Tantuni en basit anlatımı ile çok küçük doğranmış dana eti ile yapılıp, maydanoz ve çiğ soğan sumak karışımı ve domates ile servis edilir. Yöresel bir gelenek olarak lavaş ekmeği içinde dürüm olarak sunulur.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
tantuninin tadına varmak için ilk yapılacak şey açık tantuni yemektir.. açık tantuni dediğimiz ince bir lavaşa sarılmış ağzınıza attığınızda sadece tantuninin tadını hissedebileceğiniz dürümdür..
İlgili 29 soru bulundu
Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Tantuni ince ince doğranmış soğan, maydanoz, domates ile harmanlanır ve arzuya göre lavaş ekmekle, yarım ekmekle ve yoğurtlu servisle sunulur. Lezzetini aldığı baharatlar ise sumak, kırmızı toz biber, pul biberidir. Akdeniz'de tantuni yemenin de bir adabı vardır.
Tantuni 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloridir. Bir porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve bu da 380 kaloridir. Tantuni aynı zamanda kaliteli ve doğal malzemelerle hazırlandığında zekâ gelişimine, sindirim sistemine, tansiyonun düşmesine, kolesterolün düşmesine gibi birçok yararlı da beraberinde getirir.
Tantuni yapılırken sac tavasına su dökülür. Ekmekleri ya da lavaşları etlerin üzerine bastırarak yağını ve buharını çekmesini sağlayın.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Türkmenlerden ve yörük geleneğinden geldiği iddia edilen “tantuni” Mersin ilimizle özdeşleşmiş ve ülke genelinde yaygınlaşmış bir dürüm çeşididir. Antakya ve Mersin'de farklı usüllerle yapılır.
Lavaş (lavaj, lavas) genellikle mayalı hamurdan yapılır. Un, tuz, su ve ekşi ev mayası kullanılır.
Lavaş ekmeği: 1 tatlı kaşığı yaş maya (1 çay kaşığı kuru maya veya instant maya) 4 yemek kaşığı tepeleme yoğurt.
Sert hamur olursa, lavaş da sert olur. Ele çok yapışan bir hamur olursa ince açamazsınız, bu şekilde de dürüm yapmaya uygun olmaz. (Lavaş hamurunu akşamdan yoğurup buzdolabının alt kısmında saklayabilirsiniz.) Bezeleri önceden alıp dinlendirmek hem hamuru kolay açmanızı, hem de pişerken daha güzel kabarmasını sağlar.
Tantuninin kalorisi çok yüksek olduğundan sık sık yenmesi kilo almanıza neden olabilir. 1 porsiyon tavuk tantuni ise 300 kaloridir. Diyetisyen Fatma Beşaltı şu bilgileri vermektedir; “100 gram tantuni 170 kaloridir fakat hangi yağ ve ne kadar et kullanıldığına bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Tantuni gibi içeriğinde domates, maydanoz ve soğan gibi sebzelerin çok olduğu bir gıda tüketiliyorsa bu durumda limon oldukça lezzet verici bir katkı sunacaktır. Çünkü limon ister tavuk ister kırmızı et olsun tantuninin tadının dengelenmesi için yardımcı olmaktadır.
Lavaşın size kazandıracağı kalori miktarına göz atalım: Bir adet çeyrek porsiyon lavaş: 40 kalori. 1 lavaş kaç kalori: 185 kalori.
Lavaşın kalorisi beyaz ekmeğin kalorisinden düşüktür. Unlu mamüllerle ve hamur işleriyle karşılaştırıldığında lavaş ekmeğinin daha zararsız olduğu söylenebilir. Kalorisine ilaveten lavaş ekmeğinin besin değeri de normal ekmekten daha azdır. Bu yüzden öteki ekmek çeşitlerine göre fazla kilo aldırmaz.
Restoranlarda yenilen tantuni, kebap ve lavaş dürümler onunla hemen hazırlanır. Bir güzel yanı da bizim için geleneksel bir lezzet olsa da Dünya mutfaklarındaki farklı tatlara da çok uyumludur lavaş ekmek! Tacos, lavaş pizza, caprese sandviç, wrap gibi farklı tarifler lavaşla epey lezzetli olur.
Erzurum yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası olan lavaş, hazırlanışından meslek olma biçimine kadar kendine has özellikleri olan lavaş, türkülere dahi konu olmuştur.
Tantuni, Yörük kültüründen geldiği söylenmekle birlikte Türkmenlerden de gelmiş olabileceği söylenmektedir. Ülkemizde Tantuninin ev sahibi Mersin ilimizdir, hatta ana lezzet durağı haline gelmiştir. Lavaş ekmeği içerisinde dürüm olarak servis edilen Tantuni, aynı zamanda Antakya'da da meşhur bir yiyecektir.
Mersin'in yöresel lezzeti olan tavuk tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. İnce lavaşa sarılarak satılan tantuni, genellikle kırmızı et ya da tavuk ile yapılmaktadır.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri