Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Güzel şehrimiz Mersin'den çıkıp tüm şehirlerde kolaylıkla bulabileceğimiz, bir adeti ile asla tadına doyamayacağımız, nefis bir yiyecek tantuni. Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
Tantuniyi dileyen lavaşta, dileyen sandviç ekmeğinde yiyor. Sandviç ekmeği biraz daha karın doyurucu ama lavaş çok daha fazla tercih ediliyor. Ayrıca farklı iki seçenek daha var: Tavuk tantuni ve yoğurtlu tantuni. Tavuk tantuni, tavuğun göğüs etinden yapılıyor.
Mersin yöresine özgün bir yemek olan tantuni, genellikle biftek ile hazırlanır. Ana malzemeleri et, lavaş ve baharat çeşitleridir. Yapımında sac tava kullanılır.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Tantuni hem Mersin hem de Antakya'da meşhur bir yiyecektir. Bu iki şehrinde birbirinden farklı pişirme ve sunma tekniği vardır. Mersin Tantunisi daha ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken Antakya Tantunisi ise satır kıymasından yapılmaktadır.
500gramtavuk göğsü(yaklaşık 4 adet)
Kuzu Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır? Kuş başı doğradığımız etimizi ocağa alıp suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz. Piştikten sonra yemeklik doğranmış soğanı biberleri ve baharatını ekleyip iyice soteliyoruz, tuzunu en son atıyoruz.
Bu arada haşlanan etlerimizi kenara alalım. Sacımızın içine 1 çay bardağı sıvı yağ koyuyoruz. 1 su bardağı da suyumuzu koyalım. Ardından haşlanan erlerimizi koyup göz kararı tatlı toz biberimizi atalım.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Tantuni ufak ufak doğranmış dana etinin yağlı kaburga kısmının soğan, domates, maydanoz ve bazen sivri biberle birlikte pamuk yağı ile sacda pişirilmesi şeklindeki bir tür sac kavurmadır.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır. Ayrıca servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunumunun yapılmasıdır.
Tavuk göğüs eti minik küpler halinde doğranır. Etler tencereye alınarak üstünü geçecek kadar su eklenip haşlanır. Etler haşlanırken soğanlar piyazlık doğranır. Tuz ve maydanoz ilave edilerek karıştırılır.
Kenarları düz ve orta kısmı çukur yapısıyla tantuni pişirmek için sıklıkla tercih edilir. Tavanın ortasında bulunan iç küveti, sıcaklığı güçlü şekilde ileterek malzemeleri kolayca pişirir. Pişen malzemeleri kenardaki düz alana alarak fazla pişmeyi önleyebilirsiniz.
Tantuni püf noktası nedir? Pişirme esnasında saca arada eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlar. Önceden dinlendirilmiş et kullanabilir, et suyu yerine aralarda çok az miktarda su ekleyerek de ocağı ateşleyebilirsiniz.
Çiğ et pişerken takriben ağırlığının üçte birini kaybettiğini düşünürsek dürüm başına 90 gram olur. Bu durumda 1 kilo etten kac tane tantuni çıkar? 11 tantuni çıkar.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Lavaşlarımızı pişmiş olan tavadaki kıymanın üzerine sırasıyla koyup yağını emdiriyoruz. Lavaşlarımıza eşit miktarda olmak üzere sırasıyla kıyma, domates, soğan salatası, maydanoz, tuz koyup dürüm haline getiriyoruz. Tantunimiz hazır. Afiyet olsun.
Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Ciğeri elinizle kıyın soğanların üzerine ekleyin iyice kavurun. Domates, salça, baharatları da ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Ciğere kimyon çok yakışır, kimyonunu bol koyun en son incecik kıydığınız maydanozları da ekleyip altını kapatın. Pide ekmeği ile sıcak servis edin.
1,5tatlı kaşığıkırmızı toz biber. 1tatlı kaşığıkekik. 1tatlı kaşığıtuz. 1çay kaşığıpul biber.
Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Mersin'in yöresel lezzeti olan tavuk tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. İnce lavaşa sarılarak satılan tantuni, genellikle kırmızı et ya da tavuk ile yapılmaktadır. Daha pratik versiyon olarak kıyma da kullanılabilir. Tantuninin en önemli özelliği kullanılan etin küçük parçalar halinde doğranmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri