Tansiyonunuzu her gün aynı saatte, örneğin her sabah ve akşam aç karnına ve tansiyon ilaçlarını almadan önce ölçün. Ölçümden önce 5 dakika dinlenin. Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin.
İşte aşağıda inceleyeceğimiz çalışmada 1610 insanda aralıklı aç kalmanın tansiyon üzerinde ne gibi etkileri olacağı incelenmiş ve sonuçta aralıklı aç kalmanın tansiyon kontrolüne büyük fayda sağladığı izlenmiştir.
Tansiyon ölçümü sırasında kol kalp hizasında olmalıdır ve tansiyon cihazı dirseğin iç yüzeyindeki atardamarın olduğu noktaya yerleştirilmelidir. Kol kalp hizasının altındayken yapılan tansiyon ölçümünde olduğundan daha yüksek sonuçlar çıkabilir.
Normal değer 120–80 mmHg (cıva) dir.
Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin. Yemekten sonra en az iki saat, kahve veya sigara içtikten sonra en az yarım saat bekleyin. Ölçümden önce gerekirse mesane ve bağırsaklarınızı boşaltın.
İlgili 15 soru bulundu
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Manşonu yaklaşık 180 mm.Hg'ya ("180 milimetre-civa" diye okunur) kadar şişiriniz. Bu basınç çoğu kimsede damarlardaki basıncı yenmeye yetecektir. Eğer bu seviyede nabız atışına benzeyen hiçbir ses duymuyorsanız 30 mmHg. kadar daha şişirip yine nabız atışı şeklinde hiçbir ses duymadığınızdan emin olunuz.
Büyük tansiyon 12-13 arası normal, 13-14 arası yüksek normal, 14'ün üzerinde ise hipertansiyon hastası olarak kabul ediliyorsunuz. Prof. Dr.
Tansiyonu genellikle 14'e 9'un üstünde çıkan yüksek tansiyon hastalarında orta veya şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı, kaygı, bulanık veya çift görme ve yorgunluk belirtileri görülür. Bu belirtilere ayrıca sık idrara çıkma, kulak çınlaması, burun kanaması gibi semptomlar da eşlik edebilir.
Genel kanı koldan ölçümün daha doğru sonuçlar verdiği üzerinedir. Günümüzde dijital tansiyon aletleri kullanım kolaylığı bakımından daha çok tercih edilmektedir. Kaliteli ve güvenilir bir marka olduğu sürece bilekten veya koldan ölçüm yapan cihazlar için her ikisi de güvenlidir.
Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin. Yemekten sonra en az iki saat, kahve veya sigara içtikten sonra en az yarım saat bekleyin. Ölçümden önce gerekirse mesane ve bağırsaklarınızı boşaltın.
Kollardan birindeki ölçüm genellikle diğerinden hafifçe yüksek çıkar; bu normaldir. Hangi koldaki değer daha yüksekse artık hep o koldan ölçüm yapılır. Ancak, kollar arasında büyük tansiyonda 20 mmHg 'den fazla fark olması normal değildir (Örneğin; sol kol 155/75 mmHg, sağ kol 120/70 mmHg; yani 155-120 = 35).
Tansiyon gibi düzenli olarak nabzınızı da ölçün
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
Günün saati: Tansiyonunuz genellikle uyanma ve uyku saatleri arasında yükselir ve düşer. Genellikle uyku sırasında en düşüktür, gün boyunca yükselir ve öğleden sonra tekrar düşmeye başlar. Sıcaklık: Tansiyon genellikle soğukta daha yüksek ve sıcakta daha düşüktür.
Kanın yüzde 90'ı sudan oluşur. Su içmek, kan hacmi ve kan basıncını doğrudan etkiler. Yeterli su içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamaz, tansiyonda yükselişe neden olabilir.
Tansiyon hastalarının çok sıcak havalarda dışarı çıkmaması ve sıvı alımını artırması gerekir. Kan basıncını kontrol altına almak için tuzu ve alkolü azaltmanın yanı sıra, bol bol sebze meyve tüketilmesi, doymuş yağ asitlerinin sınırlandırılması, şekerli besin ve içeçeklerden uzak kalınması önemlidir.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
Benim tansiyonum yükseldi mi endişesi ve paniği bile tansiyonunuzu birkaç basamak yükseltebilir. Bu nedenle hipertansiyon nedeniyle tansiyon takibi yapılan hastalara çok gerekmedikçe günde 2 kereden fazla tansiyon ölçmeyi önermiyoruz tansiyon yüksekliği korkusu bazen hipertansiyondan DAHA Fazla zarar verebilmektedir.
2. Avrupa Hipertansiyon Birliği doktora gitmeden önce 1 hafta kan basıncı takibi önermektedir. 1 haftalık kan basıncı ölçümü yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar: Kan basıncı sabah ve akşam 1-2 dakika ara ile ikişer kez ölçülmelidir yani günde 4 ölçüm yapılmalıdır.
Bilal Boztosun, "Tansiyon hastaları evde kullandıkları bilekten ölçüm cihazlarında yanlış sonuçlarla karşılaşıyor. Tansiyonun takibi hayati öneme sahip. Hastalar mümkünse tansiyonu koldan ölçen bir alet tercih etmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri