Her ilaç gibi tansiyon ilaçlarının da yan etkisi vardır. Ancak bu yan etkiler çoğu zaman hastanın hayatını tehdit etmez, basit bazı tedbirlerle giderilebilir. Yani genel olarak oldukça emin ilaçlardır. Belli başlı yan etkileri, baş ağrısı, halsizlik, öksürük, bacaklarda şişme ve nadiren kaşıntı yapmalarıdır.
Bugün kullandığımız tansiyon düşürücü ilaçların olası yan etkileri, yüksek tansiyonun vücuda (kalbe, beyne ve böbreklere) vereceği hasarın yanında çok çok önemsizdir. Çünkü hipertansiyonu tedavi etmezsek kalp krizi, felç ve ölüm riski çok yüksektir.
Örneğin tansiyon böbrek damarında daralmaya bağlı ise darlığın giderilmesinden sonra tansiyon ilacına gerek kalmayabilir. Bu nedenle tansiyonun nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Şimdi de evet. Yaşam düzeni değişikliklerine dikkat etmezseniz ve doktorunuz size ilaç önermişse çoğu kez ilaç tedavisi ömür boyu sürer.
Antihipertansifler, kan damarlarını genişleterek başka deyişle daralmasını, büzülmesini önleyerek veya kalbin iş yükünü azaltarak kan basıncını düşürürler.
Yanlış: İlaç verilmişse, kendinizi iyi hissetseniz ve tansiyonunuz normale dönse bile ilacınızı mutlaka düzenli ve kesintisiz olarak kullanınız. Unutmayınız ki ilacı azalttığınız veya bıraktığınız zaman, tansiyonunuz tekrar yükselecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Ancak hipertansiyon tedavisi ömürboyudur, tedavide kullanılan ilaçlarla kan basıncı normal sınırlara düşer, ancak tedavi kesilirse kan basıncı yine eski değerlerine ulaşacaktır, bu nedenle tedaviye ara verilmemelidir, en az yılda bir kez doktora kontrole gidilmelidir.
Yüksek tansiyon tedavisi sırasında yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. Tüm tedavilere dirençli hipertansiyon durumunda ise böbrek atardamarlarına işlem yapılarak kan basıncı kontrol altına alınabilir.
Hipertansiyonda doğru bilinen yanlışlar
Yanlış: “Tansiyon ilaçları böbreğimi çürütüyor”. Doğru: Tam tersine tansiyon ilacı kullanılmazsa böbrekler hasarlanıyor. Böbrek yetersizliğinin en önemli nedenlerinden biri hipertansiyondur.
Her ilaç gibi tansiyon ilaçlarının da yan etkisi vardır. Ancak bu yan etkiler çoğu zaman hastanın hayatını tehdit etmez, basit bazı tedbirlerle giderilebilir. Yani genel olarak oldukça emin ilaçlardır. Belli başlı yan etkileri, baş ağrısı, halsizlik, öksürük, bacaklarda şişme ve nadiren kaşıntı yapmalarıdır.
Yüksek tansiyon şikayeti olanların özellikle yağlı ve yağda kızartılmış besinler, hamur işleri, hamur tatlıları, kırmızı et ve sakatatlardan uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca kahve, çikolata, şekerli gazlı içeceklerle tuz, margarinler ve aşırı çay tüketimi de tansiyonu yükselten yiyecekler listesinde bulunmaktadır."
İlaçların mutlaka azaltılarak kesilmesi gerekir ki bu süre en az 10 gün olmalıdır.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
2. Tansiyon ilacını her gün alın. Tansiyon ilaçları sadece alındıkları gün etkilidir. O nedenle ilacınızı almayı unutursanız tansiyonunuz hemen yükselecektir.
etkili işlem kan basıncının iyi kontrolüdür. Kan. basıncını düşürmek için kullandığımız ilaçların böbreğe. bir zararı yoktur hatta böbreği koruyucu etkisi söz.
Kan basıncının düzenlenmesinde ACE inhibitörleri büyük bir role sahibidir. Bu tür ilaç grupları kan damarlarını genişleterek ve vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlayarak damarlardaki basıncı azaltır [1-4].
Hipertansiyon ilaçları: Hipertansiyonun kendisi ereksiyon sorunlarına neden olabileceği gibi hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar da cinsel yaşamı olumsuz etkiler. Başka bir ifadeyle tansiyon ilaçları iki ucu keskin pıçak gibidir. Bu grup ilaçlar tansiyonu düşürürken erektil disfonksiyona neden olurlar.
İdeal tansiyon 120/80 ve altındaki tansiyon değerleridir. Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlıyor. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor.
Örneğin, astım ilaçları, bazı tansiyon ilaçları ve bazı antidepresanlar kalp çarpıntısına neden olabilir. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı: Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, kalp çarpıntısı riskini artırabilir. Stres ve sinir bozuklukları: Stres ve sinir bozuklukları, kalp çarpıntısına neden olabilir.
Egzersiz, DASH diyeti, sodyumun azaltılması, alkol kullanılmaması ve kilo verilmesi yüksek tansiyon hastalarında düşük doz ya da tek ilaç kullanımını ortadan kaldırabiliyor.
Yüksek tansiyon ortaya çıktığında evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle tansiyonu düşürmek mümkündür. Tansiyon yükseldiğinde öncelikle soğuk suyla başınızı yıkayabilir, limonlu su ve ayran içebilir, sarımsak tüketebilir, kuşburnu çayı ve kekik suyu kaynatabilir ve ayrıca muz yiyebilirsiniz.
C vitamini özelliği ile şifalı olmaya devam eden limon, yüksek kan basıncını önler. Tansiyon hastalarının gün içinde limonlu su veya içecekler tüketmesi, sağlık açısından etkili olacaktır. Yüksek tansiyona ne iyi gelir ne düşürür diyorsanız evde pratik çözüm arıyorsanız limonlu suyu deneyebilirsiniz.
Hipertansiyon tedavisi geçici mi yoksa ömür boyu süren bir tedavi midir? Bu rahatsızlık, gelip geçici değil kronik bir hastalıktır. Hipertansiyon tedavisi, eğer ikincil hipertansiyonda olduğu gibi altta yatan bir nedene bağlı değilse bir ömür sürer.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir.
Yaş: Yüksek tansiyon görülme oranı ilerleyen yaşla birlikte artar. Buna karşın tansiyon yüksekliği genellikle ilk olarak 35-50 yaşlarında saptanır. Cinsiyet: 50 yaşın altındaki grup ele alındığında erkeklerde daha sık görülür. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri