Mersin'e has etli bir dürüm çeşidi olan tantuni, sotelenen etlerin çoğunlukla kuyruk yağ ilavesiyle sacda pişirilmesiyle hazırlandığı çok lezzetli bir yöresel tarifimiz.
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır.
kuyruk yağı ya da ayçiçek yağı ve tereyağ ile.
Önceden haşlanmış et bu yağda çevrilir. Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir. Amaç, hem sacın sıcaklığını kontrol etmek, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Zeytinyağı yerine ayçiçeği yağı ya da pamuk yağı da kullanabilirsiniz.
Elbette tantuni tavuk tarifinde, tavuk göğsü gibi etler için tereyağı büyük katkı veriyor: Tavuk eti çok küçük küpler halinde doğranıp tereyağı ilavesiyle suyunu çekene kadar karıştırılarak pişirilir. Suyunu çekince üzerine baharatları atılıp bir kaç dakika daha pişirilir.
Tantunileri pişirdiğiniz yağın içine biraz da kırmızı toz biber eklediğinizde hem daha iştah açıcı bir görüntü hem de daha doyumsuz bir lezzet elde etmeniz mümkün. Yağ demişken, tantuninin hasının pamuk yağı ile yapıldığını da hatırlatalım.
Tantuni % 15,68 karbonhidrat, % 35,92 protein, % 41,45 yağdan oluşur.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Mersin'e has etli bir dürüm çeşidi olan tantuni, sotelenen etlerin çoğunlukla kuyruk yağ ilavesiyle sacda pişirilmesiyle hazırlandığı çok lezzetli bir yöresel tarifimiz.
Conversation. Tantuniyi soğanlı mı yersin, soğansız mı ? Öğlen soğanlı akşam soğansız.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.
Karabiber, pulbiber, kimyon, tuzu da ekleyelim. Etler yumuşacık olana kadar pişirin. Etlerimiz pişerken soğanlarımızı ince ince kıyalım.
Genelde bir tantuni ekmeğinin içine çeyrek ay görünümünde olan parça limon sıkılması yeterli olacaktır. Daha fazla limon sıkmak tadının çok ekşi olmasına neden olabilir ve bu durum da tantuninin tadının alınmasının önüne geçebilir. Limon kullanımı için bir diğer önemli nokta da mutlaka taze limonun kullanılmasıdır.
Lavaş ekmeğe tantuni, patates, soğan ve domates konur. Üzerine ketçap ve mayonez sıkılarak durum yapılır. İsterseniz yanına marul salatası da yapabilirsiniz.
Tantuni neden pamuk yağı ile yapılır? Pamuk yağının özelliği; diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmamasıdır. Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
Tavuklu Tantuni İçin Malzemeler :
4 dilim tavuk göğsü 1 adet soğan. 1 diş sarımsak. 1 adet kırmızı biber.
Sıvı yağı biraz kızdırıp çok ince doğranmış tavuklarımızı yağa ekliyoruz. Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar tavamızın kapağını kapatıyoruz (arada karıştırarak). Sonra ince doğranmış soğan, yeşil biber ve kırmızı biberi en son sarımsağı ekliyoruz ve güzelce soteliyoruz.
Lavaşımızın içine önce soğanı, domatesi, tavuğu dizerek üstüne tuz serpelim. Güzelce rulo şeklinde kapatıp, dilim dilim kesip üstüne yoğurdumuzu ve kızdırılmış tereyağını ekleyelim. Üstüne kırmızı pul biber dökerek, servis yapabiliriz.
Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
Etimizin önce yarısını iyice kızdırılmış wok tavada suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. suyun yarısını ve 1 yemek kaşığı sirkeyi ekleyerek yine yüksek ateşte suyunu tekrar çekene kadar soteliyoruz. Bunu bir kaba alıp daha sonra etin kalan kısmı için de aynı işlemi kalan su ve sirke ile tekrarlıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri