Damar içindeki kan basıncının belirli bir düzeyin üzerine çıkması hipertansiyon olarak değerlendirilir. Hipertansiyon vücuttaki tüm damar sisteminde, bu arada kapalı bir kutu olan beyin içinde de basıncın yükselmesine neden olur. Kafa içindeki kan basıncının artması baş ağrısı olarak ortaya çıkar.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Yüksek tansiyonun beyin sağlığı açısından bir diğer olumsuz etkisi iskemik inme riskini arttırmasıdır. Yüksek tansiyon kan damarlarına zarar verir. Damarların daha sert ve dar hale gelmesine sebep olur. Pıhtı oluşmasına ve beyne gitmesine ya da beyni besleyen damarların tıkamasına yol açarak felce neden olabilir.
Yüksek tansiyon baş ağrısına neden olabilir. Yüksek tansiyon, kan damarlarınıza fazla baskı yapar, bu da baş ağrısı gibi semptomlara yol açabilir. Bu tür baş ağrıları genellikle "hipertansif kriz" veya "yüksek tansiyon krizi" olarak adlandırılır.
Nörolojik muayenede nöroloji uzmanı tarafından da yapılabilen göz içi muayenesinde göz siniri ödemi tipik belirtisidir. Beyin suyu basıncı, belden bir iğne ile ölçüleren tanı kesinleştirilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Kafatası içi basıncın artmasına 'kafa içi basınç artışı sendromu' (KİBAS) adı verilmektedir. Kafa içi basıncının artması beyin ve omuriliğe zarar verebilmektedir. KİBAS tıbbi açıdan acil bir durumdur ve nedeninin ortaya konulup hızlı tedavi edilmesi gerekmektedir.
En sık görülen semptomlar; kafa bölgesinde dolgunluk-gerginlik hissi, ensede zonklama, sıcak basması hissi, kulaklarda uğultu, boyunda ve göğüste çarpıntı ve denge bozukluğudur.
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Kafa içi basıncı (KIB) veya intrakraniyal basınç (İKB) kafatası içerisindeki Beyin-omurilik sıvısı ve beyinin oluşturduğu basınçtır. Ölçü birimi milimetre-cıva (mmHg)'dır. Düz zeminde uzanan sağlıklı bir erişkinde normal aralık 7-15 mmHg aralığındadır.
Beyin tansiyon yükselmesinden şüphelenildiğinde çocuğa önce görme alanı yaptırılması, beyin MR veya tomografisinin çektirilmesi ve şüpheleri ortadan kaldırmak için kafa içi basıncının ölçülmesi gerekmektedir. Kafa içi basıncının usulüne uygun olarak düşürülmesi ve hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kan basıncınız çok yüksekse, dikkat etmeniz gereken bazı belirtiler olabilir: Şiddetli baş ağrısı Burun kanaması Yorgunluk veya kafa karışıklığı
Hipertansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Hipertansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Yüksek tansiyon durumunda sol tarafa yatılması önerilir. Kanı kalbe döndüren kan damarları üzerindeki baskıyı hafiflettiği için yüksek tansiyon için en iyi uyku pozisyonu olarak kabul edilir. Bu damarlar vücudun sağ tarafında bulunur ve eğer sağ tarafa dönerseniz dolaşımı yavaşlatarak sıkışabilir.
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Yüksek tansiyon; baş ağrısı, halsizlik, çarpıntı, aşırı terleme, kulaklarda uğultu hissi ve çınlama, uzuvlarda şişlik, burun kanaması, sık gelen idrar şeklindeki belirtilerle nadir olarak kendini gösterir. Kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon çok ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir.
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Siyah çay, ülkemizde en sevilen ve en çok tüketilen içecek. Sabah kahvaltısından uyku saatine kadar günün her saatinde tüketiliyor.
En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar. Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
Kanın yüzde 90'ı sudan oluşur. Su içmek, kan hacmi ve kan basıncını doğrudan etkiler. Yeterli su içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamaz, tansiyonda yükselişe neden olabilir.
Özellikle panik atak olan hastalarda ani tansiyon yükselmeleri fazladır. Eğer hastada daha önce belirlenmiş bir hipertansiyon varsa, panik atak sırasında tansiyonları çok fazla yükselir, 200 mmHg, yani 20'nin üzerine kadar çıkabilir.
Basınç ayrıca beyne veya omuriliğe zarar verebilmektedir. Artan kafa içi basıncın önemli bir belirtisi kötü bir baş ağrısı olabilir. Bu tür bir baş ağrısı acil bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Ne kadar erken yardım alırsanız, iyileşme olasılığınız o kadar artar.
Optik sinir kılıfı çapı (OSKÇ) kafa içi basınç artışı (KİBA) tanısının koyulması için ölçülür. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans görüntüleme (MRI) KİBA tespiti için sık kullanılır.
Çocuklarda; beyin, sinir ve omurilik cerrahi, çocuk ve çocuk nöroloji kliniklerinde, yetişkinlerde ise beyin, sinir ve omurilik cerrahi ve Nöroloji kliniklerinde teşhis ve tedavi işlemş gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri