Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir. Amaç, hem sacın sıcaklığını kontrol etmek, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
Su ya da et suyuyla yapılan bu işlemin sebebi hem sacın çok fazla ısınmasını önlemek hem de tantuniyi içine koyacağınız ekmeğin ya da lavaşın nemlenmesini ve daha kolay şekillenmesini sağlamaktır.
Tantuni yaparken dinlenmiş et kullanılır. Tantuni saç tavada yapılır. Tantuni yapılırken sac tavasına su dökülür.
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır. Ayrıca servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunumunun yapılmasıdır.
Pamuk yağının özelliği; diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmamasıdır. Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Tantuni Tarifinin Püf Noktası
Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
Tantuni gibi içeriğinde domates, maydanoz ve soğan gibi sebzelerin çok olduğu bir gıda tüketiliyorsa bu durumda limon oldukça lezzet verici bir katkı sunacaktır. Çünkü limon ister tavuk ister kırmızı et olsun tantuninin tadının dengelenmesi için yardımcı olmaktadır. Bu yüzden tantunide limon kullanılmaktadır.
Mersin'de çok tüketilen ve meşhur olan tantuni, Mersinli bir marka kalitesiyle İstanbul'da da hazırlanıyor.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
İçine sıvıyağ ve toz biber ekleyip ısıtın. Ardından haşlanan tavukları üzerine ekleyerek soteleyin. Tavukların üzerine su, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Lavaşın içerisine önce hazırladığınız salatayı koyup yayın.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.
Zeytinyağı yerine ayçiçeği yağı ya da pamuk yağı da kullanabilirsiniz.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Tantuni baharatları nelerdir? Asıl kullanılan toz kırmızı biber ve sumaktır. Tavuk Tantuniye hangi baharatlar konur? Tavuk tantunide daha yaygın olmak üzere pul biber, karabiber, kimyon kullananlar da vardır.
Sıklıkla küçük küçük doğranmış domates, yarım ay şeklinde doğranmış soğan ve sumak, pul biber ve tuz ilave olarak servis edilmektedir. Tantuni ekmek, açık ekmek ya da lavaş arasında servis edilmektedir.
Lavaş için:Maya, şeker, ılık su ve sütü koyup karıştıralım. Maya eridiğinde tuz ve unu azar azar ekleyelim ve yumuşacık bir hamur yoğuralım. Bu aşamada ele yapışmaması için son aşamada zeytinyağ ile toparlayalım. Üzerini streçleyip tam bir saat mayalandıralım.
Mersin'de kuyruk yağı olmayan dürüme Biftek denir, Tantuni denmez. Kuyruk yağı işin içine girince o zaman Tantuni adını alır. Tantuni İsmi Mersin'de anlatılan bir rivayete göre satıcıların kaşığa yapışan eti, tepsiye veya tencereye düşürmek için vurduğu sesten aldığı söylenir.
Tantuni Nerede Çıktı? Tantunin çıkışı yani ilk kez yapıldığı yer olarak kesin kayıtlar bulunmamaktadır. Genelde kabul edilen görüş pratik yapımı sayesinde Yörük kültürüne ait olan bir yemek olduğudur. Aynı şekilde Türkmenler tarafından da ilk kez yapıldığı yine ifadeler arasındadır.
Tantuni - Mersin
-Yağ (Tereyağı, Zeytin Yağı vd.) Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurma'nın sentezinden oluşan Tantuni, Arapça yumuşak yemek manasına gelir.
Tavuklu Tantuni İçin Malzemeler :
4 dilim tavuk göğsü 1 adet soğan. 1 diş sarımsak. 1 adet kırmızı biber.
kuyruk yağı ya da ayçiçek yağı ve tereyağ ile.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri