Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Tao, âlemden önceki yaratıcı prensiptir. Her şeyi yaratan ve besleyen odur, tabiatın varlığı ve devamı ona bağlıdır. Tao-Yin ve Yang-Yin, Yang ve Nefes-Evren şeklin bir oluşum süreci vardır.
Tao, yol anlamına gelir. Eski Çinliler Taoizm'den, “T'ien Tao” (Göğün Yolu) diye söz etmişler ve onu “Jén Tao” (İnsanın Yolu) ile karşılaştırmışlardır. Onlara göre Göğün Yolu parlak, kutsal ve doğrudur; İnsanın Yolu ise karanlık ve Göğün Yolunun tersidir.
Döngüsellik ilkesiyle her şey Dao'ya döner, Dao tekrar her şeyi doğurur. Hareket, değişim ve dönüşüm Yin ve Yang karşıt kopmaz birlik ilkesiyle gerçekleşir. İnsan ve toplumlar doğanın olağan akışına uydukları sürece yönetişime, bilgiye, öğretilere, ahlaka, erdeme gerek duymazlar.
“Tao” kavramına MÖ 5000'lere ait belgelerde dahi rastlanmaktadır. Tao anlayışı Çin'de zemin bulmuş bütün gelenekler tarafından kullanılmıştır. Her felsefe okulunun bir tao'su olmasına rağmen adını bu kavramdan alan Taoizm bu kavram üzerine kurulu resmi bir gelenek oluşturmuştur.
İlgili 22 soru bulundu
Taoizm, mistik ağırlıklı bir dindir. Lao-Tzu doktrininin temeli, mistik panteizmdir. Lao-Tzu'nun Tanrı anlayışı, Tao kavramı ile açıklanabilir. Tanrı'nın sembolleştirilmiş varlığı olarak kabul edilen Tao, dünyayı yöneten sebeptir ve insan onu bilmelidir.
Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Taoculuk, günümüzde de etkilerini sürdüren, en kadim dinlerden biridir. Bazı kaynaklarda din yerine öğreti ve felsefi bir disiplin olarak geçer. Taoizme göre evrende 4 şey kutsaldır: Gök, Yer, Yol ve İnsan. Gök, yaratıcı simgeler.
Taoizm, bize dünya ile uyum içinde nasıl yaşayacağımızı öğreten bir felsefedir. Tao kelimesi var olan her şeyin düzeni ve özü anlamına gelir, ayrica "yol" anlamındadır. Lao Tzu aynı zamanda Taoizmin en kutsal metni olan Tao Te Ching'in yazarı olarak da bilinir.
Taoistlerin kutsal kitabı, “Yaşlı Usta” olarak bilinen Lao Tzu tarafından kaleme alınmış olan, 81 kısa bölümden oluşan “Bilinen Yol ve Onun Gücü” adlı el yazmalarıdır.
Bu teknik, erkeklerin boşalmadan orgazm olmalarını kolaylaştıran, diğer yöntemlerde olduğu gibi boşalma üzerindeki denetimi sağlamak için geliştirilmiş. Tekniği ise şöyle; erbezi ile makat arasındaki noktaya işaret ve ortak parmak ile birlikte 3-4 saniye bastırmak.
Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Taocu görsel sembollerin en bilineni Taiji sembolü olarak da bilinen Yin-Yang'dır.
Tao Vinyasa; Yin Yoga'nın öncüleri Paul ve Suzee Grilley tarafından yaratılan, klasik yoga pozlarının modern dans ve dövüş sanatları ile harmanlanmasından oluşturulan bir yoga stilidir.
Konfüçyüs (M.Ö. 551-479), Çinlilerin başlıca dini olan Konfüçyüsçülüğün kurucusudur. O kendisinin, eski bilgelerin hikmetli sözlerini tekrarlamak suretiyle, barış ve iyi idareye katkıda bulunma misyonuna sahip olduğuna inanmıştır.
Yin Yang Sembolü
Zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil ettiği için bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve tam ortalarında siyahta bir beyaz, beyazda da bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Lao Zi (老子, Çince, okunuşu Laotsı) kimi pinyin kullanılmayan eski kaynaklarda adı Lao Tzu, Lao Tse, Laotze diye geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi ise 'üstad', 'bilge' anlamına gelir. Tao Düşüncesi'nin kurucusu kabul edilen önemli bir Çin düşünürüdür. Dao De Çing kitabının yazarıdır.
Evrende her şeyin, durumun birbirinden kopmaz iki karşıt kutbu vardır. Yin Kutbu: içeri doğru, karanlık, gece, büzüşmeye doğru, usul, alçak gibi özellikleri; Yang Kutbu: dışa doğru, ışıklı, gündüz, saçılmaya doğru, ani, yüksek, gibi özellikleri temsil eder.
Yin ve Yang artı ve eksi değerlerin sembolleridir. Yang, güneşi, erkeği, açık renkleri temsil eder. Yin ise dişiyi, geceyi ve koyu renkleri sembolize etmektedir. Her ikisi de birbirini tamamlamaktadır ve biri olmadan ötekinin de var olabilmesi mümkün değildir.
Çin dinlerinde her biri tanrı olan üç temel güç vardır: Gök, yer (doğa) ve insan. Fakat tanrılar bu güçlerle sınırlı değildir. Bu güç âlemlerinde çok sayıda başka tanrılar da vardır. Bazı bilgeler, toplumun iyiliği ve mutluluğu için önemli işler yapanlar da ölümlerinden sonra tanrılaştırılırlar.
Han hanedanı (M.Ö. 220- M.S. 220) zamanında Taoculuk organize bir din haline gelmiştir. M.S.
Lao-Tzu'ya kulak verelim: “Memlekette ne kadar şey yasak edilirse, millet o kadar fakir olur.
Düşünmenin en iyi yolu da doğada inziva ile sağlanır görüşü hakimdir. Sanılanın aksine wu wei din değildir. Sadece Tao dini içerisinde yer alan felsefi bir öğretidir. İnsanlara sakin kalmanın, taşkınlık yapmamanın önemine vurgu yapar.
İnsanlığın çıkarcılık merkezli bir halde olduklarının farkında olan Lao-Tzu insanların, yalnız bırakıldıklarında evrenin doğal ritmine bağlı kalarak her türlü ihtilafın üstesinden gelebileceklerini düşünmüştür ve şöyle yazmıştır; “Eğer kimseyle çatışmazsan, dünyadaki kimse seninle çatışamayacaktır.
Taoizm, tarihi süreç içerisinde özünde bulunmayan bir çok anlayışı içselleştirmiştir. Taoist felsefede Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret, cennet, cehennem gibi öğretiler bulunmazken, Taoizm zamanla bu anlayışları kabul etmiştir. Bu noktada Taoizm'e Budizm'in büyük etkisi olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri