Adı üzerinde tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamaz. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilirler.
Bahçe tapusu içerisindeki evlere iskan verilmediğinden bahçe tapusu içerisinde bulunan evlerin iskansız ev kategorisinde değerlendirilmesi gerekir. Tapuda durumu bahçe olarak yer alan arazinin, durumunun arsaya dönüştürme işleminin yapılması sonrasında arazi içerisine prefabrik ev yapımı başlanabilir.
Bağ, bahçe gibi alanlar tarla olarak nitelendirilmektedir. Tarlaların özelliği ise imarı olmayan topraklardır. İmarının olmaması demek konut yapılamayan araziler odluğunu göstermektedir.
Bahçe tapusu, sınırları belli olan bir bahçenin kime ait olduğunu gösteren tapu belgesi oluyor. Genellikle köy yerinde yer alan bağ ve bahçelerin tapularında cins kısmında "bahçe" yazıyor.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Bağ evi yapmak için gerekli şartları sıralayacak olursak;
Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Tarlaya prefabrik ev yapılabilmektedir. Ancak bunun için bazı koşulların sağlanması gerekir. Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz. İmar Kanunu'nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir.
Bahçe ve Tarla Arasındaki Fark
Tarla tarımı elverişli olan toprakları açıklarken, bahçe olarak da ifade edilen bağ meyve üretimi yapılması için elverişli toprakları tanımlıyor.
15 Mayıs 2014 tarihli bu düzenleme ile tarım arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
Tarla, tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Bağ ise, meycve bahçeleri olmaya elverişli olarak ifade ediliyor.
Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyetinin olması gerekir. 4) Yapılmak istenen bağ evi, tarlanın tamamının %5'ini geçmemelidir ve yapılmak istenen bağ evi en fazla 250 metrekare olabilir.
Ruhsat Bedeli: 10.000 TL – Türkiye ortalamasına göre verilmiştir.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
Tarla, tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Bağ ise, meycve bahçeleri olmaya elverişli olarak ifade ediliyor.
Hobi bahçelerinin bulunduğu alanlar tapuda hala tarım arazisi görünüyor. 4- Yasalara göre bazı küçük istisnalar dışında tarım arazisine konut, inşaat yapımı yasak.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Seralar ve bağ evlerinin taban alanı 75 m²yi, yapı inşaat alanı toplamı 150 m²yi ve bir adedi geçemez. Söz konusu şartları taşıyan yapılar için il tarım ve orman müdürlüğünün uygun görüşü ve ilgili idarenin izni alınması gerekir.
Konteyner yapmak için, hisseli tapuya sahip olan kişilerin öncelikle tapu planlarını incelemesi gerekiyor. Konteyner yapılacak alanın, hisseli tapuda her malikin ortak kullanımına açık olup olmadığı belirlenmelidir. Ayrıca, konteyner yapımı için gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.
Yasal Açıdan Konteyner Ev Yapımı
İmar planı bulunmayan, tarım arazisi veya ormanlık alanlar gibi yerlerde yapılan yapılar yasa dışı olarak kabul edilir. Bu nedenle, konteyner ev yapmak için arsanın imarlı olması gerekiyor.
Bağ bahçe imarı, tarım faaliyetlerine ayrılmış alanların imar durumunun değiştirilerek konut veya diğer yapılar için kullanılabilir hale getirilmesini ifade eder. Ancak bu dönüşüm sürecinin, belirli yasal prosedürler ve şartlar çerçevesinde gerçekleşmesi gerekir. Peki, bu yasal prosedürler ve şartlar nelerdir?
-- Tarlaya bağ evi yapma şartlarında, inşaat ve tarım alanlarının toplamının 250 metrekareyi geçmemiş olması gerekmektedir, -- Yolun, parselin sınırlarına 5 metreden daha fazla yaklaşmaması, durumunda bağ evlerinin yapılmasına izin verilir. -- 50 metre ve 2 kat şartını geçmeyecek yükseklikte yapılmasıdır.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri