Cennet'e kavuşturucu yola kavuştur. “Sırâtallezîne en'amte aleyhim”: O da, peygamberlerin, sıddıkinlerin, şehitlerin ve sâlihlerin yoludur. “Gayri'l-mağdûbi aleyhim”: Gazaba uğrattığın Yahûdîlerin yoluna değil... “Veleddâllîn”: Senin doğru yolundan sapmış Hıristiyanların yoluna da değil...
veleddâllîn; Bizi nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba. uğrayanların ve delalette kalanların yoluna iletme"
meali "gazaba uğrayanların ve sapmışların değil" olan cümle.
"dalalete kapılanların " olarak motamot tercüme edilebilecek, müslümanların allah'ın sözü olduğuna inandığı kur'an-ı kerim'in ilk suresinin 7. ayetinin son kelimesidir. sonunda "amin" denir. deyimleşmiştir. bir işin istenildiği gibi olmadığı fakat öyle ya da böyle sona gelindiğini belirtmek için kullanılır.
Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn? FATİHA SURESİ TÜRKÇE MEALİ; Bismillahirrahmânirrahîm Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur.
İlgili 40 soru bulundu
Aynı şekilde namazlarda da Fâtihâ'dan sonra söylenmesi Hz. Peygamber tarafından tavsiye edilmiştir. Bu uygulamanın temelinde konuya dair rivayetler yer almaktadır. Söz konusu rivayetlerden hareketle farz, nâfile tüm namazlarda, Fâtihâ'dan sonra âmîn demenin sünnet olduğu konusunda mezhepler ittifak halindedir.
“İyya kena'büdü ve iyya kenestain. “ Anlamı : De ki ; biz yanlız sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz .
Dalalet; “sapma, sapıklık, yanlış yolda gitme” gibi manalara geliyor. Bu yolda gidenlere ise “ehl- i dalalet” deniliyor. Fatiha Suresi'nin sonunda, “Bizi gazabına uğramış olanların (mağdub) ve dalalete düşünlerin (dallîn) yoluna değil, sırat-ı müstakime hidayet et.”
1▪ Ra harfinin harekesi üstün olduğu için kalın okunur. 2▪ Ze harfi esreli olduğu ve kendisinden sonra harekesiz ye harfi olduğu için medd-i tabi yapılarak yani bir elif miktarı uzatılarak okunur. 3▪ Sakin nun harfinden sonra ayn harfi geldiği için izhar yapılır. 4▪ Ra harfinin harekesi esre olduğu için ince okunur.
- Fatiha suresinin son ayetinde "Sırâtallezîne en'amte aleyhim"den sonra vakıf (duraklama) işareti lam-elif olduğu halde, duraklama yapanlar bir az geriden almadan "ğayril mağdûbi aleyhim ve leddâllîn" diye devam ederler.
“Sırâtallezîne en'amte aleyhim”: O da, peygamberlerin, sıddıkinlerin, şehitlerin ve sâlihlerin yoludur. “Gayri'l-mağdûbi aleyhim”: Gazaba uğrattığın Yahûdîlerin yoluna değil... “Veleddâllîn”: Senin doğru yolundan sapmış Hıristiyanların yoluna da değil...
Namazda Fâtiha suresi okunduğunda “âmîn” demenin hükmü nedir? “Âmîn”, Yüce Allah'ın kabul etmesini temenni etmek amacıyla duanın sonunda söylenen sözdür. Hz. Peygamber (s.a.s.), duanın sonunda “âmîn” denilmesini tavsiye etmiştir (Buhârî, Ezân, 111 [780]; Müslim, Salât, 72-75 [410]).
6-7. Bizi doğru yola, kendilerine (lütuf ve ikramda bulunarak) nimet verdiğin kimselerin yoluna ilet; gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil. Bkz. 4/69 ve Allah'ın gazabına uğramış ve yok olup gitmiş kavimleri anlatan onlarca âyet.Doğru yolda olmak sadece dua ile olmaz. Allah'tan doğru yola ...
(Ne olur) Bizi Sırât-ı Mustakîme (dosdoğru Din çerçevesine ve istikamet çizgisine) hidayet buyurup (Hakka ve hayra ulaştır). Allahım, bizi doğru, muhkem, güvenli, mutedil yolda, İslâmî hayatta büyük hedeflere, hayırlara, büyük mükâfatlara ulaştır, önümüzü aydınlatan bilgilerle donat, bizi sebat ettir.
arapça "bize doğru yolu göster, bizi doğru yola ilet" anlamına gelir.
Fatiha Suresinin sırrının çok büyük olduğu alimler tarafından belirtilir. Alimler 7 gün üst üste okunması durumunda, kişinin dileklerini gerçekleştirebileceğini belirtirler. Hikmetleri arasında murada erme, doğruyu bulma, Allah'a yakın olma gibi durumlar bulunur.
Tecvid ilmini teorik olarak öğrenmek farz-ı kifaye; Kur'ân harflerini lazımî sıfatlarına uygun kendi mahreçlerinden düzgün ve doğru okumak farz-ı ayn; harfleri birbirleri arasındaki kurallara uyarak yani “idğam, izhar, iklab, ihfa vb…” arızî sıfatlara riayet ederek okumak ise vaciptir.
Hanefî fakihlere göre, namazda Fatiha sûresinin okunması farz değil vaciptir. Henefî fakihler, Kurʹân'dan herhangi bir yerin okunmasını yeterli görmüş, gerek unutarak ve gerekse bilerek Fatiha sûresini okumayan kimsenin namazı geçerli sayılmıştır.
Şu var ki, mağdup gurubunda sefahet, rezalet ve azgınlık; dallîn güruhunda ise yanlış fikirler ve batıl inançlar ön plandadır.
İslam dininde Kuran-ı Kerim'de yer alan surelerden en önemli olanlarından Fatiha suresinde Sırat-ı Müstakim ifadesi geçmektedir. Gün içinde namazda her rekatta tekrarlanan Fatiha suresi ile Sıratı Müstakim ifadesi çok kez kullanılmaktadır. Sırat-ı Müstakim anlamı “doğru yolda olmak” demektir.
Dalalet veya sapkınlık, yerleşik inanç veya geleneklerle, özellikle de bir kilise veya dini örgütün kabul edilen inançlarıyla güçlü bir şekilde çelişen herhangi bir inanç veya teoridir.
1-Kim akşam namazının farzından sonra 40 defa Fatiha suresini okuyup dileğini söylerse en kısa zamanda isteğine nail olur. . 2- Yatsı namazını kıldıktan sonra her birinin başında besmele çekerek artarda Fatiha suresi okunur. Arkasından da 7 kere bu salavat okunup dileği Allah'a arz edilir.
“Allah dalâlette olanları bırakır ama dalâlette olanlardan kim Allah'a mülâki olmayı dilerse, Allah onları mutlaka Kendisine ulaştırır.” diyor. “ihdinas sırâtel mustakîm: Bizi Sana ulaştıran Sıratı Mustakîm'e ulaştır” demek. Allahû Tealâ mutlaka ulaştırıyor.
Duruşumuzu Ortaya Koyar. Her gün Fatiha Suresi'nde okuduğumuz bu ayet bizi. sarssın ki biz Allah'tan başkasından Allah'tan bekler. gibi yardım beklemeyelim.
el Cevab: -Namazlarda Fatiha'dan sonra “amin” denilmesi Hanefi, Hanbeli ve Şafiilere göre sünnettir. İmam malik mendubtur demiştir. İmam Ebu Hanife'nin cehri namazlarda imam Fatihayı okur ama “amin” demez ama cemaat amin der şeklinde fetva verdiği nakledilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri