Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Taoizm, mistik ağırlıklı bir dindir. Lao-Tzu doktrininin temeli, mistik panteizmdir. Lao-Tzu'nun Tanrı anlayışı, Tao kavramı ile açıklanabilir. Tanrı'nın sembolleştirilmiş varlığı olarak kabul edilen Tao, dünyayı yöneten sebeptir ve insan onu bilmelidir.
Tanrı İnancı:
Taoist ahlak zühde dayanmaktadır. Tao, âlemden önceki yaratıcı prensiptir. Her şeyi yaratan ve besleyen odur, tabiatın varlığı ve devamı ona bağlıdır. Tao-Yin ve Yang-Yin, Yang ve Nefes-Evren şeklin bir oluşum süreci vardır.
Toplumlar arası ilişkilerde "Dao'nun terkedildiği yerde erdem, erdemin terkedildiği yerde adalet, adaletin terkedildiği yerde ahlak öne çıkar" diyerek evrenin ana akışını yakalamayı ve ona uymayı temel ilke olarak önerir.
Tao öğretisinin kurucusu Lao Zi, güneydeki feodal Çu eyaletinde Li Erh adıyla tanınan, eğitimli ve imparatorluk arşivinde çalışan bir kütüphaneciydi.
İlgili 30 soru bulundu
Lao Tzu'nun kaleme aldığı Dao De Jing adlı kitapta Taoizmin temel ilkeleri yer almaktadır. Bu öğretiye göre evrendeki her şey zıddı ile birlikte vardır. Sıcak, soğuk olmadan ve iyilik kötülükten ayrı anlaşılamaz. Düalist bir bakış açısına sahip olan Taoizmde, temel ilke iyiliktir.
Taoizm, Konfüçyanizm ve Budizm'le beraber Çin'in üç büyük dininden birisidir.
Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Taoistlerin kutsal kitabı, “Yaşlı Usta” olarak bilinen Lao Tzu tarafından kaleme alınmış olan, 81 kısa bölümden oluşan “Bilinen Yol ve Onun Gücü” adlı el yazmalarıdır.
İki zıtlığın bir araya gelmesi ve birlikte var olması anlamına gelen yin yang kavramı hayatımızda negatif ve pozitif, gece ve gündüz gibi zıt kutupları temsil eder ve her şeyin zıttıyla var olduğunu gösterir.
iki mezhebe ayrılır: taiping taoizmi ve wu dou mi taoizmi. taiping taoizmin kurucusu; zhang jiaodır ve kutsal kitabı "taiping qingling shu"dur. wu dou mi taoizmin kurucusu; zhang daolingdir ve kutsal kitabı "lao tzu wu qian wen"dır.
Tao Vinyasa; Yin Yoga'nın öncüleri Paul ve Suzee Grilley tarafından yaratılan, klasik yoga pozlarının modern dans ve dövüş sanatları ile harmanlanmasından oluşturulan bir yoga stilidir.
Temelinde “yol” mânasında tao (dao) kavramının yer aldığı Taoculuğun Çince karşılığı Dao-cia'dır (yolun nesli). Kökeni eski Çin Şamancılığı'na dayanan Taoculuk tabiatla uyum halinde olmayı, müdahaleden kaçınmayı, basitliği ve sadeliği savunan bir düşünce ve inanç sistemidir.
Bu teknik, erkeklerin boşalmadan orgazm olmalarını kolaylaştıran, diğer yöntemlerde olduğu gibi boşalma üzerindeki denetimi sağlamak için geliştirilmiş. Tekniği ise şöyle; erbezi ile makat arasındaki noktaya işaret ve ortak parmak ile birlikte 3-4 saniye bastırmak.
Lao-Tzu'ya kulak verelim: “Memlekette ne kadar şey yasak edilirse, millet o kadar fakir olur.
Taoizm, bize dünya ile uyum içinde nasıl yaşayacağımızı öğreten bir felsefedir. Tao kelimesi var olan her şeyin düzeni ve özü anlamına gelir, ayrica "yol" anlamındadır. Lao Tzu aynı zamanda Taoizmin en kutsal metni olan Tao Te Ching'in yazarı olarak da bilinir.
Taoizm, tarihi süreç içerisinde özünde bulunmayan bir çok anlayışı içselleştirmiştir. Taoist felsefede Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret, cennet, cehennem gibi öğretiler bulunmazken, Taoizm zamanla bu anlayışları kabul etmiştir. Bu noktada Taoizm'e Budizm'in büyük etkisi olmuştur.
Her kutup birbirine karşıttır
Yin Kutbu: içeri doğru, karanlık, gece, büzüşmeye doğru, usul, alçak gibi özellikleri; Yang Kutbu: dışa doğru, ışıklı, gündüz, saçılmaya doğru, ani, yüksek, gibi özellikleri temsil eder. Kutuplar haddine ulaşınca karşıtına dönüşür.
Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Ying yang sembolü, ying yang çemberi ve Tai Chi olarak da bilinir. Sembol Teo felsefesine aittir. Ayrıca sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de anlatır. Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir.
Din özgürlüğü
Yasal iki Hristiyan grubun ikisi de Komünist Parti'nin kontrolü altındadır. Papa'ya sadık olan Katolik Kilisesi üyeleri dini faaliyetlerini yer altında sürdürmekte ve hükûmetin zulmüne maruz kalmaktadır.
Budistler kendi dinî geleneklerini “Buda'nın buyruğu/öğretisi” manasında Buda şaşana/dharma olarak adlandırmışlardır. Günümüzde yaklaşık 400-450 milyon mensubu ile dikkat çeken Budizm daha çok Tibet, Çin, Japonya, Tayvan, Kamboçya ve Myanmar gibi Güney Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde yaygınlık göstermektedir.
Laozi (Yaşlı Üstat) ve ona atfedilen Yol ve Güç Kitabı (Daode jing) ile ortaya çıkmış ve MS 2. yüzyılda oluşan dinî yapılarıyla kurumsallaşmış geleneksel bir Çin dini ve felsefesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri