Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
NUTUK: *Dini-tasavvufi Türk şiiri nazım türüdür. *Pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren dervişlere tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek için söyledikleri şiirlerdir. *Daha çok Bektaşi tarikatında söylenir.
Nutuk, bir dinleyici kitlesine seslenme, söylev. Nutuk (Mustafa Kemal Atatürk), Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı anlattığı tarihî konuşması.
Nutuk, yazıldığı dönemde Cumhur Reisi ve Cumhuriyet Halk Fırkası Umumi Reisi olan Gazi Mustafa Kemal'in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919'dan 1927'ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.
Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır. Söylevlerin konuları, çoğunlukla; toplumsal fikirler, toplumsal ve millî dâva ve olaylardır.
İlgili 31 soru bulundu
Nutuk kelimesini duyunca bir Türk vatandaşı olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün eseri olan Nutuk gelmektedir. Ancak Atatürk'ün bu eserinin yanı sıra bu isimde edebi yazılarda bulunmaktadır. Yani bir makale, bir fıkra ya da bir deneme gibi nutukta bu yazım türleri arasında sayılmaktadır.
- Konuşmacının hitabı düzgün ve net olmalıdır. - Seçilen konu söylevin türüne göre belirlenmelidir ve konu ile alakalı düşünceler paylaşılmalıdır. - Söylevde savunulan konu hakkında belge, örnek ve buna benzer kanıtlar ortaya konulmalıdır. - Söylevin sonuç bölümü net ve kesin bir dille bitirilmelidir.
"Nutuk, Kurtuluş Savaşından ve 20 Ekim 1927 tarihine kadar Türk Devrimini içeren, belgesel yönü ağırlıklı bir yapıttır. Ankara'da toplanan Halk Partisi Kurultayı'nın ilk altı gününde (15 -20 Ekim 1927 tarihleri arasında), her gün ortalama altı saat, bizzat Büyük Kurtarıcı tarafından okunmuştur.
⭐Nutuk'un ilk cümlesi; "1919 Senesi Mayıs'ının 19'uncu günü Samsun'a çıktım." 🌙Nutuk'un son cümlesi; "Muhtaç olduğun ... Instagram.
Afetinan'a göre Nutuk, bir devlet kurucusunun milletine hesap verme örneğidir ve tarihte de örneğine az rastlanan bir durumdur. Olaylar ve kişiler üzerinde Atatürk'ün fikirleri ve açıklamalarının bulunduğu Nutuk, birinci elden bir tarihtir.
Nutuk kitabı milli mücadele dönemini konu edinen ve milli mücadele sonrasında yaşanan süreci anlatan bir kitaptır. Aynı zamanda milli mücadele sonrası Türkiye Büyük Miller Meclisi Kuruluşunu ve bu dönemde ülkemizin kuruluş sürecini detaylı olarak ele almaktadır.
Nutuk, milli mücadele dönemini ve sonrasında yaşanan süreçleri ele alan bir eserdir. Milli mücadele ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş dönemi ve Türkiye'nin kuruluş sürecini ele alan bir kitaptır.
Nutukta anlatılan tarihî askerîsiyasî olaylar, genel olarak şu konuları kapsar: İç ve dış politika konuları, düzenlenen miting ve kongreler, İstiklâl Savaşı'nın çeşitli safhaları, Ankaraİstanbul ilişkileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı, Lozan görüşmeleri ve Anlaşmanın esasları, Cumhuriyet'in ilânı ve ...
Nutuk Kitap Açıklaması
Bu eser, yakın tarihimizin bir destanıdır; daha da önemlisi, acılar ve yokluklara karşın girdiği savaştan zaferle çıkan bir neslin anı kitabı, âdeta tadına doyulmaz, sürükleyici romanıdır.
Nutuk Nedir, Ne Değildir? Nutuk, Türk Kurtuluş Savaşı'nın hangi tarihsel koşullarda nasıl başladığını; Türkiye'yi parçalayıp yok etmek isteyen düşmanların nasıl yenildiğini; Cumhuriyet'in nasıl kurulduğunu; bu gelişmelere karşı çıkanların nasıl engellendiğini anlatan çok önemli bir kitaptır.
Söylevci, söylevin çeşidine ve konuya bağlı olarak anlaşılır sözcükler seçer; söylevde cümleler kısa, yalın, akıcı, içten ve etkilidir. Söylevci, konuştuğu konuyu çeşitli yönleriyle iyice bilir ve söyleyeceklerine inanır.
Türk hitabet sanatının önemli bir eseri olan Nutuk, Atatürk'ün konuşma ve yazma sanatına olan hâkimiyetini gösterir. Okunmaya başlandığı sırada nezaketiyle bilinen büyük lider, Efendiler! diye söze başlar ve uzun sürecek olan konuşmasından dolayı bağışlanmasını diler.
Nutuk, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.
Yurdumuzun parçalanıp işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklâl Savaşı'nı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ve inkılâpların yapılışını anlatan Nutuk, siyasî ve millî tarihimizin birinci elden, pek değerli bir kaynak eseridir.
Atatürk, NUTUK'a o veciz ve unutulmaz cümle ile başlar: ''1919 senesi Mayıs'ının 19. Günü Samsun'a çıktım…'' Sonra ''Genel Durum ve Manzara''yı anlatmaya başlar….
Nutuk'un ellinci yılı dolayısıyla Türk Tarih Kurumu tarafından 17-19 Ekim 1977'de bir seminer düzenlenmişti. O zaman, Büyük Söylev adıyla bir kitap halinde yayınlanan bildiri ve tartışmalar arasında, Nutuk “bir ta- rih eseri olarak ifade edildiği gibi, hatırat diye de" yorumlanmıştı.
Milletvekilleri veya devlet adamları tarafından siyasi konulardan oluşan millet meclislerinde, seçim meydanlarında, siyasi toplantılarda ve mitinglerde yapılan konuşmalardır. Türk edebiyatında ilk siyasi söylev olma özelliği taşıyan eser Orhun Abideleri'dir. M.
Bu tür konuşmalara hitabet,nutuk söyleme sanatına hitabet, topluluk önünde bu tür konuşmaları yapanlara ise hatip denir.
Nutuk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün teori ile pratiğinin muhakemesinin bir ürünüdür. Nutuk Nerede, Ne Zaman Kim Tarafından Okundu? Gazi Mustafa Kemal 93 yıl önce, 15 Ekim 1927de TBMM toplantı salonunda toplanan Cumhuriyet Halk Fırkasının (1935 de CHP) 2.
sona erer. Türk gençliği Atatürk'ün çizdiği yolda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri