İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir. Miras kalan taşınmazlarla ilgili işlemler her yıl olduğu gibi 2023 yılı içinde belirlenmiştir.
Mirasçılar dilekleri zaman bu işlemi yapabilirler. Ve son olarak önemle belirtmek isteriz ki gayrimenkullerin intikali açısından mirasçıların hep birlikte hareket etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani tek bir mirasçı da intikal işlemini yapabilmektedir.
İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportları veya avukat kimliği ile T.C. Kimlik Numarası. Veraset belgesinin aslı yada mahkeme veya noter onaylı örneği. İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
İlgili 33 soru bulundu
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Tapu Kadastro Merkezlerine gitmeden önce kişilerin randevu almaları gerekiyor.
Tapu intikalinin mirasçılarına yapılabilmesi için gerekli tüm belgeleri toplamaları ve taşınmazın bulunduğu tapu dairesine başvurmaları gerekmektedir. Bu başvuru öncesi alınması gerekli en önemli belge ilgili mahkemeden alınacak veraset intikal belgesidir. Yani taşınmazın mirasçıları olduğunuza dair belgedir.
Ölen bir kişinin ardında kalan taşınmaz mallarının geride kalan mirasçı kişilere verilmesi işlemi anlamına gelen tapu intikal süreci, ortalama 7 gün sürmektedir ancak kişisel durumlar ve süreçler sık sık devreye girebildiği için, bu süre işlemden işleme değişkenlik gösterebilmektedir.
Miras İntikal Yapılmazsa Ne Olur ? Miras intikali murisin ölümünden itibaren 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecek.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Mirasçıların intikal işlemleri için tapu müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Veraset İlamı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilami-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz. Ölüm Türkiye'de gerçekleşmişse ölüm tarihinden en fazla 4 ay içinde veraset beyanı bildirilmesi gerekmektedir.
İnternet tarayıcınızdan webtapu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapın. Sağ üst köşede “Bireysel” sekmesine tıklayın “e-Devlet ile giriş” seçeneğiyle birlikte karşınıza gelen şifre bölümüne şifrenizi girin. Artık sistemin içerisindesiniz. Sol taraftaki listeden “Başvuru İşlemleri”ni seçtikten sonra “Başvuru Yap”ı tıklayın.
kanuni süresinin bitmesini takip eden günden başlayarak 15 gün içinde verenlere 25 liradan az 250 liradan çok olmamak şartıyla verginin % 2'si, daha sonra verilenlere 100 liradan az 2.000 liradan çok olmamak şartıyla % 5'i tutarında usulsüzlük cezası kesilir' denilmektedir.
MİRAS YOLUYLA İNTİKAL TAPU HARCI 2021
Muristen intikal olarak alınan tapudan tapu harcı alınmamakta, sadece döner sermaye ücreti olarak bir meblağ alınmaktadır. 2021 yılı için tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli olarak 428,13 TL alınmaktadır.
Başvuru tamamlandığında tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri yapılır ve yeni malik olan mirasçılar adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmaz, tapu harcından muaf tutulur. Tapu müdürlüğünce sadece 2023 yılı için belirlenen 1.298,5 TL döner sermeye ücreti alınır.
Veraset ilamı alınmasından sonra intikal edecek olan mal varlığı için vergi ödemesi yapılması gerekir. Vergi dairesine giderek yapılması gereken başvuru için verilen süre; ölümü izleyen 1 aylık süreçtir. Mirasçıların ölümden sonraki bir ay içinde vergi dairesine ölüm bildirimi yapması gerekir.
Web Tapu sistemine giriş yaptıktan sonra webtapu.tkgm.gov.tr adresindeki “Başvuru İşlemleri” bölümü tıklanır. Web Tapu randevu sorgulama işlemi de bu sayfada gerçekleştirilir. Tapu Müdürlüğü seçilir. Tapuda yapmak istenilen işlem seçimi yapılır.
Murisin ölümü itibari ile 2 sene içinde intikal işlemleri yapılmazsa tapu müdürlüğü tarafından mirasçılık belgesinin düzenlenmesi adına yargıya başvuru yapılır. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını yaparak güncelleştirme yapar. Daha sonra intikal için harç ödenmesi gerekir.
Tüm mirasçılar bir miras paylaşım sözleşmesi imzalayarak tapuda miras paylaşımı ve intikalini gerçekleştirebilir. Mirasçılar arasında uyuşmazlık çıkması durumunda mirasçılardan biri Sulh Hukuk Mahkemesinde miras paylaşımı davası açabilir. Bu davada miras paylaşımı yapılır ve sonrasında tapuda tescil ettirilebilir.
Bu tahakkuka ulaşmak için İnteraktif Vergi Dairesinde “Bilgilerim” altında yer alan “Borç Detay ve Ödeme” menüsünden tahakkuk kontrol edilebilir. Aynı ekrandan ödeme yapılabileceği gibi, tüm anlaşmalı bankalar veya vergi dairesi aracılığıyla da tahakkuk eden vergi borcu ödenebilir.
e-Randevu ile tapu randevu alma olanağı da söz konusudur. Bunun için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün web sitesi www.tkgm.gov.tr üzerinde bulunan e-randevu sekmesine tıklanır. Eğer ilk defa tapudan randevu alma işlemi gerçekleştirecek iseniz www.tkgm.gov.tr üzerinden “Randevu Al” butonuna tıklanır.
Taşınmaz işlemleri için bilhassa alım-satım işlemleri için idareden randevu almak gerekiyor. Randevusuz işlem gerçekleştirilemiyor. Telefonla ya da internet üzerinden tapu randevusu almanın kolaylığını da göz önünde bulundurarak, randevu işlemini ihmal etmemenizi öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri