İlaçlar: Bazı ilaçlar, kalp çarpıntısına neden olabilir. Örneğin, astım ilaçları, bazı tansiyon ilaçları ve bazı antidepresanlar kalp çarpıntısına neden olabilir.
Günümüzde yüksek tansiyon ilacı olarak etki göstermesinin yanı sıra BELOK gibi beta bloker ilaçlar, istirahat nabız sayısını azaltıp, kalp kasının oksijen gereksinimini azalttığı için koroner arter hastalığı ve kalp yetmezlikli hastalarda yüksek tansiyon ilacı olarak tercih edilmektedir.
Belli başlı yan etkileri, baş ağrısı, halsizlik, öksürük, bacaklarda şişme ve nadiren kaşıntı yapmalarıdır. Bunların önemli bir kısmı ilacı kullandıkça hafifler veya geçer.
İlaçlar
İlaç kullanımı, kalp çarpıntısına yol açan en önemli dış etkenlerden biri. Özellikle grip ve astım ilaçları, guatr ilaçları, antibiyotikler ve depresyon ilaçları ciddi çarpıntı atakları yapabilir.
Taşikardi, kalp atış hızının dakikada 100'ün üzerinde olmasının tibbi karşılığıdır. Koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve kalp kapakçık hastalığı gibi kalp problemleri taşikardiye neden olurken bazen de ilaç kullanımı, stres, korku, egzersiz, kansızlık, alkol ve sigara kullanımı da taşikardiye yol açabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Çarpıntıyı hissettiğinde hastaya yapması için bazı manevralar öğretilir. Valsalva manevrası (ıkınma) ve göz masajı tercih edilen birkaç manevradan biridir. Ventriküler taşikardi ve fibrilasyonda antiaritmik ilaçlar kullanılır. Kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler en çok tercih edilen antiaritmik ilaçlardır.
Ventriküler taşikardi atakları kısa olabilir ve hiçbir zarara yol açmadan birkaç saniye sürebilir. Ancak birkaç saniyeyi aşan ataklar, yaşamı sekteye uğratacak acil bir durum haline gelebilir.
Örneğin, astım ilaçları, bazı tansiyon ilaçları ve bazı antidepresanlar kalp çarpıntısına neden olabilir. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı: Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, kalp çarpıntısı riskini artırabilir. Stres ve sinir bozuklukları: Stres ve sinir bozuklukları, kalp çarpıntısına neden olabilir.
Çarpıntı Hissedildiğinde:
Su içmek, vücuttaki elektrolit dengesini düzenler. Elektrolit dengesizlikleri, çarpıntıya neden olabilir. Su içmek, vücuttaki sodyum, potasyum ve diğer elektrolit seviyelerini düzenleyerek kalp ritmini stabilize edebilir.
Bugün kullandığımız tansiyon düşürücü ilaçların olası yan etkileri, yüksek tansiyonun vücuda (kalbe, beyne ve böbreklere) vereceği hasarın yanında çok çok önemsizdir. Çünkü hipertansiyonu tedavi etmezsek kalp krizi, felç ve ölüm riski çok yüksektir.
Tansiyon düşürücü ilaçları bir süre kullanıp bırakmak. Bir çok hasta, ilaçlarla kan basıncı kontrol altına alınınca ilacını bırakır. Hipertansiyonun büyük olasılıkla ömür boyu hastaya eşlik edeceği unutulmamalı. İlacın bırakılması, hipertansiyonun vücuda zarar vermesine yol açar.
Ayşegül Karahan Zor “Kan basıncı yeterince kontrol altına alınamadığında ortaya çıkan diğer önemli sonuçlar ise beyin kanaması ve felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetersizliği, görme kaybıdır.
Kalp çarpıntısı genellikle stres, egzersiz, soğuk algınlığı, panik atak ya da bazı ilaçların yan etkileri gibi durumlarda, kalbin normalden daha hızlı atmasıdır. Genelde birkaç saniye süren bu tür çarpıntıların nedeni önemsizdir.
100'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak 100-120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır. Gerçek çarpıntı dediğimizde nabzın çoğunlukla dakikada 150-160'ın üzerinde olmasını görüyoruz.
Her ilacın olduğu gibi tansiyon ilaçlarının da yan etkileri vardır. Yan etkisiz bir ilaç günümüz koşullarında mümkün değildir çünkü yan etkisiz herhangi bir madde/ürün de mümkün değildir. Vitamin ilaçları bile yan etkiye yol açabilir.
Çarpıntıya karşı hangi besinler tüketilmelidir? Üzüm ve bal çarpıntıyı azaltıcı etkileri iyi bilinen gıdalardır. Üzüm suyu, limonlu suyla veya sütle karıştırılmış balın düzenli tüketimi çarpıntıya iyi gelir.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
KALP RİTİM BOZUKLUĞUNA HAYAT KURTARAN MÜDAHALE-EN
Kalp çarpıntısı problemlerinde ilaçsız tedavinin mümkün olduğunu ifade eden Doç. Dr. Akçakoyun, özellikle tespit edilemeyen kalp ritim bozukluklarında elektrofizyolojik ablasyon yönteminin, en etkili tedavi yöntemi olduğunu vurguladı.
Vücut, fiziksel bir tehlikenin içindeymiş gibi kalp atışlarını hızlandırır. Her endişeye neden olan olayda kalp çarpıntısının ortaya çıkması bu psikolojik durumdan kaynaklanır. Ani korku, kaygı, şaşkınlık gibi duygular vücutta adrenalin hormonunun salgılanmasına ve kalp atışlarının hızlanmasına sebep olur.
Kalp çarpıntısı, kalbin hızlı çarptığının hissedilmesidir. Hipertansiyon hastalarında sık görülen belirtilerden birisidir. En önemli nedeni hastanın tansiyondan dolayı kapıldığı endişe, korku ve strestir. Bu konularda yapılacak telkin ve tedaviyle çarpıntı düzelebilir.
Ventriküler Taşikardi
Çok nadiren de olsa sağlıklı bireylerde de ortaya çıkabilir. Düzenli bir ritmdir ancak kalp çok yüksek hızlara çıkabilir. Bu nedenle beyne yeretince kan gidemediği için , baş dönmesi , bayılma ilk bulgu olabilir. Ölümcül bir ritm bozukluğudur.
Atriyal taşikardi geçici olabilir, ancak bazı vakalarda taşikardi tedavi edilmedikçe sona ermeyebilir. Atriyal çarpıntı: Atriyal fibrilasyona benzer, ancak bu taşikardide kalp atışları görece daha düzenlidir. Atriyal çarpıntı atakları kendiliğinden kaybolabilir ya da tedavi gerektirebilir.
Derin Nefes Almak: Kalp çarpıntısı hissedildiğinde derin ve yavaş nefes alarak vücudu sakinleştirmek, kalp atışlarını normale döndürebilir. Stresten Uzak Durmak: Stres, kalp çarpıntısına neden olabilir. Yoga, meditasyon ve derin nefes alma teknikleri gibi rahatlama yöntemleri stresi azaltabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri