker düşüklükleri görülebilir. Dehidratasyon sebebiyle kalp krizine kadar gidebilecek sağlık sorunları yaşanabilir. Ayrıca öğün sayısının azalması, vücudun metabolizma hızının da yavaşlamasına yol açar, bu ise kilo alımına sebep olur.
Limon, kısa süre içerisinde tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyon ölçüldüğünde yüksek çıkıyorsa limon ile müdahale etmeyi düşünebilirsiniz. Tansiyon bu şekilde düşmüyorsa gerekli tıbbi müdahaleye başvurulabilir.
En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar. Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
Tansiyonu aniden yükselen kişinin baş dönmesi geçene kadar bir yere oturtulmalı. Limonlu su çok daha hızlı bir şekilde tansiyonun düşmesini sağlar. Hastanın midesi bulanıyorsa limonlu su yerine soğuk su içebilir. Eğer tansiyon üzüntü ya da stres yüzünden yükseldiyse hasta teskin edilmeli ve sakinleştirilmeli.
Yine ateş basması, yüzde kızarıklık, halsizlik gibi şikâyetler de hipertansiyonun belirtileri arasındadır.
İstatistikler, yüksek tansiyonun kardiyovasküler hastalıkların başlıca risk faktörlerinden biri olduğunu gösterirken yürüyüş yüksek tansiyon hastalarına uzun süredir öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri